Panel for professionelle miljøbevidste indkøb

Sammenfatning og konklusioner

Panelet for professionelle miljøbevidste indkøb blev udnævnt af Miljøministeren i december 2003. Denne rapport er dokumentation af panelets arbejde i perioden 2004-2005.  Panelet blev nedsat i forlængelse af en aftale fra 1998 mellem miljøministeren og KL, ARF og Københavns og Frederiksberg Kommuner om offentlige grønne indkøb. Panelets overordnede formål har været, og er stadig, at fremme miljøbevidste indkøb af varer og tjenesteydelser i forhold til professionelle indkøbere på det offentlige og det private marked.

Panelet blev sammensat af 12 medlemmer, der repræsenterede både private og offentlige indkøbere, herunder Miljøstyrelsen. Panelet fungerede i perioden 2004 og 2005 – i slutningen af 2005 anmodede panelet Miljøministeren om at fortsætte i 2006. Dette blev positivt modtaget og derfor har panelet fortsat sit arbejde også i 2006.

Kommissoriet fra Miljøministeren lød på, at foreslå løsninger til, hvordan man som indkøber eller leverandør af varer eller tjenesteydelser kan fremme miljøbevidste indkøb, herunder fjerne barrierer for miljøhensyn.

Panelet nedskrev en handlingsplan, der blev vedtaget i juni 2004. Handlingsplanen er gennemført i anden halvdel af 2004 og i 2005. Arbejdet er sket på de møder, panelet har holdt i perioden. Derudover har panelet igangsat en række konsulentprojekter..

Et meget centralt produkt, der er kommet ud af panelets arbejde, er Den grønne indkøbsportal www.gronindkobsportal.dk. På portalen er samlet en række informationer om grønne indkøb, samt produkterne for de forskellige projekter panelet har sat i gang, herunder et Best Practice værktøj og hjælp til formulering af miljømæssige krav til forskellige produkttyper. Portalen blev sat i gang som en del af panelets handlingsplan og har fungeret som en overordnet ramme for alle panelets aktiviteter. Derudover har panelet også foranstaltet en statusundersøgelse af udbredelsen af grønne indkøb både i den offentlige og private sektor.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.