Panel for professionelle miljøbevidste indkøb

Bilag A: Kommissorium

   
Udviklings- og Datakontoret
Journalnr. bedes anført ved besvarelse.
J.nr.M 113-0078
Ref.: san/3
Den 13. november 2003

MILJØSTYRELSEN

26. august 2003

Udviklings- og Datakontoret                                                           RT/FP/3

Kommissorium for

Panel for professionelle miljøbevidste indkøb

Panelets formål

Panelet har til formål i forhold til professionelle indkøbere på det offentlige og det private marked at fremme miljøbevidste indkøb af varer og tjenesteydelser.

Panelets opgaver

Panelet skal i forhold til offentlige og professionelle private indkøb foreslå løsninger til, hvordan man som indkøber eller leverandør af varer eller tjenesteydelser kan fremme miljøbevidste indkøb, herunder fjerne barrierer for miljøhensyn. Indsatsen kan være i form af udvikling af konkrete værktøjer til målgruppen, informationsaktiviteter eller øget opmærksomhed på eller gennemførelse af projekter inden for særlige indsatsområder.

Panelet skal foreslå, hvordan man kan videreudvikle indikatorer og rutiner, så man løbende kan indhente relevant information om miljøhensyn ved indkøb i staten, amter, kommuner – og eventuelt i private virksomheder – til brug for beslutningstagere og til omverdenen generelt.

Inden for det første halve år fremlægger panelet forslag til handlingsplan for fremme af miljøbevidste professionelle indkøb. Én gang årligt rapporterer panelet til Koordinationsgruppen.

Panelet bidrager til, at Danmark efterlever internationale forpligtelser og anbefalinger fra OECD, EU m.v. i relation til miljøbevidste indkøb.

Varighed

Panelet skal foreløbig fungere til og med 2005, hvor dets fortsættelse tages op til vurdering.

Finansiering

Der afsættes et rammebeløb til panelets arbejde, som kan anvendes over 3 år. Denne ramme skal dække de projekter, som panelet igangsætter, samt sekretariatsbetjening, rejser og mødeudgifter. Det forudsættes, at pengene kan bevilliges under Miljøstyrelsens Program for Renere Produkter i 2003.

Panelets sammensætning (12) Kommunernes Landsforening (1)

Amtsrådsforeningen (1)

Københavns & Frederiksbergs Kommuner (1)

Miljøstyrelsen (1)

Dansk Industri (1)

Handel, Transport og Service (1)

Statens og Kommunernes Indkøbsservice (1)

Foreningen af offentlige indkøbere (1)

Dansk Indkøbs- og Logistik Forum (1)

Privat indkøber (1)

Amtslig indkøber (AMERFA/SINERFA) (1)

Formand (1)

Formanden kan efter samråd med panelet foreslå, at panelet udvides med kommunale, amtslige og statslige indkøbere eller repræsentanter for producenter og forhandlere.

På særlige områder kan panelet beslutte at nedsætte en eller flere undergrupper, som skal bidrage til at løse dele af panelets opgaver, og hvor der kan vælges en repræsentation, som i højere grad end panelet kan belyse en særlig problemstilling. Det tilstræbes, at der er en repræsentant fra panelet i hver undergruppe.

Formanden og dennes opgaver

Formanden udpeges af miljøministeren efter samråd med de øvrige aftaleparter. Det er formandens opgave at lede panelets møder og stå i spidsen for panelets løsning af opgaverne samt i fællesskab med sekretariatet at udarbejde indstillinger til projektforslag, som panelet skal tage stilling til samt forberede udkast til handlingsplan og den årlige afrapportering til Koordinationsgruppen.

Faglig sekretariatsfunktion

Miljøstyrelsen udpeger efter samråd med formanden en ekstern sekretær for panelet. Sekretæren skal – med reference til formanden – fungere både på det faglige og det administrative område, herunder forberede, gennemføre, dokumentere og følge op på panelets møder samt yde faglig bistand i forbindelse med panelets arbejde og udarbejde diskussionsoplæg til panelet. I forhold til økonomistyring af sekretariatsfunktionen, herunder rejseafregninger og dækning af udgifter til mødeafholdelse samt økonomistyring af panelets projekter, skal sekretæren sikre, at man følger Miljøstyrelsens regler for dokumentation og godkendelse af udgifter.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.