Miljørigtig overfladebehandling af metaller og plast/strong>

Sammenfatning og konklusioner

BREF-dokumentet for overfladebehandling af metal og plast indeholder en glimrende oversigt over BAT-anbefalinger for overfladebehandling. BREF-dokumentet gælder i princippet for alle processer med kemisk eller elektrolytisk overfladebehandling med undtagelse af varmforzinkning samt maling og lakering.

Det er estimeret, at der findes ca. 867 procesanlæg i Danmark fordelt på 600-700 virksomheder, idet nogle virksomheder har flere forskellige processer. Virksomheder med over 30 m³ samlet badvolumen (eksklusive skyllebade) er omfattet af EU´s IPPC direktiv. Højst 200-300 af disse virksomheder er så store, at de falder inden for den kategori. Det skønnes, at branchen producerer totalt ca. 60 mill. m² overflade pr. år og anvender ca. 3 mill. m³ procesvand.

Alle processer i BREF-dokumentet er relevante for danske forhold, selv om enkelte processer er meget sjældne herhjemme. Der er meget få direkte konflikter mellem BAT-anbefalingerne og dansk miljølovgivning, men COWI vurderer, at der har været behov for at uddybe og præcisere nogle forhold i relation til de anførte BAT-løsninger for at forhindre misforståelser og lette myndighedernes forståelse og anvendelse af BREF-dokumentet.

Flere BAT-anbefalinger begrænser emission af spildevand og til luft, men det er ikke altid, at det er nok til, at virksomhederne kan overholde de vejledende grænseværdier, der er opstillet i henhold til spildevandsvejledningen og luftvejledningen. Dette forhold er fremhævet og forklaret i nærmere i denne rapport.

To EU-direktiver spiller en særlig rolle for overfladebehandling i Danmark. Direktiv 2000/53/EF vedr. skrotning af biler og direktiv 2002/95/EF vedr. import og salg af elektriske og elektroniske artikler. Disse to direktiver er implementeret i Danmark ved to bekendtgørelser. BEK nr. 570 af 23/06/2003 begrænser brug af bly, cadmium, kviksølv og hexavalent chrom i nye biler fra 1. juli 2003. BEK nr. 1008 af 12/10/2004 forbyder brug af bly, cadmium, kviksølv og hexavalent chrom i nye elektriske og elektroniske produkter fra 1. juli 2006 med enkelte undtagelser. Specielt branchens anvendelse af hexavalent chrom til passivering af zink og aluminium vil blive berørt af disse bestemmelser.

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.