Danmarks placering i de foreslåede EU-godkendelseszoner for pesticider

1 Indledning

De gældende regler for godkendelse og regulering af plantebeskyttelsesmidler i EU's medlemsstater tager udgangspunkt i markedsføringsdirektivet fra 1991, direktiv 91/414/EØF. I direktivets Annex VI beskrives de såkaldt ensartede principper for godkendelse.

I forbindelse med en kommende revision af direktiv 91/414/EØF har Kommissionen foreslået, at medlemsstaterne opdeles i tre såkaldte godkendelseszoner - en nordlig, en central og en sydlig - inden for hvilke fælles risikovurdering og gensidig anerkendelse af godkendelser skal gælde.

Som en del af forberedelserne til de kommende drøftelser om direktivrevisionen har Miljøstyrelsen ønsket at få foretaget en neutral gennemgang af, hvilke ligheder og forskelligheder Danmark inden for en række natur- og dyrkningsbetingede forhold udviser i forhold til de lande, der p.t. er foreslået indplaceret i henholdsvis den nordlige og den central godkendelseszone.

Miljøstyrelsen bedt COWI A/S (Afdelingen for miljø og natur) foretage denne gennemgang, der afrapporteres i to særskilte dele:

• Denne rapport udgør sammenfatningen af en teknisk baggrundsrapport (se nedenfor). Sammenfatningen indeholder vurderinger og konklusioner, der ud fra et fagligt/teknisk grundlag forholder sig til den mulige placering af Danmark i en af de tre foreslåede godkendelseszoner.

• En teknisk baggrundsrapport, der sammenstiller data og litteratur for de udvalgte parametre inden for klima, naturgeografi, dyrkningspraksis, arealanvendelse, vandforsyning samt flora og fauna.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.