Genanvendelse af brugt stenuld - Forprojekt

2 Indledning

Danmark har et af verdens højeste niveauer for affaldsproduktion pr. indbygger. Affaldsmængderne er steget jævnt gennem de sidste tredive år. I slutningen af 1990’erne var der en tendens til at stigningen var stagnerende, men i de seneste år er affaldsmængderne igen stigende.

EU’s affaldsdirektiver foreskriver en begrænsning af affaldsproduktionen hos medlemslandene samt at de skal opfylde visse niveauer for genanvendelse af en række materialer – herunder byggematerialer. Danmark har ydermere en national overordnet målsætning om at nedbringe affaldsmængderne og følge affaldshåndteringshierarkiet, hvor affaldsforebyggelse og genanvendelse principielt går forud for forbrænding og deponering.

Dette projektet skal således ses som et led i strategien om, at Danmarks skal opfylde EU’s direktiver og de nationale mål for affaldsbehandling. Rockwool incitament til deltagelse i projektet er udover en forbedring af deres produkters miljøprofil også at kunne imødekomme et eventuelt kommende myndighedskrav til produktansvar.

2.1 Formål

Formålet med projektet har været at belyse de praktiske, miljømæssige og økonomiske konsekvenser ved genanvendelse af brugt stenuld. Herunder at:

  • Kortlægge den årlige mængde af brugt stenuld, der forventes at blive deponeret i Danmark i fremtiden. Her er valgt en kortlægningsperiode fra 2002-2012
  • Opstille mulige scenarier til indsamling af det brugte stenuld
  • Beskrive mulige scenarier til behandling af brugt stenuld med henblik på genanvendelse
  • Foretage en økonomisk og miljømæssig vurdering af konsekvenserne ved genanvendelse af stenuld for de enkelte opsatte scenarier

Målet har været at belyse de praktiske forhindringer for de opsatte scenarier, samt at belyse de økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved samtlige scenarier for på basis af det at anbefale videre arbejde med en eller flere af scenarierne.

2.2 Virksomhedens baggrund

Den første fabrik til produktion af Rockwool blev etableret i Hedehusene i 1937. Rockwool har i dag tre fabrikker i Danmark, hvoraf to i dag er i produktion. De produktionsaktive fabrikker ligger henholdsvis i Vamdrup og Øster Doense, mens produktionen på fabrikken i Hedehusene nu er lukket.

Rockwool benytter allerede nu en lang række genbrugsmaterialer i produktionen af stenuld. De første genbrugsmaterialer, der blev brugt, var internt spild fra produktionen, efterfølgende inddrages en lang række eksterne genbrugsmaterialer fra eksempelvis Det Danske Stålvalseværk, brugt blæsesand mv. Ydermere tilbagetager Rockwool også nogle af deres egne produkter, der har forladt fabrikkerne. Det drejer sig om Grodan fra gartnerier samt små mængder nyt afskær fra byggepladser.

2.3 Afgrænsning og definitioner

Projektet afgrænser sig fra at se på påvirkninger på arbejdsmiljøet. Desuden fokuseres der hovedsageligt på bygningsisolering. Der produceres også Rockwoolprodukter til eksempelvis tagplader mm., men de vil være svære at genanvende, fordi der er pålimet eksempelvis asfalt på disse produkter.

2.4 Metode

Den overordnede metode i projektet har været at opstille forskellige scenarier til henholdsvis kortlægning af potentiale, indsamling samt håndtering og genanvendelse af det brugte stenuld. Scenarierne kan til en vis grad  kombineres på tværs.

Der findes ingen overordnede opgørelser over mængden af isoleringsmateriale, der deponeres i Danmark, og der er derfor opsat 2 scenarier til beregning af potentialet udfra henholdsvis mængden af byggeaffald til deponering og mængden af renoverede og nedrevne huse.

Der opsættes tre realistiske scenarier til indsamling af det brugte stenuld, således at det kan vurderes hvilket et af scenarierne der er mest hensigtsmæssigt at benytte. Tilsvarende opsættes tre scenarier til håndtering af det brugte stenuld efter indsamling. Scenarierne indebærer sortering og behandling samt muligheder for genanvendelse.

De enkelte scenarier er herefter belyst med hensyn til deres miljømæssige, økonomiske og praktiske konsekvenser i forhold til den nuværende håndtering af det brugte stenuld. Denne vurdering er udført ved at sammenligne med det eksisterende system for håndtering af brugt stenuld, nemlig deponering. Dette system kaldes i rapporten for ”referencesystemet”, fordi der ved beregning af de miljømæssige og økonomiske konsekvenser, kun taget hensyn til forskelle mellem de opsatte scenarier og det eksisterende system.

Ved hver scenarium identificeres de interessenter, der påvirkes og/eller skal påvirkes for at de forskellige scenarier kan virkeliggøres.

2.5 Organisering

Projektet har været støttet af Miljøstyrelsen, og er gennemført af en projektgruppe bestående af Rockwool A/S og RAMBØLL. Det praktiske arbejde med sammenskrivningen af denne rapport er udført af Anne Louise Niemann, Jens Brøbech Legarth og Cyrill Holtse, RAMBØLL

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.