Screeningsundersøgelse for campylobacter i vand

Sammenfatning og konklusioner

Formålet med projektet har været at undersøge badevand og drikkevand for campylobacter med henblik på at få mere viden om campylobacter i vandmiljøet. Resultaterne skal anvendes til at udarbejde en risikovurdering af campylobacter.

Der blev undersøgt 153 badevandsprøver. Termotolerante campylobacter kunne isoleres fra 20,3% af prøverne. I 3,3% af prøverne fandtes termotolerante campylobacter i niveau over 100 per 1000 ml, i 3,3% af prøverne var niveauet mellem 10 og 100 campylobacter per 1000 ml og i 13,7% af prøverne var niveauet mellem 1 og 10 campylobacter per 1000 ml.

Der kunne ikke dokumenteres sammenhæng mellem fund af campylobacter i prøverne og de almindelige badevandsparametre (termotolerante coliforme bakterier og total coliforme bakterier). Tilsvarende gælder for feltmålingerne som vandtemperaturen, vindstyrke, sigtdybde og pH.

Ud fra de foretagne undersøgelser kan det konkluderes, at de fundne niveauer af campylobacter i badevand kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for badende, idet infektiv dosis er meget lav og de fundne niveauer er relativt høje.

I screeningsundersøgelsen blev der ligeledes udtaget og analyseret 123 drikkevandsprøver fra enkeltvandsforsyningsanlæg. Der blev kun isoleret campylobacter fra 2 prøver, hvor den ene prøve indeholdt mellem 1 og 10 campylobacter per 1000 ml og den anden mellem 10 og 100 campylobacter per 1000 ml. Begge prøver havde høje kimtal og højt indhold af coliforme bakterier og E. coli. Indhold af E. coli tyder på frisk fækal forurening af prøverne, og dermed er der også risiko for tilstedeværelse af patogene bakterier. I dette projekt er der påvist E.coli i ca. 25% af prøverne og campylobacter i 1,6% af prøverne.

Afsluttende kan det konkluderes at campylobacter er almindeligt forekommende i badevand, mens de kun optræder sporadisk i drikkevand i Danmark.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.