Forprojekt - Renere produkter og bedre affaldshåndtering inden for belysningsbranchen

1 Indledning

1.1 Baggrund

Nærværende forprojekt er udarbejdet under Miljøstyrelsens ”Program for renere produkter m.v.” Et særligt område herunder er ”Brancheindsats inden for fremstillingsindustri”, hvor man ønsker at fokusere samlet på en række branchers miljø- og ressourcebelastning.

En af de udvalgte brancher under dette program er belysning. Programmet blev igangsat i 1998 med det formål, at nedsætte miljøbelastningen fra produkter i forbindelse med udvikling, produktion, markedsføring, afsætning og anvendelse, herunder håndtering af det affald, der opstår i hele produktets livscyklus.

1.2 Formål

Dette forprojekt har til formål at kortlægge den danske belysningsbranches miljøpåvirkninger, og i et livscyklusperspektiv at vurdere miljøbelastningerne for typiske produkter med henblik på at afdække væsentlige potentialer for miljøforbedringer.

På grundlag af denne kortlægning opstilles forslag til en handlingsplan for reduktion af de væsentligste miljøbelastninger, herunder forslag til et antal konkrete hovedprojekter.

1.3 Projektforløb

Forprojektet er forløbet over 5 faser:

Fase 1 Livscyklus-screening

Ved projektets opstart blev der udvalgt fire produkter til livscyklus-screeninger efter MEKA-princippet. I overensstemmelse med projektansøgningen [Lysteknisk 00] var det et princip for udvælgelse, at der skulle være mindst et produkt fra hver af følgende produktgrupper: Lyskilder, armaturer, forkoblingsudstyr og udstyr til styring og regulering. De valgte produkter skulle endvidere repræsentere de mest energiforbrugende brancher (boligsektoren, den offentlige sektor samt handel- og privat service) og sælges i et vist volumen.

Samtidig blev der udarbejdet en oversigt over produktgrupper og overordnede markedsforhold indenfor belysningsområdet.

Fase 2 Dialog om miljøforbedringer

Der har været holdt en række møder (se mødereferater i bilag C) med interessenter for at få et grundigt kendskab til sektoren, og for at sikre at handlingsplan og forslag til projekter har opbakning blandt aktørerne. Et af resultaterne af disse møder var en "bruttoliste" over ideer til projekter.

Desuden er der gennemført interviews med en række interessenter. Undervejs i denne proces er ovennævnte bruttoliste udvidet med nye forslag.

Fase 3 Handlingsplan

Forslag til handlingsplan er udarbejdet på baggrund af livscyklus-screeningene og dialogen med branchen. Projektgruppens forslag til handlingsplan er herefter udsendt som oplæg til konferencen.

Fase 4 Konference

Ved konference d. 26. februar 2001 med alle relevante parter er de enkelte forslag i udkastet til handlingsplan debatteret og prioriteret. Et enkelt forslag blev taget ud af handlingsplanen til fordel for et nyt forslag, der blev bragt op på konferencen.

Fase 5 Rapport

Efter konferencen er udkastet til handlingsplan revideret og udsendt i høring til de interessenter, der har ønsket at modtage dette til kommentering.

På grundlag af de tilbagemeldinger, der blev givet i høringen, på konferencen og det øvrige arbejde i projektgruppen er nærværende rapport blevet til.

1.4 Rapportens opbygning

Kapitel 2 giver en oversigt over de fire hovedproduktgrupper i belysningsbranchen. Oversigten omfatter produkternes opbygning, anvendelse, materialesammensætning, levetid, salg, elforbrug, bortskaffelsesmetode og hvorvidt der er produktion i Danmark. Indholdet i kapitel 2 er uddybet i bilag A.

I kapitel 3 gennemgås resultatet af de foretagne livscyklus-screeninger og de miljømæssigt mest relevante fokusområder udpeges. Kapitlets indhold er uddybet i bilag B.

I kapitel 4 gennemføres en analyse af de interessenter, der på den ene eller anden måde har indflydelse på den miljøpåvirkning, anvendelse af belysning giver anledning til.

Kapitel 5 indeholder en sammenfatning af den dialog, der har været gennemført med udvalgte aktører i branchen i form af møder eller interviews. Indholdet i dette kapitel er uddybet i bilag C. Endvidere præsenteres bruttolisten, der bl.a. har ligget til grund for projektforslagene i handlingsplanen.

Kapitel 6 indeholder en redegørelse for de kriterier, der er lagt til grund for udvælgelse og prioritering af de enkelte forslag til handlingsplanen. Desuden er de prioriterede projektforslag sammenfattet og vurderet i en større sammenhæng.

Projektets hovedresultater er beskrevet i kapitel 7 i form af fem prioriterede projektforslag. Der er her redegjort for hvert projektforslags mål, forventede resultater, aktiviteter og økonomiske rammer.

Bilag D indeholder en liste over personer, der er blevet interviewet.

Bilag E indeholder definitioner på den anvendte terminologi.

 



Version 1.0 April 2006, © Miljøstyrelsen.