Nyttiggørelse af kommunal indsamlet PVC-affald

4 Salt raffinering

Behandling af PVC-affald i RGS90 Watech processen med anvendelse af en alkali kilde, som indeholder flere stoffer f. eks. Na, K og Mg ud over Ca, vil medføre dannelse af et blandet saltprodukt. Dette kunne være resultatet af at bruge dolomit som fyldstof i PVC eller anvendelse af røggasraffald (RGA) i stedet for det renere jordbrugskalk i Watech processen.

Det ønskes derfor afslutningsvis undersøgt hvorvidt et blandet saltprodukt kan skilles i et kalium rigt, et natrium rigt og et calcium rigt saltprodukt. Dette er vigtigt, fordi et kaliumrigt produkt vil kunne afsættes til gødnings- eller jordbrugsformål, hvis det kan fremstilles tilstrækkelig rent. Ved at gennemføre en saltseparation vil man også kunne undgå spredning af kalium gennem saltning af vejene. Det betyder samtidigt, at et calciumprodukt med lavt indhold af kalium også er ønskeligt. Et calciumprodukt med et vist indhold af natrium er derimod acceptabelt ved anvendelse til vejsalt formål.

I tabel 14 herunder ses data for kommercielle produkter, som blandede saltprodukter forventes at kunne indgå i.

  IS-FRITT vejsalt (Scantech) KornKali gødning (Aller Mølle) PEP-Electrolyt  (Trouw)
  (Norge) (Danmark) (Holland)
CaCl2 90-95 - -
NaCl 1-5 9,4 12
KCl 1-3 63 6
Mg - 3,6 -
S - 5 -

Tabel 14: Kommercielle produkter som et blandet salt vil kunne indgå i. Sammensætning af” IS-FRITT” (Vejsalt), Korn kali gødning, og PEP-electrolyt.

Det er ønskeligt, at salt separationsprocessen kan designes således, at den kan anvendes med udtagning af få analyser til styring af processen. Dette vil afslutningsvis blive vurderet.

I det efterfølgende er alle tal i tabellerne normeret i de tilfælde at summen af produkterne gav mere end 100 %.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.