Panel for professionelle miljøbevidste indkøb

1 Opstart og handlingsplan

Panelet for professionelle miljøbevidste indkøb blev nedsat af Miljøministeriet i december 2003. Panelets opgave var ifølge kommissoriet at fremme miljøbevidste indkøb såvel i den offentlige sektor som i den private sektor. Kommissoriet er vedlagt i bilag A.

1.1 Sammensætning af panelet

Panelet består af 11 medlemmer, der repræsenterer både offentlige og private indkøbere samt virksomheder. Desuden er Miljøstyrelsen repræsenteret i panelet. Panelet havde 31.december 2005 følgende medlemmer:

Danmarks Radio, Bettina Jensen (formand for panelet)
Københavns Kommune, Anker Oesten
Amtsrådsforeningen, Jens Peter Bjerg
Dansk Industri/Dalum Papir, John Tang
IKA, Foreningen af Offentlige Indkøbere, Karsten Andrup Petersen
KL, Birthe Rytter Hansen
Forenede Rengøring, Michael Krogh
Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S, Rikke Dreyer
Miljøstyrelsen, Katrine Wied Christensen
Handel, Transport og Serviceerhvervene interesseorganisation, Susanne Linhart
Regionale Indkøbere, Ulla Skovgaard Dall
Danmarks Radio, Tomas Refslund Poulsen

1.2 Møder i panelet

Panelet har holdt 12 møder i perioden.

Hvornår Hvor Tema
21. november 2003   Opstartsmøde
19. januar 2004 DR-byen Indsatsområder
3.-4. marts 2004 Korsør Internat – handlingsplaner
29. april 2004 SKI Diskussion handlingsplan og budget
7. juni 2004 Dalum Papir Vedtagelse af handlingsplan og budget
2. september 2004 KL Udbudsbeskrivelser
3. november 2004 Kolding Valg af konsulenter
31. januar 2005 Fyns Amt Opdatering fra konsulentprojekter
31. marts 2005 Amtsrådsforeningen Branchedialog
1. juni 2005 SKI Opdatering fra konsulentprojekter +
23.-24. august 2005 Nyborg Markedsføring og panelets fremtid
29. september 2005 DR-byen Møde med miljøministeren
8. december 2005 HTS Planer for 2006

1.3 www.indkoebspanel.dk

Panelet fik i 2004 sin egen hjemmeside, hvor oplysninger om panelet er samlet. Her ligger kommissorium, handlingsplan og enkelte links til mere viden om grønne indkøb. Hjemmesiden har desuden en intern del, hvor referater o.l. oploades af CASA, så panelets medlemmer har væsentlige papirer let tilgængeligt.

1.4 Panelets sekretærfunktion

CASA har i hele perioden fungeret som faglig sekretær for panelet – i 2004 til januar 2005 blev opgaven varetaget af Mette Lise Jensen og Karl Vogt-Nielsen. Fra februar 2005 til slutningen af december 2005 blev opgaven overført til Pernille Hagedorn-Rasmussen og Karl Vogt-Nielsen.

Opgaverne for de faglige sekretærer har primært bestået af:

  • Organisering og gennemførsel af møder sammen med formanden.
  • Referater og opfølgning på beslutninger fra panelets møder.
  • Opfølgning på nogle af de konsulentprojekter, som panelet har haft sat i gang.
  • Formidling omkring panelets arbejde i diverse tidsskrifter, nyhedsbreve og ved oplæg.

1.5 Handlingsplan

Panelets første opgave var udarbejdelse af en handlingsplan for perioden 2004-2005. Kommissorium og handlingsplan blev diskuteret på de første møder, og handlingsplanen blev udviklet og diskuteret på panelets internat i marts 2004 og vedtaget på mødet 7. juni. Den fuldstændige handlingsplan er vedlagt som bilag B.

Panelet udvalgte i handlingsplanen fire indsatsområder for perioden 2004-2005. Udvælgelsen skete på baggrund af diskussion i panelet, om hvilke barrierer medlemmerne oplevede for grønne indkøb, og hvor panelet mente, det kunne gøre en forskel.

De fire indsatsområder var:

  • Indkøbspolitik og organisering.
  • Hjælp til miljøbevidste indkøb.
  • Samarbejde mellem indkøbere og leverandører.
  • Dokumentation og evaluering.

I det følgende gennemgås kort panelets argumentation og mål for de fire indsatsområder.

1.5.1 Indkøbspolitik og organisering

Indsatsområdet blev valgt, fordi panelet mente, at en større effektivisering og professionalisering af indkøbsprocesserne vil medvirke positivt til, at miljøhensyn indarbejdes mere systematisk.

Panelets mål blev formuleret på følgende måde:

  • At levere information og vejledning, der kan bidrage til at fremme den systematiske indsats for miljøbevidste indkøb, herunder at fremme:
    • formulering og vedtagelse af miljøbevidste indkøbspolitikker
    • effektivisering, professionalisering og koordinering af indkøbet
    • samarbejdet mellem miljø- og indkøbsafdelinger.
  • At arbejde for, at organiseringen af indkøbet bliver tænkt med i de kommende strukturforandringer således, at reformen også bliver en platform for en effektivisering af det offentlige indkøb. En effektivisering rummer bl.a. potentialer for direkte økonomiske besparelser samt øget miljøhensyn.

1.5.2 Hjælp til miljøbevidste indkøb

Panelet var enigt om, at en væsentlig opgave for panelet var at gøre det så let som muligt for indkøbere at stille miljøkrav og at finde frem til de miljørigtige produkter. Dette var udgangspunktet for valget af det andet indsatsområde “Hjælp til miljøbevidste indkøb”.

Panelet ønskede at bidrage til:

  • At indkøberne på en let måde kan stille miljøkrav og finde frem til de miljørigtige produkter
  • At indkøberne på en let måde kan integrere miljøkrav med andre krav.
  • At indkøberne får oplysninger om, hvilken indvirkning det har på miljøet at stille miljøkrav til produkter og tjenesteydelser.

1.5.3 Samarbejde mellem indkøbere og leverandører

Innovationen af nye grønne produkter sker ofte i samarbejde med producenter og aftagere. Panelet vidste, at der i andre produktpaneler havde været gode erfaringer med branchedialog som en metode til fremme af udvikling og fremstilling af mere miljøvenlige produkter.

Panelets målsætning inden for det tredje indsatsområde blev:

  • At skabe øget dialog med producenter i udvalgte brancher om udviklingsmuligheder inden for renere produkter. De professionelle indkøberes købekraft kan motivere producenterne til dialogen.
  • At stimulere producenternes udvikling af mindre miljøbelastende produkter og derved give mulighed for en styrkeposition.
  • At stimulere producenterne til at dokumentere produkternes miljøegenskaber enkelt og effektivt, fx gennem brug af de officielle miljømærker.

1.5.4 Dokumentation og evaluering

Panelet kom i deres diskussioner frem til, at dokumentation og evaluering af grønne indkøb er et område, hvor der ikke er så meget erfaring, og hvor der er mange udfordringer, hvis man ønsker at kunne måle og veje andelen af de grønne indkøb. En række konkrete initiativer på området blev diskuteret, og derfor blev målene for det fjerde indsatsområde formuleret med udgangspunkt i disse.

Panelet blev enig om tre målsætninger inden for det fjerde indsatsområde:

  • Målet med en national status for miljøbevidste indkøb er at følge op på de tidligere statusundersøgelser. Desuden kan målingen af de miljøbevidste indkøb give input til, hvor interessen for miljøbevidste indkøb befinder sig, og hvor der med fordel kan iværksættes initiativer. Desuden kan en status bidrage til en offentlig opmærksomhed og synlighed omkring miljøbevidste indkøb.
  • Målet med et selvevalueringsværktøj er at skabe opmærksomhed internt i indkøbsorganisationerne på miljøeffektivitet. Ønsket er at skabe grundlag for forbedringer af praksis i organisationen og forbedringer af indsatsen for miljøbevidste indkøb, idet løbende opfølgning på indsats og resultater er vigtige input til et systematiseret, miljøbevidst og professionelt indkøb.
  • Målet er endelig at skabe grundlag for en debat om de miljøbevidste indkøb. Panelet ønsker at skabe grundlag for et overblik over, hvilke produktområder der er i fremmarch, og hvilke der er i tilbagefald, når det handler om afsætning af grønne produkter. Leverandører og brancheorganisationer kan levere data om afsætningen af produkterne.

1.6 Konsulentprojekter

Panelet udmøntede handlingsplanen ved at igangsætte en række konsulentprojekter inden for indsatsområderne 1, 2 og 4. Produkterne fra de forskellige konsulentprojekter er beskrevet i kapitel 2. Der blev nedsat styregrupper knyttet til hvert af de igangsatte projekter. Foruden panelets medlemmer bestod styregrupperne også af nogle medlemmer, som panelet vurderede, havde særlige kompetencer inden for området. Der blev valgt 3 konsulenter, som skulle løse opgaverne i forbindelse med handlingsplanen.

Med hensyn til det tredje indsatsområde “samarbejde mellem indkøbere og leverandører” besluttede panelet (i første omgang) ikke at igangsætte et konsulentprojekt, men selv at varetage opgaven.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.