Påvisning af patogene bakterier i vand ved anvendelse af DNA-chip-prototype og mikrobiologiske dyrkningsmetoder

Forord

Der er igennem de seneste år udviklet en række forskellige hurtigmetoder til analyse for patogene mikroorganismer i vand. Disse hurtigmetoder er typisk anvendelige til påvisning af en mindre gruppe af bakterier som f.eks. E. coli eller Legionella. Hvis en vandprøve skal screenes for flere patogene bakterier samtidigt, er det nødvendigt at anvende flere forskellige analysemetoder.

Formålet med denne undersøgelse var at analysere, hvorvidt en ny molekylærbiologisk hurtigmetode baseret på DNA-chip-teknologi kan anvendes til hurtig og simultan detektion af mange forskellige vandbårne patogene bakterier, dvs. det er kun nødvendigt at anvende én metode til analyse for flere forskellige bakterier.

Projektet er gennemført som et samarbejdsprojekt mellem Miljøstyrelsens referencelaboratorium Eurofins Danmark A/S og Bioneer A/S.  Projektets eksperimentelle arbejde er gennemført i perioden november-december 2005, hvorefter databehandling og diskussion af projektets resultater er foregået inden den endelige afrapportering.

Rapporten beskriver resultatet af undersøgelsen. Rapporten indledes med en kort beskrivelse af projektets formål og valg af modelorganismer.  Derefter gennemgås den pågældende DNA-chip-metode og de almindelige mikrobiologiske dyrkningsmetoder, som i projektet er anvendt til påvisning af 5 forskellige vandbårne patogene bakterier. Herefter gennemgås prøveforbehandling og resultater af undersøgelsen, og efterfølgende sammenlignes analyseresultaterne opnået med DNA-chip-metoden og de almindelige dyrkningsmetoder.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.