Natur og Miljø 2007

Græsset må gerne betrædes – vi bruger og værner om naturen

Friluftsliv har stor betydning for vores fysiske og psykiske velbefindende. landskabet og byens grønne områder spiller en afgørende rolle: mere end 95% af den voksne befolkning er på en længere eller kortere tur i landskabet mindst én gang om året. De nyeste beregninger fra Skov & Landskab viser, at skove og strande har henholdsvis ca. 75 og 54 millioner besøg hvert år.

At færdes i naturen og opleve planter og dyr giver os glæde og påvirker os positivt. Natursyn handler om vores forestillinger om og oplevelse af natur og landskab. Natursynet er en del af vores værdigrundlag og æstetik og indeholder vores forståelse af, hvad natur er, og hvordan vi kan omgås den. Natursynet bestemmer – bevidst eller ubevidst – de strategier, vi vælger at udnytte eller beskytte naturen efter. og jo mere vi bruger naturen, desto mere forstår vi den og ønsker at værne om den.

Vi har også behov og ansvar for kvalitet i den natur vi oplever i vores daglige nærhed. Det gælder eksempelvis vores parcelhushaver og naturen i boligområder, industriområder, langs veje og stier samt andre bynære grønne områder. Her kan vi gøre mere for vilde dyr og planter.

Udslip af kvælstof til naturen er et problem, der påvirker vores flora (planter) og derigennem vores fauna (dyr) allermest i negativ retning.

Man kan også have indflydelse på naturen langt væk, når man køber varer fremstillet af tropisk træ. Hvis træet ikke er produceret på en lovlig og bæredygtig måde, så kan man som forbruger være med til at rydde den i forvejen truede tropiske regnskov. Derfor skal man sikre sig, at træet er produceret på en acceptabel måde, ved at købe træ, der er certificeret fx med et FSC-mærke.

4 Besøgstal i skove

Indikatoren viser antallet af besøgende i de danske skove i 1976/77 og 1993/94. antallet af skovbesøg er beregnet til ca. 40 mio. om året i 1976/77 og ca. 50 mio. om året i 1993/94. En øget rekreativ udnyttelse af skovene antages at fremme velfærd og sundhed, og er derfor en god udvikling i forhold til anvendelsen af de danske skove. Samtidig er adgang til naturen en grundlæggende byggesten for bæredygtig adfærd og friluftsliv.

Figur

Kilde: Forskningscentret for Skov & Landskab

5 Antalnaturvejledere

Naturvejledere gennemfører aktiviteter i naturen med det formål at øge befolkningens naturforståelse og sprede viden om miljømæssige sammenhænge i naturen. Der er en stigende efterspørgsel efter naturoplevelser. Samtidig er der en stigende erkendelse af, at naturvejledning er en god måde at skabe øget naturforståelse på, som kan styrke naturoplevelserne.

Antallet af naturvejledere stiger støt, fra 128 i 1994 til 286 i 2004. Naturvejlederne gennemfører ca. 26.000 aktiviteter om året med tilsammen ca. 850.000 deltagere. gennem naturvejledning kan der skabes øget naturforståelse og en øget miljøbevidsthed. Naturvejledning kan ses som et vigtigt instrument til at fremme grønt ansvar.

Figur

Kilde: Skov- & Naturstyrelsen

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.