Teknisk udvikling af chiller med CO2 som kølemiddel

8 Perspektiver

8.1 Evaluering af produktets markedsmæssige og miljømæssige potentiale

Denne fase er baseret på delkonklusionerne af projektfaserne 1,2 og 3. De miljømæssige betragtninger inddrager såvel substitueret HFC såvel som energiforbruget under danske driftsforhold. Produktet forventes udbudt på komponentmarkedet som chillerblokke, dvs. uden øvrige tilhørende delsystemer og installationer på vandsiden. Analyserne omfatter således kun en miljømæssig sammenligning på komponentniveau og ikke på systemniveau.

Miljømæssigt er chillerområdet vigtig fordi flere og flere køleapplikationer vælger indirekte standard-units som teknologi. Der bliver således opstillet flere og flere chillere, da dette er en god, sikker og billig teknologi med minimal påvirkning for kunden.

Beregnes kølemiddelbesparelsen ved fuld markedsindtrængning under antagelserne i fodnoten[11] fås en besparelse på 1,7 tons CO2 pr. anlæg pr. år for de små anlæg, hvilket svarer til 31.200 tons pr. år totalt. For de store anlæg fås en besparelse på 9 tons CO2 per anlæg per år og 11.300 tons per år.

Hertil skal indregnes CO2 besparelsen fra det reducerede energiforbrug (20%) som udgør en samlet reduktion på 80-120 tons CO2 pr. år.

8.2 Markedsvurdering

Der er udsendt 20 spørgeskemaer og gennemført 5 interviews med til brugere, montører og rådgivere. Der er på ingen måde tale om en fyldestgørende markedsundersøgelse, hvorfor alene konklusioner opridses nedenfor:

-          Der vil normalt ikke være udbredt accept af, at et anlæg meromkostning tilbagebetales over en årrække af energibesparelse

-          Ingen er afvisende overfor brug af CO2

-          Lavere energiomkostning er salgsmotiverende, hvis prisen er identisk

-          Man ønsker billigst muligt køling indenfor lovgivningens rammer

-          Mange vil øge antallet af flerkredsopbyggede chillere

-          I den lave ende af kapacitetsområde (50-100 kW) anvendes sjældent rådgiver

-          Proces og serverkøling har højere andel af rådgiverydelser involveret


Fodnoter

[11] Kølemiddel: R134a, Lækage: 10%, Tab af kølemiddel ved skrotning: 50%, Levetid: 15 år

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.