Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

Sammenfatning og konklusioner

DTC og DHI har i foråret 2005 gennemført en kortlægning af flydende håndsæber, der sælges dels i detailhandlen (forbrugerprodukter) og dels til erhvervsmæssig anvendelse. Der er i maj 2005 blevet indkøbt 25 håndsæbeprodukter i detailhandlen. Sideløbende er der blevet indhentet oplysninger om 25 håndsæbeprodukter til professionel brug. Produkternes indholdsstoffer er blevet identificeret ud fra hhv. indholdsdeklarationer og sikkerhedsdatablade, og der er blevet foretaget en kortlægning af, hvorvidt der i produkterne indgår parfumestoffer og konserveringsmidler, som vurderes at være allergifremkaldende. Af de identificerede produkter blev 15 produkter udvalgt til kemisk analyse af 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer, heraf blev 3 produkter yderligere analyseret for indhold af konserveringsmidlet methyldibromoglutaronitril. Af de 15 produkter var der 11 forbrugerprodukter og 4 produkter til erhvervsmæssig anvendelse.

Resultatet af kortlægningen af flydende håndsæber viste, at der i enkelte af produkterne var deklareret indhold af allergifremkaldende parfumestoffer (både i forbrugerprodukter og i produkter til erhvervsmæssig anvendelse), og at der anvendes forskellige (potentielt) allergifremkaldende konserveringsmidler i flydende håndsæber. Resultatet af de supplerende kemiske analyser viste uoverensstemmelser mellem indholdsdeklaration og indhold, idet der i 6 af de 15 analyserede produkter indgik allergifremkaldende parfumestoffer i koncentrationer > 0,01%, hvor dette ikke fremgik af etiketterne. Der blev ikke påvist indhold af methyldibromoglutaronitril i de tre produkter, der blev analyseret for stoffet.

Ifølge kosmetikdirektivet skal koncentrationen af 26 allergifremkaldende parfumestoffer oplyses i produkternes INCI-indholdsdeklarationer, hvis disse indgår i en koncentration på > 0,01% i rinse-off produkter, dvs. produkter der vaskes af. Denne regel giver mulighed for, at særligt følsomme forbrugere kan undgå produkter med indhold af specifikke parfumestoffer og derved begrænse antallet af allergitilfælde.

Til vurdering af produkternes sundhedsmæssige påvirkninger blev der udvalgt 6 af de parfumestoffer, som indgik i produkterne med de højeste koncentrationer, til en nærmere vurdering. Ved eksponeringsberegninger for de allergifremkaldende parfumestoffer, blev anvendelsesmængden for flydende håndsæber sat til 1 g sæbe pr håndvask. Eksponeringsberegningerne viste en meget lav daglig eksponering og en fuldt acceptabel sikkerhedsmargin (MoS) for parfumestofferne for både voksne og børn ved brug af håndsæberne.

Da der er tale om allergirisiko ved parfumestofferne, og der ingen nedre koncentrationsgrænse er for stoffers evne til at virke sensibiliserende, må det dog konkluderes, at der for særligt følsomme personer, herunder børn og personer med allergi, kan være risiko for udvikling af allergi ved brug af produkter, hvor der er fundet et indhold af parfumestoffer.

Til vurdering af produkternes miljømæssige egenskaber blev der udvalgt 8 stoffer, som var repræsentative eller særligt interessante, heraf 4 tensider og 4 konserveringsmidler, til en nærmere eksponeringsvurdering.

Eksponeringsberegningerne viste, at anvendelsen af flydende håndsæber muligvis kan medføre uønskede effekter i vandmiljøet ved udledning af spildevand til områder, der er karakteriseret ved en begrænset vandudskiftning, f.eks. den indre del af en fjord. Der vurderes ikke at være risiko for effekter i åbne vandområder med en jævn vandgennemstrømning.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.