Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

Forord

Produkterne som indgår i "Kortlægning af flydende håndsæber" er indsamlet i foråret 2005. Som det fremgår af kortlægningen, trådte der i marts 2005 nye regler i kraft angående deklarering af 26 allergene parfumestoffer. Ifølge disse skal flydende håndsæber deklareres med de 26 allergene parfumestoffer, hvis indholdet overstiger 0,01%. Da flere af produkterne var producerede før denne dato, betyder det bl.a., at nogle af dem ikke var deklarerede med indhold af de 26 parfumestoffer, selvom de blev fundet i analyserne.

Før offentliggørelse har rapporten været sendt i høring hos de producenter /forhandlere, hvis produkter har indgået i kortlægningen. Miljøstyrelsen har modtaget en del kommentarer fra producenter og forhandlere i relation til de udførte analyser, mærkningen samt til sikkerhedsvurderingen af produkterne. En del af disse er indsat i teksten i selve rapporten eller indsat som fodnoter til tabeller og lignende. Nedenfor er samlet konklusionen på kommentarerne for de enkelte produkter.

Produkt nr. 3: Sammensætningen er ændret så produktet nu ikke længere indeholder det miljøproblematiske stof Cocamide DEA. Desuden er sammensætningen af parfumeblandingen ændret til blanding som ikke indeholder musk-forbindelser og phthalater, og indholdet af de 26 allergifremkaldende parfumestoffer er så lavt at de ikke skal deklareres.

Produkt nr. 6: Producentens egne analyser viser et lavere indhold af de 26 parfumestoffer, end Miljøstyrelsens analyser. Dette kan skyldes forskel i analysemetoder og usikkerheder. Sammensætningen af produktet er dog nu ændret, så det nu ikke indeholder nogen af de 26 allergene parfumestoffer.

Produkt nr. 7: Det produkt som er analyseret er produceret før 11. marts 2005 og derfor ikke mærket. Produkter produceret efter 1. marts 2005 er mærket korrekt efter reglerne. Linalool er fundet i mængder lige over 0,01%, men råvareleverandør har bekræftet at indholdet i produktet er mindre end 0,01%, og det skal derfor ikke deklareres. Analyseusikkerheden på Miljøstyrelsens resultater ligger på 10-15%, så det kan forklare forskellen. Producent oplyser desuden at produktet er på vej ud af markedet grundet svigtende efterspørgsel.

Produkt nr. 8: Miljøstyrelsen har modtaget dokumentation for indholdet af MG, som ligger under detektionsgrænsen i de udførte analyser, og derfor korrekt er deklareret på produktet. Producenten har dog efterfølgende valgt at udfase MG og andre allergifremkaldende konserveringsmidler fra andre sæbeprodukter, så de i dag ikke bruges i producentens flydende sæber. Duftvarianten i Produkt 8 er ikke blevet produceret efter de nye krav til mærkning trådte i kraft og findes derfor ikke længere på det danske marked. Miljøstyrelsen har desuden modtaget sikkerhedsevaluering af produktet.

Produkt nr. 9: Forhandler sælger ikke længere produktet.

Produkt 13: indeholder nu natriumbenzoat som konserveringsmiddel.

Produkt nr. 18 og 21: er udgået af sortiment

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.