Forebyggelse af farligt affald gennem substitution af farlige stoffer

1 Indledning

1.1 Baggrund

Farligt affald er generelt blevet anskuet ud fra hensynet om at indsamle og behandle det på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde. Med dette projekt udvides hensynet ved at inddrage muligheden for at forebygge det farlige affald gennem substitution. Resultatet vil inddrage såvel mængden af det dannede farlige affald som selve farligheden af affaldet. Projektet kan således bidrage til den igangværende indsats på affaldsområdet.

I prioriteringsplanen for Program for Renere Produkter 2003 er der fokuseret på innovation og spredning af miljøvenlige produkter som en af de prioriterede sigtelinier. I relation til dette projekt har Miljøstyrelsen lagt vægt på, at projektet bidrager til at affaldsforebygge ved substitution af miljø- eller sundhedsfarlige stoffer.

Affaldsforebyggelse er af regeringens affaldsstrategi for 2005 – 2008 [1] defineret som:

"Affaldsforebyggelse omfatter alle aktiviteter, der fører til en reduktion i mængden af affald til genanvendelse, forbrænding og deponering. Direkte genbrug, hvor et produkt bruges igen i sin oprindelige form og til sit oprindelige formål (f.eks. en genpåfyldelig flaske), er affaldsforebyggende" [1].

Den gældende Affaldsstrategi for 2005 – 2008 har som generelt indsatsområde at affaldsforebygge. Et fokusområde er endvidere miljøbelastningen fra affaldet.

Specifikt for farligt affald, er angivet en sigtelinie om at øge genanvendelsen.

Affaldsforebyggelse prioriteres som et forsøg på at stoppe sammenhængen i stigning mellem økonomisk vækst og affaldsproduktion, som begge har været stigende i den seneste årrække.

Som et element til Miljøstyrelsens udarbejdelse af en strategi for farligt affald, vil der være behov for at kende til potentialer for at affaldsforebygge. Projektet her vil være et bidrag til denne del af strategien.

Hovedsigtet med projektet er at affaldsforebygge dannelsen af farligt affald. Der tages udgangspunkt i substitutionstilgangen til affaldsforebyggelse. Det betyder, at konkrete substitutionsmuligheder vil blive kortlagt og vurderet ud fra tilgængelig viden, og i sidste ende blive vurderet i forhold til muligheden for anvendelse i praksis på en virksomhed. Farligt affald består af mange forskellige typer affald, som umuligt alle kan blive behandlet i dette projekt. Det er derfor hensigten, at projektets vægt lægges på udviklingen af et værktøj eller en metode, som kan anvendes til fremtidige vurderinger. Metoden udvikles gennem inddragelse af praktiske eksempler.

I såvel projektets metode som i de konkrete sager der udvælges vil der også blive inddraget overvejelser om andre muligheder for forebyggelse af det farlige affald, f.eks. ved procesoptimering eller ved intern genanvendelse på virksomheden.

En større mængde af det farlige affald er allerede omfattet af særlovgivning, f.eks. batterier og akkumulatorer, biler, elektriske og elektroniske produkter. For resten af det farlige affald mangler der viden om de potentialer, der foreligger for affaldsforebyggelse. Farligt affald, der allerede er omfattet af særlovgivning, vil ikke indgå i undersøgelsen.

Ud fra affaldsstatistikken må det forventes, at potentialerne skal findes indenfor "organiske og uorganiske forbindelser" og "andet farligt affald", som tilsammen udgør omkring 1/5 af de samlede mængder farligt affald.

Den opstillede problemstilling for projektet tager udgangspunkt i, at produktionen indenfor bestemte produktområder afstedkommer farligt affald. Kriterierne for klassificering af farligt affald er stort set sammenfaldende med kriterierne for klassificering af kemiske stoffer og produkter. Ved udvælgelsen af uønskede stoffer, som søges substitueret gennem dette projekt, vil der derfor bl.a. blive udarbejdet og anvendt en metode, som skal resultere i reduktion af uønskede stoffer.

Projektet gennemføres ved en kortlægning af mulighederne for affaldsforebyggelse af farligt affald indenfor brancher, hvor den producerede mængde af farligt affald er relativt høj. Metodetilgangen forventes dog at være generelt anvendelig ved identifikation af mulighed for affaldsforebyggelse af farligt affald på produktionsvirksomheder.

1.2 Formål

Det overordnede formål med projektet er at anvise metoder til forebyggelse af dannelsen af farligt affald, gennem substitution af farlige stoffer, og dermed bidrage til Miljøstyrelsens fremtidige strategi for farligt affald.

Med udgangspunkt i substitutionstilgangen til affaldsforebyggelse er formålet at:

- angive en metode til myndigheders identifikation af virksomheder, hvor der er potentiale for affaldsforebyggelse gennem substitution af farlige stoffer.

- kortlægge og vurdere værktøjer, som virksomheder kan anvende til identifikation af konkrete substitutionsmuligheder

- vurdere muligheder for anvendelse af metode og værktøjer i praksis.

-

1.3 Udvælgelse af typer og producent af farligt affald

Projektet opstiller en metode til prioritering af typer af farligt affald samt identifikation af virksomheder, der producerer det farlige affald. Formålet er at kunne identificere virksomheder, hvor der kan forventes at være et potentiale for affaldsforebyggelse. Metoden anvendes i praksis til at pege på de affaldstyper og virksomheder, som skal indgå i den videre undersøgelse om muligheder for affaldsforebyggelse.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.