Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering

1 Baggrund og formål

Projektet tager udgangspunkt i en ofte forekommende situation, hvor Miljøstyrelsen får henvendelse fra kommuner og borgere omkring mulig forurening af jord med asbeststøv. Forureningssituationen kan opstå i forbindelse med brand, tagrensning eller tagrenovering på eget hus eller naboejendom. Manglende viden om omfang af asbestafgivelse fra eternittage, risici forbundet med renovering og asbestfibres skæbne i jorden vanskeliggør kvalificeret rådgivning.

Projektet skal belyse de praktiske forhold omkring brand, tagrensning og/eller tagrenovering og kvalitativt vurdere mængden af asbestfibre i jord før og efter renoveringssituationen. Projektet skal endvidere via en spørgeskemaundersøgelse kvantificere antallet af direkte henvendelser til kommunerne pr. år og beskrive kommunernes rådgivningsydelse og grundlag for denne. Endelig skal projektet indhente oplysninger om de typiske renoveringssituationer dels via dialog med aktørerne og dels ved udtagelse af analyseprøver i forbindelse med udvalgte renoveringsopgaver.

1.1 Baggrund

De sundhedsmæssige risici knyttet til indånding asbestfibre har været kendt i årtier. Asbests unikke materialeegenskaber har til trods herfor gjort det til et meget anvendt materiale i fx bremsebelægninger, gulve, rørisoleringer, lofts- og vægplader og i tagplader.

I 80’erne blev mange asbestlofter i daginstitutioner renoveret. Før og efter renovering blev der udtaget luftprøver opsamlet på filter, antallet af asbestfibre på det eksponerede filterareal blev talt op, omregnet til fiberkoncentration (fibre/m³ luft) og holdt op mod officielle grænseværdier. Kvantificering af asbestindholdet i luft er således muligt, og der foreligger standardiserede metoder for såvel prøvetagning som analyse.

Problemstillingen omkring asbest i jord er, at prøvetagningen ikke er standardiseret, og at der ikke er nogen officielle grænseværdier for indhold.

Det kan noteres, at asbestfibre:

  • Ikke bevæger sig i jordmatricen. Der kan dog ske en udvaskning over tid.
  • Ikke opløses i vand og ikke fordamper til atmosfæren.
  • er resistente overfor varme og dermed brand
  • Ikke undergår kemisk og biologisk nedbrydning

Asbestfibre kan via mekanisk bearbejdning af jorden spalte i mange tyndere fibre. Samtidig kunne der opstå mulighed for, at de meget små fibre hvirvles op i luften.

1.2 Formål

Projektets formål er at opnå mere viden om i hvor store mængder asbestfibre, der frigives fra eternittage ved hhv. brand, afrensning med højtryksspuler og renovering sammenlignet med almindelig dagligdags slitage af taget. Desuden skal projektet belyse hvilken sundhedsmæssig risiko asbestfibre vil udgøre, når de ligger på eller i jorden.

Projektet skal tilvejebringe et bedre grundlag for den rådgivning, som Miljøstyrelsen og kommunerne tilbyder borgere og virksomheder om asbestforurening.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.