Digitalisering af grønne regnskaber - Hovedrapport

5 Tilhørende delrapporter

I delrapport 1 uddybes grundlaget for de generelle konklusioner om standardisering af grønne regnskaber.

Delrapporten beskriver de metoder, der er anvendt, herunder indhold og deltagere i de afholdte workshops, hvor formålet var at diskutere, hvorledes en standardisering hensigtsmæssigt kunne udvikles.

Endvidere gives der i delrapport 1 en mere uddybende indføring i det udviklede design af et standardiseret indberetningsformat/datamodellen. Mulige metoder for offentliggørelse af data fra forskellige brugergrupper behandles, og principper for godkendelse af et digitaliseret grønt regnskab beskrives.

I projektet har der været afholdt workshops med henholdsvis virksomheder og tilsynsmyndigheder af to omgange. Efter diskussion om standardisering, udvikling af datamodel og test af de to prototyper er der gennemført en anden runde workshops/møder med fokus på konsekvenserne af et standardiseret indberetningsformat i et digitalt medie for arbejdsgange mv. i virksomheder og hos tilsynsmyndigheder. Delrapport 1 indeholder en beskrivelse af forløbet af disse diskussioner og resultatet heraf.

De samlede resultater fra delrapport 1 er gengivet i hovedrapportens afsnit 6.

I delrapport 2 uddybes grundlaget for de opnåede konklusioner om Digitalisering af grønne regnskaber - Hovedrapport baseret på empirisk test af henholdsvis en portalløsning og en filindberetningsløsning som indberetningsmåde.

Delrapporten har et teknisk sigte med indføring i, hvilke karakteristika de to løsninger har. I delrapporten beskrives, hvordan test er gennemført, og hvilke resultater der er opnået. Der er gennemført test hos et antal virksomheder og hos Miljøstyrelsen.

Med test i virksomhederne er der opnået erfaring med prototypernes brugervenlighed og funktionalitet samt udfordringer ved dannelse af system til system-løsning. Resultaterne er opsamlet i to grupper. De resultater, der har indflydelse på et beslutningsgrundlag i bredere perspektiv, er gengivet i hovedrapportens afsnit 7 og 8. De resultater, der er rettet mod tekniske aspekter i en egentlig kravspecifikation, er alene omtalt i delrapporten.

Projektet har omfattet en analyse af samspil mellem de to løsninger og Miljøstyrelsens informationssystem om industriens miljøforhold. Resultatet af denne analyse er uddybet i delrapport 2, herunder beskrivelse af overførsel af informationer fra et grønt regnskab til Miljøstyrelsens informationssystem, og hvilke behov for tilpasninger og validering, der er afdækket i analysen.

Endelig indeholder delrapport 2 en overordnet beskrivelse af, hvorledes de to løsninger kunne integreres i virk.dk, herunder præcisering af de kvalifikationer, som findes i virk.dk for så vidt angår funktionalitet og sikkerhed.

De samlede resultater fra delrapport 2 er gengivet i hovedrapportens afsnit 7 og 8 og i afsnit 9 og 10 vedrørende en fremtidig databasestruktur og identificerede barrierer og udfordringer ved bred implementering.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.