Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

4 Kortlægning

4.1 Afgrænsning af produkter medtaget i kortlægningen

Der findes et stort antal produkter til personlig hygiejne inden for kategorien håndsæbe og håndrensemidler. Ud over de produkter, der markedsføres som håndsæbe, markedsføres flere produkter på detailmarkedet som både hånd-, hår- og kropssæber ("all-over" sæber, body-sæber). På det professionelle marked findes en lang række produkter til både håndrens og hånddesinfektion. Håndrens benyttes typisk ved grovere tilsmudsning af hænderne, f.eks. til fjernelse af oliesnavs, fedt, trykfarver, oliemaling, metal og cementstøv m.v. Hånddesinfektionsmidler anvendes i situationer, hvor der er særligt høje krav til hygiejnen, f.eks. i hospitals- og plejesektoren samt i vuggestuer og levnedsmiddelindustrien.

Idet et af formålene med kortlægningen er at foretage en sammenligning af produkter, der sælges hhv. i detailhandlen og til professionel brug, er det valgt at afgrænse kortlægningen til flydende håndsæber (herunder creme, gel og skumsæber). Der er desuden medtaget enkelte "all-over" sæbeprodukter, der ud fra produkternes pakning og størrelse vurderes at have anvendelse som håndsæbe. Håndrensemidler og hånddesinfektionsmidler er således ikke medtaget i kortlægningen, idet disse produkter primært anvendes i erhvervsmæssig sammenhæng, og ikke er produkter, der henvender sig til den almindelige forbruger. Dermed er der reelt ikke et grundlag for sammenligning mellem forbrugerprodukter og produkter med erhvervsmæssig anvendelse.

4.2 Kortlægning

Der er i maj 2005 foretaget en kortlægning af håndsæber, der sælges på det danske detailmarked samt til I&I branchen. Kortlægningen er blevet udført ved en kombination af indsamling af informationer fra indholdsdeklarationer på produkter indkøbt i detailhandlen og pr. postordre, samt kontakt til udvalgte producenter og leverandører af produkter til erhvervsmæssig anvendelse.

4.2.1 Produkter på detailmarkedet

På detailmarkedet er der blevet identificeret håndsæber hos følgende typer af forhandlere:

  • dagligvareforretninger/kæder
  • stormagasiner
  • tøjforretninger
  • materialister
  • apoteket
  • Internetforhandlere
  • forhandlere af køkken- og boliginteriør

I marts 2005 har Informationscentret for Miljø og Sundhed (IMS) lavet en markedsscreening af flydende håndsæber på detailmarkedet, hvor indholdet af kemiske stoffer (identificeret ud fra indholdsdeklarationer) er blevet gennemgået for 45 produkter. Undersøgelsen havde særlig fokus på potentielt allergifremkaldende stoffer, men også andre sundhedsskadelige eller miljøbelastende stoffer. Resultatet af markedsscreeningen er beskrevet på IMS' hjemmeside (www.miljoeogsundhed.dk) (2). Produkterne er her listede med evt. anmærkninger om deres indhold af potentielt allergifremkaldende stoffer, eller andre stoffer med uønskede effekter på sundhed og miljø.

Ved besøg i butikkerne i maj 2005 kunne det konstateres, at IMS' markedsscreening stadig dækker en stor del af de flydende håndsæber, der sælges på detailmarkedet. Undersøgelsen er derfor brugt som supplement til kortlægningen i dette projekt.

I perioden 10. - 26. maj er der ved besøg i ovennævnte forretninger (med undtagelse af apoteker) samt ved bestilling via Internettet blevet indkøbt 25 forskellige håndsæber. De indkøbte produkter dækker 9 af de produkter/handelsnavne, der indgik i IMS' rapport, og som fik anmærkninger grundet indhold af uønskede stoffer. Produkterne er blevet indkøbt for at se, om de uønskede stoffer, herunder det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel methyldibromoglutaronitril (MG), stadig forekommer i produkterne. De resterende produkter i IMS-undersøgelsen er ikke blevet indkøbt på ny. Kortlægningen er koncentreret om produkter, der indeholder parfumer, og der er kun indkøbt få håndsæber uden indhold af parfumestoffer. Der er ikke indkøbt miljømærkede produkter, idet de 26 allergifremkaldende parfumestoffer er begrænset til højst at måtte udgøre 0,01 % i produkter som f.eks. håndsæber.

Der er tale om et stort og omskifteligt sortiment af håndsæber på detailmarkedet, men det vurderes, at kortlægningen suppleret med ovennævnte markedsscreening fra IMS omtrent dækker hele markedet i foråret 2005. Flere producenter markedsfører produkter med samme navn, men med forskellige duftvarianter. I sådanne tilfælde er der hovedsageligt kun blevet indkøbt en enkelt duftvariant af produkterne. Priserne på de 25 indkøbte produkter ligger mellem 12,50-115 kr. pr stk., svarende til 25-460 kr./l.

I tabel 4.1 ses hvilke produkter, der er indkøbt i detailhandlen, med angivelse af produkternes form, samt om der er identificeret indhold af potentielt allergene parfumestoffer eller konserveringsmidler ud fra indholdsdeklarationen.

Tabel 4.1 Indkøbte produkter

Produkt nr. Produktets form Indhold af potentielt allergifremkaldende stoffer jf. indholdsdeklaration
1 Gel Imidazolidinyl Urea
2 Gel Imidazolidinyl Urea
3# Gel 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
4 Gel  
5 Gel  
6 Væske  
7 Gel DMDM Hydantoin
8** Gel Methyldibromoglutaronitrile
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
9 Gel Eugenol
Geraniol
Linalool
Cinnamal
Benzyl Benzoate
10 Creme Limonene
Butylphenyl Methylpropional
11 Gel Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone (Kathon)
12 Gel  
13* Gel Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
14 Creme  
15 Gel Methyldibromoglutaronitrile
Methylisothiazolinone
Methylchloroisothiazolinone
16 Gel  
17 Skum DMDM Hydantoin
18** Creme  
19 Gel  
20 Gel  
21** Gel Methyldibromoglutaronitrile
22 Creme  
23 Gel 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
48 Gel  
49 Gel Citronellol, Linalool, Geraniol

# Produkt 3 forhandles nu i ny formulering

* Produkt 13 forhandles nu i ny formulering, som ikke indeholder Methylchloroisothiazolinone og Methylisothiazolinone

**Produkt udgået af sortiment

4.2.2 Produkter til erhvervsmæssig anvendelse

Produkter til erhvervsmæssig anvendelse er identificeret via kontakter i I&I branchen via dialog med Brancheforeningen SPT. Der er taget kontakt til udvalgte producenter, som vurderes at have en stor markedsandel inden for håndsæber til erhvervsmæssig anvendelse. Der er dertil taget kontakt til leverandører med henblik på at undersøge, hvem der producerer de håndsæber, som leverandørerne forhandler.

Producenterne/leverandørerne er blevet kontaktet telefonisk med henblik på at få oplysninger om hvilke produkter, der sælges på det danske marked, eventuelle markedsandele, hvor produkterne afsættes samt angivelse af produkternes tilstandsform (skum, gel, creme m.v.). Den telefoniske henvendelse blev fulgt op med en uddybende e-mail med en beskrivelse af kortlægningsprojektet samt de ønskede produktoplysninger.

På baggrund af kontakten til producenter og leverandører er 25 professionelle produkter blevet medtaget i kortlægningen. Disse produkter fordeler sig på følgende to kategorier:

  • Almindelige håndsæber (21 produkter)
  • Håndsæber med bakteriehæmmende effekt (4 produkter)

Informationer om produkternes sammensætning er opnået ved gennemgang af produkternes leverandørbrugsanvisninger eller anden produktinformation.

De udvalgte producenter vurderes tilsammen at dække >50 % af det professionelle marked for håndsæber.

I tabel 4.2 ses hvilke produkter, der er udvalgt på det professionelle marked med angivelse af produkternes form, samt om der er identificeret indhold af potentielt allergene parfumestoffer eller konserveringsmidler ud fra produkternes sikkerhedsdatablade. Det er oplyst, at to produkter (produkt 27 og 30) primært anvendes i hotel og restaurationsbranchen, mens de resterende 23 produkter anvendes inden for hele I&I branchen.

Tabel 4.2 Udvalgte produkter til professionel anvendelse

Produkt nr. Produktets form Indhold af potentielt allergifremkaldende stoffer jf. indholdsdeklaration
24 Creme  
25 Creme  
26 Skum  
27 Skum Benzyl Alcohol
28 Creme  
29 Creme  
30 Gel Benzyl Alcohol
31 Creme  
32 Creme  
33 Creme  
34 Creme 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
35 Creme Alpha-Isomethyl Ionone
Butylphenyl Methylpropional
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Geraniol
Hexyl Cinnamal
Linalool
Benzyl Salicylate
36 Creme  
37 Creme DMDM Hydantoin
38 Creme  
39 Creme  
40 Creme  
41 Creme  
42 Creme Hexyl Cinnamal
Benzyl Salicylate
43 Creme  
44 Creme  
45 Creme Hexyl Cinnamal
Benzyl Salicylate
46 Creme  
47 Creme  
48 Creme  

4.3 Indholdsstoffer og mærkning af produkterne

4.3.1 Krav til mærkning af produkter

Håndsæbe er omfattet af kosmetikbekendtgørelsen (BEK nr. 74 af 14/01/2005) (1). Det indbefatter, at produkterne skal være mærket med følgende:

  • Firmanavn og adresse eller hovedsæde for den virksomhed, der er ansvarlig for markedsføringen af produktet.
  • Vægt/volumen af produktet.
  • Holdbarhedsdato, hvis holdbarhed for produktet i uåbnet stand er mindre end 30 måneder. Hvis holdbarheden i uåbnet stand er mere end 30 måneder, skal det kosmetiske produkt være mærket med et symbol i form af en åbnet dåse med angivelse af, hvor mange måneder og år produktet efter åbning kan anvendes uden at skade forbrugeren.
  • Sikkerhedsforskrifter der beskriver, hvordan forbrugeren anvender kosmetikken på sikker vis, eventuelle lovmæssige advarsler og eventuelle særlige hensyn for kosmetiske produkter til erhvervsmæssig anvendelse.
  • Fabrikationsseriens nummer (batchnummer).
  • Indholdsdeklaration. Ingredienser skal opgives med INCI navn (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) og listes efter aftagende vægt i produktet.
  • Parfumerede og aromatiske forbindelser og deres råmaterialer skal stå som "parfume" eller "aroma".

De 26 særligt allergene parfumestoffer skal være angivet separat i deklarationen, hvis indholdet overstiger 0,01 % i håndsæbeprodukter leveret efter 11. marts 2005. Tabel 4.1 og 4.2 ovenfor viser de parfumestoffer, der i foråret 2005 var anført for de enkelte produkter.

4.3.2 Registrering af produkter medtaget i kortlægningen

Produkter indkøbt på detailmarkedet samt de udvalgte professionelle produkter er blevet registreret i en database. Følgende generelle produktinformationer er registreret:

  • Produktnummer
  • Indkøbsdato
  • Handelsnavn
  • Indkøbssted
  • Pris pr. liter
  • Stregkode nr.
  • Volumen
  • Identifikation af producent og/eller leverandør
  • Batchnummer
  • Produktets udseende
  • Målgruppe
  • Evt. kommentarer

Produkternes indholdsdeklarationer eller leverandørbrugsanvisninger er blevet gennemgået med henblik på at identificere, hvilke konserveringsmidler, parfumestoffer og tensider, der indgår i produkterne. Konserveringsmidler, parfumestoffer og tensider er blevet identificeret med INCI navn, kemisk navn og CAS nummer. De resterende stoffer i produkterne er blevet angivet med INCI navn som "andre indholdsstoffer".

4.3.3 Parfume, konserveringsmidler og tensider i produkterne

Tabel 4.3 angiver hvilke parfumestoffer, der er identificeret i produkter på hhv. detailmarkedet og det professionelle marked ud fra produkternes indholdsdeklarationer eller sikkerhedsdatablade.

Tabel 4.3 Identificerede parfumestoffer i produkterne

INCI CAS nr. Antal detailprodukter hvor stoffet indgår
(af 25)
Antal I&I- produkter hvor stoffet indgår
(af 25)
Alpha-Isomethyl Ionone* 127-51-5   1
Benzyl Benzoate* 120-51-4 1  
Benzyl Salicylate* 118-58-1   3
Butylphenyl Methylpropional* 80-54-6 1 1
Cinnamal* 104-55-2 1  
Citronellol* 106-22-9 1 1
Coumarin* 91-64-5   1
Limonene* 138-86-3 1  
Eugenol* 97-53-0 1 1
Geraniol* 106-24-1 2 1
Hexyl Cinnamal* 101-86-0   3
Linalool* 78-70-6 2 1
Uspecificeret   21 12

* Indgår på EU's liste over 26 allergene parfumestoffer

To af de indkøbte detailprodukter og fire af produkterne til erhvervsmæssig anvendelse har deklareret indhold af parfumestoffer, der optræder på EU's liste over 26 særligt allergene parfumestoffer. Hovedparten af de produkter, der blev indkøbt i detailhandlen, har angivet indhold af parfume (21 af 25 produkter), og der blev i udvælgelsen af produkterne i detailhandlen også fokuseret særligt på parfumerede produkter. Dog vurderes det ud fra udbuddet af produkter, at der generelt markedsføres langt flere parfumerede end uparfumerede produkter i detailhandlen. Blandt produkterne til erhvervsmæssig anvendelse var kun ca. halvdelen af produkterne parfumerede.

Tabel 4.4 angiver hvilke konserveringsmidler, der er blevet identificeret i produkter på hhv. detailmarkedet og det professionelle marked ud fra produkternes indholdsdeklarationer eller sikkerhedsdatablade.

Tabel 4.4 Identificerede konserveringsmidler i produkterne

INCI CAS nr. Antal detailprodukter hvor stoffet indgår (af 25) Antal I&I- produkter hvor stoffet indgår (af 25)
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol* 52-51-7 2 1
Benzalkonium Chloride** 63449-41-2   2
Benzoic Acid 65-85-0 6 1
Benzyl Alcohol*** 100-51-6   2
Butylparaben 94-26-8 1  
Chlorhexidine Digluconate** 18472-51-0   2
Dehydroacetic Acid 520-45-6 6 1
DMDM Hydantoin* 6440-58-0 3 1
Ethylparaben 120-47-8 3  
Formic Acid 64-18-6 1  
Imidazolidinyl Urea* 39236-46-9 2  
Isobutylparaben 4247-02-3 1  
Methylchloroisothiazolinone* 26172-55-4 4  
Methyldibromoglutaronitrile* 35691-65-7 3  
Methylisothiazolinone* 2682-20-4 4  
Methylparaben 99-76-3 3 2
Parabener (uspecif.)   1  
Phenoxyethanol 122-99-6 11 1
Potassium Sorbate 24634-61-5 3 2
Propylparaben 94-13-3 3 2
Sodium Benzoate 532-32-1 6 9
Sodium Hydroxymethylglycinate 70161-44-3   1
Sodium Salicylate 54-21-7 1  
Sodium Sulfite 7757-83-7 1  
Sorbic Acid 110-44-1 2  
Triclosan** 3380-34-5   2
Undecylenic Acid** 112-38-9   1

* Potentielt allergifremkaldende stoffer

** Indgår i antibakterielle sæber

*** Indgår på EU's liste over 26 allergene parfumestoffer

Det fremgår af tabel 4.4, at flere af produkterne indeholder konserveringsmidler, der kan betegnes som potentielt allergifremkaldende stoffer, herunder 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromoglutaronitrile, Methylchloroisothiazolinone og Methylisothiazolinone. Dette gælder i højere grad de indkøbte detailprodukter sammenlignet med de udvalgte I&I produkter. Der er en vis grad af overlap mellem de anvendte konserveringsmidler, der indgår i hhv. detailprodukter og I&I produkter. Dog anvendes der generelt flere forskellige konserveringsmidler i detailprodukterne. Der er således blevet identificeret 22 forskellige konserveringsmidler i de 25 detailprodukter, mens der er blevet identificeret 15 forskellige konserveringsmidler i de 25 produkter til professionel anvendelse. I flere af detailprodukterne anvendes desuden en række forskellige konserveringsmidler i kombination, mens I&I produkterne som oftest indeholder et enkelt konserveringsmiddel (i henhold til produkternes sikkerhedsdatablade). Af de 25 undersøgte I&I produkter kan fire af produkterne betegnes som antimikrobielle sæber. I disse produkter indgår biocider som Benzalkonium Chloride, Chlorhexidin Digluconate, Triclosan og Undecylenic acid, som ikke er fundet i almindelige flydende sæber.

Tabel 4.5 angiver hvilke tensider, der er blevet identificeret i produkter på hhv. detailmarkedet og det professionelle marked ud fra produkternes indholdsdeklarationer eller sikkerhedsdatablade.

Tabel 4.5 Identificerede tensider i produkterne

INCI CAS nr. Antal detailprodukter hvor stoffet indgår (af 25) Antal I&I- produkter hvor stoffet indgår (af 25)
Caprylyl/capric Glucoside -   2
Cocamidapropyl Betaine 61789-40-0 15 16
Cocamide DEA 68603-42-9 8 6
Cocamide MEA 68140-00-1 1 7
Cocamide MIPA 68333-82-4 1  
Cocamidopropylamine Oxide 68155-09-9 1  
Coco Glycoside - 8 1
Cocotrimonium Methosulfate - 1  
Decyl Glucoside 54549-25-6 2 1
Disodium Cocoamphodiacetate 68650-39-5 1  
Disodium Laureth Sulfosuccinate 39354-45-5 3 2
Laureth-10 9002-92-0 3 2
Laureth-2 9002-92-0   3
Laureth-4 5274-68-0 4  
Lauryl Betaine 683-10-3   1
Lauryl Glucoside - 3 5
Lauryl Polyglucose 110615-47-9 3  
MEA Lauryl Sulfate 4722-98-9 1 2
MIPA Lauryl Sulfate 21142-28-9   1
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil 61788-85-0 3  
PEG-7 Glyceryl Cocoate 68201-46-7 5 3
Polysorbate 80 9005-65-6 1  
Polysorbate-20 9005-64-5 1  
Potassium Cocoate 61789-30-8 1  
Potassium Olivate 68154-77-8 1  
Sodium C12-13 Pareth Sulfate - 2 1
Sodium Cocoamphoacetate 68390-66-9 1  
Sodium Cumenesulfonate 32073-22-6   1
Sodium Laureth Sulfate 9004-82-4 21 18
Sodium Laureth-11 Carboxylate 53610-02-9 2 2
Sodium Lauroyl Sarcosinate 137-16-6   1
Sodium Lauryl Sulfate 151-21-3 1 2
Steareth-10 9005-00-9   1
Trideceth-7 24938-91-8 1 2

Det ses af tabel 4.5, at der i høj grad anvendes de samme typer af tensider i detailprodukter og I&I produkter. Tensiderne Cocamidopropyl Betaine og Sodium Laureth Sulfate anvendes særligt hyppigt i produkterne.

4.3.4 Sammenligning af forbrugerprodukter og professionelle produkter

Ved at sammenligne indholdet af de væsentligste indholdsstoffer (tensider, konserveringsmidler og parfumestoffer) i hhv. forbrugerprodukter og produkter til erhvervsmæssig anvendelse fremgår det, at der generelt ikke ses en markant forskel på hvilke stoffer, der indgår i de to produktkategorier. I begge typer produkter indgår allergifremkaldende parfumestoffer og konserveringsmidler, og ud fra de tilgængelige data er det ikke muligt at vurdere, om allergene stoffer optræder med større hyppighed i produkter, der anvendes af almindelige forbrugere, end i produkter, der anvendes af erhvervsmæssige brugere. Det vurderes, at der for de professionelle produkter er et større udbud af uparfumerede produkter sammenlignet med forbrugerprodukter.

Generelt synes der at blive anvendt lidt flere forskellige typer af konserveringsmidler i forbrugerprodukter sammenlignet med produkter til erhvervsmæssig anvendelse. I forbrugerprodukter er de hyppigst anvendte konserveringsmidler Benzoic acid, Dehydroacetic acid, Phenoxyethanol og Sodium benzoate. I produkter til erhvervsmæssig anvendelse er det hyppigst anvendte konserveringsmiddel Sodium benzoate. I antibakterielle sæber til erhvervsmæssig anvendelse indgår desuden biocider, som ikke findes i almindelige flydende håndsæber til privat brug. For tensider indgår særligt Sodium laureth sulfate og Cocamidopropyl betain med stor hyppighed i begge produktkategorier. Inden for hver af de to produktkategorier optræder flere af de identificerede indholdsstoffer dog kun i et fåtal af produkterne, hvorfor der ikke er det store sammenligningsgrundlag for disse.

4.3.5 Produkter i IMS' markedsscreening

De 45 flydende håndsæber, der indgik i IMS' markedsscreening, blev primært screenet for indholdet af (potentielt) allergifremkaldende stoffer. Undersøgelsen viste, at flere af produkterne indeholdt følgende problematiske stoffer (konserveringsmidler):

  • 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
  • DMDM Hydantoin
  • Imidazolidinyl Urea
  • Methyldibromoglutaronitril
  • Methylchloroisothiazolinone og Methylisothiazolinone (Kathon)

Et udvalg på 9 af de 45 screenede produkter i IMS' undersøgelse (2) blev indkøbt i forbindelse med dette kortlægningsprojekt. I et af produkterne var Methyldibromoglutaronitril blevet udfaset, mens de øvrige produkter fortsat angav at indeholde de problematiske stoffer som identificeret af IMS.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.