Forprojekt - Renere produkter og bedre affaldshåndtering inden for belysningsbranchen

Sammenfatning og konklusioner

Baggrund og formål

Nærværende projekt er udarbejdet under Miljøstyrelsens "Program for renere produkter m.v.", området: Brancheindsats indenfor fremstillingsindustri.

Projektet har dels til formål at kortlægge den danske belysningsbranches miljøpåvirkninger, dels at opstille forslag til en handlingsplan for reduktion af de væsentligste miljøbelastninger indeholdende forslag til et antal hovedprojekter. Projektforslagene omhandler:

  • Plan for øget anvendelse af elektronisk belysningsstyring
  • Udvikling af miljørigtige armaturer til boliger
  • Demonstrationsanlæg for energirigtig butiksbelysning
  • Undersøgelse af miljø- og markedsforhold ved armaturer og lyskilder
  • Nye metoder til genvinding af materialer fra lyskilder og evt. dele af armaturer.

Lysteknisk Selskab har været leder af projektet med Instituttet for Produktudvikling og COWI as tilknyttet som konsulenter. Projektet er i øvrigt blevet til i tæt samarbejde med repræsentanter for belysningsbranchen.

Metode

Ved projektets opstart blev der udvalgt fire produkter til livscyklus-screeninger efter MEKA-princippet. Et princip for udvælgelse var, at der skulle være mindst ét produkt fra hver af følgende grupper:

  • Lyskilder
  • Armaturer
  • Forkoblingsudstyr
  • Udstyr til styring og regulering

Grupperne er tidligere udvalgt som de vigtigste inden for belysningsbranchen.

Samtidig blev der udarbejdet en oversigt over produktgrupper og overordnede markedsforhold indenfor belysningsområdet.

De gennemførte livscyklus-screeninger peger på tre miljømæssigt relevante fokusområder, nemlig:

  • Reduktion af energiforbrug i brugsfasen.
  • Reduktion af miljøfarlige stoffer (f. eks. kviksølv i lyskilder).
  • Reduktion af forbrug af sparsomme ressourcer (f. eks. kobber og zink i armaturer samt kobber, tin, sølv, guld og palladium, der anvendes i den tilhørende elektronik).

Screeninger har desuden afdækket et væsentligt energibesparelsespotentiale ved anvendelse af styring og regulering af belysningsanlæg.

Med udgangspunkt i Logical Framework Approach, også kaldet LFA-metoden er foretaget en analyse af interessenter indenfor belysningsområdet. Der har været holdt en række møder og gennemført interviews med nogle af disse interessenter for at få et grundigt kendskab til sektoren og for at sikre at handlingsplan og forslag til projekter har opbakning blandt aktørerne. Et af resultaterne af dette forløb var en "brutto-liste" over idéer til projekter.

Med henblik på at udvælge relevante ideer til projektforslag er opstillet et sæt prioriteringskriterier, som det er tilstræbt, at alle projektforslag skal opfylde:

  • Projektet skal vedrøre et område med en miljømæssig betydning, og der skal være et miljømæssigt forbedringspotentiale.
  • Projektet skal have en nyhedsværdi og/eller sprede eksisterende viden til en bredere kreds.
  • Projektet skal være relevant for branchen som helhed.
  • Der skal være høj sandsynlighed for projektets gennemførelse inden for de givne rammer.
  • Projektforslag skal passe til Miljøstyrelsens krav til projektforslag og krav til handlingsplanens udformning.

Med henblik på prioritering af projektforslagene blev miljøfokusområderne samt et antal forslag til projekter forelagt et meget bredt udvalg af repræsentanter fra branchen på en konference den 26. februar 2001.

Handlingsplan

På grundlag af prioriteringerne foretaget på konferencen og en efterfølgende høringsrunde i branchen er udarbejdet en handlingsplan indeholdende nedenstående projektforslag. Listen udgør dette projekts væsentligste resultat.

Projektforslag Budgetoverslag (kr.) Projektperiode
1) Plan for øget anvendelse af elektronisk belysningsstyring

Projektet sigter på øget anvendelse af belysningsstyring i både den offentlige og private sektor.
3/4 mio. **) ½ -1 år
2) Udvikling af miljørigtige armaturer til boligmarkedet

Fokus er på udvikling af armaturer med kompaktlysstofrør og andre energibesparende lyskilder til private husholdninger.
1½ - 2 mio. 1 – 1½ år
3) Demonstrationsanlæg for energirigtig butiksbelysning

En række demonstrationsanlæg for at fremme energibesparelser ved belysning i forskellige typer butikker, varehuse og supermarkeder.
1½ - 2 mio. *) 1 -1½ år
4) Undersøgelse af miljø- og markedsforhold ved lyskilder og armaturer

Omfatter både armaturer til det professionelle og det private marked med fokus på miljøforhold ved anvendelse og bortskaffelse.
1 - 1 ½ mio. **) ½ - 1 år
5) Udvikling af nye metoder til genvinding af lyskilder og evt. dele af armaturer

Projektet omhandler udvikling af metoder til genvinding af materialer fra lyskilder der i dag ikke kan genanvendes. Genvinding af materialer fra armaturer vil evt. også kunne inddrages, men det forudsætter gennemførelse af projekt 4, da der i projekt 5 ikke er afsat ressourcer til en kortlægning af alle materialer i armaturer.
2½ - 3 mio. *) 1 – 1½ år
I ALT ca. 7 ¼ - 9 ¼ mio.  

Tabel 1.1 Forslag til hovedprojekter

*) Der forventes derudover en vis egenfinansiering fra de deltagende virksomheder
**) Det forudsættes, at en lang række virksomheder vil afsætte ressourcer til at levere data.

Igangsætning af projekt 1 - Handlingsplan for øget elektronisk belysningsstyring - har jf. drøftelserne på konferencen første prioritet for branchen. De øvrige 4 projekter er af meget forskellige karakter og blev ved konferencen alle fundet meget væsentlige at igangsætte. Projekt 2-5 betragtes derfor som sideordnet prioriteret.

De fem projekter giver en god dækning af de væsentligste miljøproblemer i branchen. Projekt 1-3 sigter direkte på at nedbringe energiforbruget, mens projekt 4 og 5 i højere grad fokuserer på at reducere mængden af uønskede stoffer. Det har ikke været muligt direkte at vurdere miljøeffekten ved gennemførelse af de enkelte projektforslag, udover at de forventes at bidrage positivt. Det skønnes, at der er tale om et betydeligt potentiale, idet projekterne tager fat om de væsentligste problemer, der er identificeret i forbindelse med gennemgang af belysningsbranchens produkter og livscyklus-screeningerne.

Projekterne er udvalgt blandt flere forslag, og for at sikre en bred forankring i branchen har projekterne forskellige målgrupper. Tilsammen involverer projekterne således både det professionelle marked og boligområdet, ligesom de omfatter alle led fra producenter, projekterende af belysningsanlæg, forhandlere til affaldsbehandlere.

Handlingsplanen indeholder desuden en nærmere faseopdelt beskrivelse af projekterne, herunder en redegørelse for koblingen til andre initiativer i branchen samt forslag til aktører i projekterne.

Sammenhæng med andre projekter

Der er gennemført lignende projekter i flere andre brancher. Kontakt Miljøstyrelsen for nærmere information.

 



Version 1.0 April 2006, © Miljøstyrelsen.