Håndtering af organisk affald i dagligvarehandlen

1 Indledning

1.1 Formål

Formålet er at afklare hvilke dele af det organiske affald, det vil være hensigtsmæssigt at indsamle separat fra dagligvarebutikkerne, herunder at vurdere de miljømæssige, veterinære og økonomiske konsekvenser af en separat indsamling samt en fremtidig organisering.

Den primære målgruppe er dagligvarehandlen, Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Disse kan få afklaret forhold omkring forskellige (praktiske) muligheder for at indsamle organisk affald fra butikker og på en veterinær forsvarlig måde håndtere dette.

1.2 Baggrund

Dagligvarehandlen genererer store mængder affald. Der sker i vid udstrækning en frasortering af visse genanvendelige fraktioner – det gælder for papaffald og i stigende omfang også for plastemballage. Stadig findes et potentiale for større genanvendelse af butikkernes affald, hvor det organiske affald vægtmæssigt udgør den største andel. Hovedparten af det organiske affald fra butikkerne går i dag til forbrænding, hvilket ud fra en genanvendelsesbetragtning ikke er hensigtsmæssigt. Det organiske affald udgør nemlig en stor, ensartet fraktion, der kan nyttiggøres ved bioforgasning og/eller kompostering.

Mange bagerbutikker og grønthandlere har etableret egne ordninger, hvor det organiske affald afsættes til dyrefoder. De fleste butikker med egen slagter/delikatesse er med i en indsamlingsordning, hvor affaldet tidligere blev oparbejdet til dyrefoder men i dag behandles på et biogasanlæg. En EU-forordning om animalske biprodukter skærper endvidere mulighederne for anvendelse af denne del af organiske affald fra butikkerne [2].

Undersøgelsen skal med fokus på dagligvarehandlen – beskrive hvilken håndtering, der fremover er mest hensigtsmæssig for forskelligt organisk affald fra dagligvarebutikker.

1.3 Projektets gennemførelse

I projektet er der gennemført et pilotforsøg blandt 27 dagligvarebutikker i Nordvestsjælland. Butikkerne har i en periode på ni uger sorteret det organiske affald fra det blandede affald. Affaldet er behandlet på et biogasanlæg hhv. et komposteringsanlæg.

På baggrund af pilotforsøgets resultater og tidligere undersøgelser er de veterinære, logistiske, miljømæssige, økonomiske samt de organisatoriske aspekter ved indsamling af organisk affald fra dagligvarehandlen vurderet.


Fodnoter

[2] Kommissionens Forordning (EF) Nr. 1774/2002 af 3. oktober 2002 om sundheds-bestemmelser for animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum samt Forordning af 808/2003 af 12. maj 2003 om ændringer.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.