Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

3 Allergener i kosmetiske produkter

Mange parfumestoffer og konserveringsmidler, der anvendes i forbrugerprodukter som kosmetiske produkter, vaske- og rengøringsmidler, duftfriskere m.v., kan fremkalde allergiske reaktioner. Kosmetiske produkter er i denne sammenhæng særligt interessante, idet produkterne anvendes på hud eller i hår, og der således er en meget direkte eksponering til de kemiske stoffer i produkterne. Der skelnes mellem "leave-on" og "rinse-off" produkter alt afhængig af, om produkterne forbliver på huden (cremer, make-up, læbepleje mv.), eller om de vaskes af (håndsæbe, shampoo, balsam m.v.).

Allergiske reaktioner i forbindelse med anvendelse af kosmetiske produkter vil typisk være kontakteksem. Foreningen for Duft og Kemikaliefølsomme anslår, at 4 % af den danske befolkningen lider af kemikalieoverfølsomhed, der også kaldes MCS (Multiple Chemical Sensitivity) (www.dkmcs.dk). En interviewbaseret undersøgelse udført af Videncenter for Allergi (marts 2005) har vist, at mere end 40 % af de adspurgte personer oplevede generende symptomer i forbindelse med anvendelse af parfumerede produkter mindst en gang om året (www.videncenterforallergi.dk).

EU's videnskabelige komité for kosmetik (SCCP) har udarbejdet en liste over 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer, som siden er sat på bilag 3 i kosmetikbekendtgørelsen (1). I henhold til kosmetikbekendtgørelsen skal disse 26 parfumestoffer deklareres særskilt på alle kosmetiske produkter, der markedsføres efter den 11. marts 2005, hvis parfumestofferne optræder i koncentrationer over 0,001 % i "leave-on" produkter eller i koncentrationer over 0,01% i "rinse-off" produkter.

Flere konserveringsmidler er kendt for at forårsage kontakteksem. Nogle konserveringsmidler kan have en indirekte allergen virkning som f.eks. formaldehyd-fraspaltende stoffer. Formaldehyd kan medføre allergiske reaktioner hos et fåtal af befolkningen, som er særligt følsomme over for formaldehyd. I kosmetiske produkter er der fastsat koncentrationsgrænser for både indholdet af formaldehyd samt formaldehyd-fraspaltende stoffer.

I tabel 3.1 ses en oversigt over de 26 allergifremkaldende parfumestoffer samt potentielt allergifremkaldende konserveringsmidler, der typisk kan forekomme i kosmetiske produkter.

Tabel 3.1: (Potentielt) allergifremkaldende stoffer i kosmetiske produkter

Allergene parfumestoffer Allergene konserveringsmidler Formaldehyd fraspaltende konserveringsmidler
Amyl Cinnamal
Benzyl Alcohol
Cinnamyl Alcohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Isoeugenol
Amylcinnamyl Alcohol
Benzyl Salicylate
Cinnamal
Coumarin
Geraniol
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene
Carboxaldehyde
Anise Alcohol
Benzyl Cinnamate
Farnesol
Butylphenyl Methylpropional
Linalool
Benzyl benzoate
Citronellol
Hexyl Cinnamal
Limonene
Methyl 2-Octynoate
Alpha-Isomethyl Ionone
Evernia Prunastri (Oak moss) Extract
Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
Methyldibromo glutaronitrile
Methylisothiazolinone
Methylchloroisothiazolinone
Iodopropynyl-butylcarbamate (IPBC)
Formaldehyd
DMDM Hydantoin
Imidazolidinyl Urea
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane
Diazolidinyl urea
Quaternium 15
Methenamine

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.