Erfaringsopsamling inden for tilladelser til videregående vandbehandling

3 Systematisering og sammenligning af sager

I dette kapitel er der foretaget en systematisering og sammenligning af de forskellige typer ansøgninger og deres behandling i amterne. Kapitlet er bygget op, så der først gives en samlet beskrivelse af ansøgningerne. Dernæst ses på tilladelser til videregående vandbehandling, afslag på videregående vandbehandling og ankesager til Miljøstyrelsen. Sidst i kapitlet er givet en oversigt over anlæg med videregående vandbehandling, som er i drift i 2006. Kapitlet vil give svar på følgende spørgsmål:

Ansøgninger:

  • Hvornår er der søgt om videregående vandbehandling for de forskellige problemstoffer?
  • Hvilke videregående vandbehandlingsmetoder er der søgt om til behandling af de forskellige problemstoffer?

Tilladelser:

  • Hvilke begrundelser er der givet for tilladelser til videregående vandbehandling?
  • Er tilladelsesperioder og øvrige vilkår sammenlignelige inden for samme type problemstoffer og vandbehandlingsmetoder?

Afslag:

  • Hvor og hvorfor er der givet afslag på ansøgninger?

Ankesager:

  • Hvilke sager er anket til Miljøstyrelsen og hvorfor?

Anlæg i drift:

  • Hvilke videregående vandbehandlingsanlæg er i drift i 2006?

3.1 Tidsperioder for ansøgninger

I tabel 3.1 er vist en oversigt over, hvornår amterne har afgjort sagerne fordelt på problemstoffer.

Problemstof Periode for ansøgninger / afgørelser
Aggressiv kuldioxid 1991-2003
Kalk og hårdhed 1989-2002
Klorid 2000
Sulfat 1992
Nitrat 1994-2002
Huminbundet jern, humus og farvetal 1989-2006
Nikkel 1998
Arsen 2004-2006
Klorerede opløsningsmidler 1993-2006
BAM 1995-2003
Driftsproblemer 2002-2005

Tabel 3.1 Oversigt over, hvornår amterne har behandlet sager for de forskellige problemstoffer

Det fremgår af tabellen, at nogle af stofferne har udgjort et problem for vandforsyningen i Danmark gennem en lang årrække, mens det først er i de senere år, at amterne har modtaget ansøgninger om andre problemstoffer. Denne forskel skyldes dels, at der ikke har været analyseret for alle parametre i lige lang tid, dels at grænseværdierne for stofferne i drikkevand har ændret sig gennem tiden.

For grundvandets hovedbestanddele har amterne behandlet sager over en lang årrække. I det indsamlede materiale foreligger der sager fra perioden 1989-2006. Hovedbestanddele har længe indgået i vandværkernes kontrolprogrammer, og vandforsyningerne og amterne har derfor stået over for problemer med de naturlige stoffer i en lang periode.

Analyser for nikkel blev først almindelige i starten af 1990’erne, hvor det viste sig, at der flere steder i specielt Østdanmark var problemer med højt nikkelindhold i grundvandet. Den eneste ansøgning vedrørende nikkel er fra 1998.

I december 2003 blev grænseværdien for arsen i drikkevand sænket fra 50 µg/l til 5 µg/l ved indgang til ejendom. Det betød, at mange vandværker ikke længere kunne overholde drikkevandskravet. Der er først behandlet sager om behandling for arsen i 2004 og frem til i dag.

I starten af 1990’erne blev det almindeligt at analysere for klorerede opløsningsmidler i grundvandet og med en metode med en tilstrækkelig lav detektionsgrænse. Det betød fund af mange grundvandsforureninger også i indvindingsboringer til vandforsyninger. Amterne har modtaget ansøgninger om behandling for klorerede opløsningsmidler i perioden 1993 – 2003.

I 1995 begyndte man at analysere for flere pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandet, hvor man tidligere kun have analyseret for 8 stoffer. Det betød, at man flere steder fandt forurening med et nyt stof BAM. I det indsamlede materialer foreligger der derfor først ansøgninger om behandling for BAM i perioden fra 1995-2003.

I det indsamlede materiale foreligger der ansøgninger om behandling af midlertidige driftsproblemer på vandværkerne i perioden 2002-2005. Det er dog sandsynligt, at der har været lignende sager i tidligere perioder, som ikke er fremsendt i denne undersøgelse.

3.2 Problemstoffer og vandbehandlingsmetoder

I tabel 3.2 er vist en oversigt over problemstoffer og de videregående vandbehandlingsmetoder, som vandforsyningerne har søgt om at anvende for at behandle problemstoffet.

Til behandling af aggressiv kuldioxid er der søgt om enten tilsætning af natriumhydroxid eller tilsætning af kalk for at hæve pH og dermed neutralisere den aggressive kuldioxid. Der er i de fleste tilfælde søgt om tilsætning af natriumhydroxid, da det er nemmere at styre rent driftsmæssigt frem for tilsætning af kalk. Embedslægerne har dog i flere amter udtrykt bekymring ved brug af natriumhydroxid, da midlet er ætsende og kan give anledning til kraftige pH-stigninger, hvis ikke processen styres optimalt.

Til behandling af kalk og hårdhed er der søgt om 3 forskellige metoder:

  • Tilsætning af kuldioxid for at opretholde kalkligevægten efter iltning.
  • Magnetiske vandbehandling, hvor et magnetfelt påvirker ionerne i vandet, så kalken ikke udfælder. Der er stadig tvivl om, hvor effektiv metoden er.
  • Fluid-bed anlæg til udfældning af kalkpartikler.

Til behandling af sulfat og klorid er der søgt om brug af omvendt osmose, hvor vandet filtreres gennem membraner. Metoden kræver rensning af membranerne med kemikalier for at renholde dem, så de ikke stopper til.

  Ni-
trat-
Re-
dox
-an-
læg
Til-
sæt-
ning
af
na-
tri-
um-
hy-
drox-
id
Til-
sæt-
ning
af
jern
(II)
Til-
sæt-
ning
af
ka-
li-
um-
per-
man-
ga-
nat
Til-
sæt-
ning
af
kalk
Fæld-
ning
med
alu-
mi-
ni-
um
Til-
sæt-
ning
af
kul-
di-
ox-
id
Mag-
ne-
tisk
vand-
be-
hand-
ling
UV-
an-
læg
Ak-
tiv
kul-
fil-
ter
og
UV-
an-
læg
Mi-
cro-
drop
ilt-
ning
Strip-
ning
Flu-
id-
bed-
an-
læg
til
blød-
gø-
ring
Flu-
id-
bed-
an-
læg
til
nik-
kel-
fjer-
nel-
se
Om-
vendt
os-
mo-
se
Ag-
gres-
siv kuldi-
oxid
  8     1                    
Kalk og hård-
hed
            1 4         1    
Sulfat                             1 (1)
Klorid                             1
Nitrat 4 (1)                            
Humin-
bundet jern
      1   4                  
Humus           1                  
Farve-
tal
          1 (1)                  
Arsen     9               1        
Nikkel                           1  
BAM                   13 (4)          
Klore-
rede opløs-
nings-
midler
                  2 3 1 (1)      
Man-
gan/
ammo-
nium-
fjer-
nelse
      1                      
Kimtal                 2            
Lugt og smag       1                      

Tabel 3.2 Problemstoffer og ansøgte behandlingsmetoder fordelt på antal ansøgninger. Tallene i parentes angiver antal ansøgninger med afslag.

Til fjernelse af nitrat er der søgt om brug af en redoxmetode, hvor det nitratholdige vand fra boringer injiceres i grundvandsmagasinet, så der dels sker en fortynding dels en reduktion i en redoxzone.

Til rensning for huminbundet jern, humus og farvetal er der søgt om 2 forskellige metoder. Tilsætning af kaliumpermanganat, hvor det organiske stof iltes, så jernet efterfølgende kan frafilteres i sandfiltrene eller fældning med aluminium, hvor det organiske stof flokkulerer og frafiltreres i sandfiltrene.

Til rensning for arsen er der søgt om tilsætning af jern(II), som stimulerer udfældningen af arsen i sandfiltrene. En anden ansøgt metode er brug af Microdrop iltningsanlæg, hvor vandet inden iltningen passerer en bakke med jernspåner, og på denne måde øges jernindholdet i vandet.

Der er søgt om et anlæg til fjernelse af nikkel med Metclean metoden. Her udfælder nikkel på sandkorn i en fluid-bed reaktor under tilsætning af mangan og kaliumpermanganat.

Til rensning for BAM er der udelukkende søgt om aktiv kulfilter og efterfølgende UV-anlæg til desinfektion. Ved metoden adsorberes BAM på kullene, og efterhånden som kullene bliver mættet, bevæger BAM-fronten sig ned gennem kulfiltret. Når kullene er ved at være fuldt mættede, udskiftes kullene.

Til rensning for klorerede opløsningsmidler er der søgt om 3 metoder. Den første metode er rensning med aktiv kulfilter og UV-anlæg. Dette foregår på samme måde som ved fjernelse af BAM. Den anden metode er iltning med Microdrop-anlæg, hvor vandet risler over specielle plader, som findeler vandet og dermed giver en stor overflade mellem luft og vand, så de klorerede opløsningsmidler nemmere kan strippes af. Den tredje metode er stripning i en pakket kolonne, hvor vand og luft sendes modsat gennem kolonnen, der er fyldt med fyldlegemer. Herved skabes en stor luft/vand-overflade, hvor de klorerede opløsningsmidler strippes fra vandet over i luften.

Til optimering af mangan/ammoniumfjernelsen under indkøring af filtre er der søgt om tilsætning af kaliumpermanganet, der kan optimere processerne ved at ilte organisk stof og stimulere stofomsætningen. Ligeledes er der søgt om tilsætning af kaliumpermangant for at fjerne smag og lugt fra vandet, som menes at være forårsaget af svampe i vandet.

Til at reducere kimtallene er der søgt om brug af UV-anlæg. De forhøjede kimtal er opstået i forbindelse med renovering af sandfiltrene, og det er ikke muligt at få ordentlig gennemstrømning gennem vandværket til udskylning af de sidste kim, hvis vandet ikke kan leveres til forbrugerne.

3.3 Tilladelser til videregående vandbehandling

I det følgende er tilladelserne opdelt i 4 grupper efter problemstof, og der er foretaget en sammenligning af tilladelserne inden for hver gruppe. De 4 grupper er:

  • grundvandets hovedbestanddele
  • uorganiske sporstoffer
  • organiske mikroforureninger
  • driftsproblemer på vandværker

I bilag B er der for hver sag givet et mere uddybende resumé af sagsforløbet, amtets afgørelse og begrundelse for afgørelsen.

3.3.1 Grundvandets hovedbestanddele

I tabel 3.3 er vist en oversigt over de anlæg, hvor amterne har givet tilladelse til behandling for grundvandets hovedbestanddele. Det er dog ikke alle tilladelser, der efterfølgende er udnyttet. I afsnit 3.6 er vist en oversigt over anlæg i drift i 2006.

Tilladelserne er opdelt på de enkelte problemstoffer. I tabellen er angivet begrundelse for tilladelse, længde af tilladelsesperiode og udløbsår for tilladelse.

Amt / Vandforsyning Anlægs-
størrelse

m³/år
Behandlings-
metode
Begrundelse for tilladelse Tilladelses-
periode

(Udløbsår)
Aggressiv kuldioxid
Bornholm / Rønne Ikke oplyst Tilsætning af natriumhydroxid Metoden er den mest optimale for vandværkerne i Rønne. Der findes ingen alternative forsyningsmuligheder. Permanent
Ribe / Astrup 1.500.000 Tilsætning af kalk Givet sammen med endelig indvindingstilladelse. 30 år (2029)
Ribe / Nordenskov 600.000 Tilsætning af natriumhydroxid Der er udført forsøg med gode resultater. Givet sammen med endelig indvindingstilladelse. 30 år (2025)
Ringkøbing / Sunds 500.o00 Tilsætning af natriumhydroxid Vandværket har allerede tilladelse til at bruge natriumhydroxid. Givet indtil udløb af indvindingstilladelse. 21 år (2011)
Ringkøbing / Ikast 250.000 Tilsætning af natriumhydroxid Den mest optimale metode. Givet indtil udløb af indvindingstilladelse. 10 år (2013)
Ringkøbing / Engbjerg 90.000 Tilsætning af natriumhydroxid Forsøg. Vandværket afprøver forskellige optimeringsmuligheder. 2 mdr. (2002)
Århus / Gudenå 300.000 Tilsætning af natriumhydroxid Det er procesmæssigt den mest optimale metode. Der er erfaringer fra lignende anlæg. 5 år (2010)
Århus / Hvinningdal 2.500.000 Tilsætning af natriumhydroxid Forsøg. Det er procesmæssigt den mest optimale metode. 2 år (2007)
Århus / Gram Ikke oplyst Tilsætning af natriumhydroxid - 10 år (2001)
Kalk og hårdhed
Frederiksborg / Ganløse Nordre Ikke oplyst Magnetisk vandbehandling Magnetisk vandbehandling har sandsynligvis ikke den effekt, som producenten påstår. Ud fra undersøgelser kan det hverken be- eller afkræftes om behandlingen giver anledning til forøget frigivelse af tungmetaller. Permanent
Fyn / Odense Hovedværket Forsøg Blødgøring i fluid-bed anlæg Forsøgsanlæg. Vandet ledes ikke ud på ledningsnettet. 5 år (2007)
Ringkøbing / Hvidbjerg Ikke oplyst Magnetisk vandbehandling Amtet mener ikke, at der er tale om en væsentlig ændring af vandbehandlings-
anlægget og modsætter sig ikke det ansøgte.
Permanent
Roskilde / Greve Ikke oplyst Tilsætning af kuldioxid Behandlingen vil forhindre noget af kalkudfældningen. Tilladelse givet indtil udløb af indvindingstilladelse. 8 år (2010)
Roskilde / Kirkebjerg Ikke oplyst Magnetisk vandbehandling Usikkert om behandlingen overhovedet påvirker vandkvaliteten. Amtet har givet tilladelse til tilsvarende anlæg andet steds. 3 år (1995)
Sønderjylland / Skodsbøl Ikke oplyst Magnetisk vandbehandling Der har været givet en foreløbig tilladelse. 10 år (2004)
Klorid
Storstrøm / Enø Strand 20.000 Omvendt osmose Der er udført langvarige forsøg, som viser, at anlægget kan overholde kvalitetskravene. 30 år (2030)
Nitrat
Nordjylland / Løkken 135.000 Nitrat-redox metode Forlænger levetiden på kildepladsen, så der kan udarbejdes en handlingsplan for nedbringelse af nitratindholdet i indvindingsoplandet. 5 år (1999)
Nordjylland / Pandrup Ikke oplyst Nitrat-redox metode Foreløbig tilladelse. 3 mdr. (1998)
Nordjylland / Voerså 100.000 Nitrat-redox metode Forlænger levetiden på kildepladsen, så der kan udarbejdes en handlingsplan for nedbringelse af nitratindholdet i indvindingsoplandet. 1 år (2001)
Huminbundet jern og humus
Nordjylland / Skagen Ikke oplyst Fældning med aluminiumsulfat;  tilsætning af kaliumpermanganat Forsøg viser, at den nye vandbehandlingsmetode kan sikre, at kvalitetskravene overholdes. Vandbehandlingen er sammen med en spredning af indvindingen strategien for at kunne forsyne forbrugerne med godt vand. 4 år (2010)
Ribe / Grærup Ikke oplyst Fældning med aluminiumsulfat Der er udført forsøg inden tilladelsen er givet. Permanent
Ribe / Vejers Strand 200.000 Tilsætning af kaliumpermanganat Forsøg viser, at den ansøgte metode er mest optimal. Givet sammen med indvindingstilladelse. 30 år (2025)
Ribe / Fanø 500.000 Fældning med aluminiumklorid Der er ingen andre forsyningsmuligheder. Der har tidligere været givet midlertidige tilladelser. Givet sammen med endelig indvindingstilladelse. 30 år (2036)
Sønderjylland / Øster Højst Ikke oplyst Fældning med aluminiumklorid - 5 år (2004)
Århus / Anholt Ikke oplyst Fældning med aluminiumsulfat Der findes ingen alternative forsyningsmuligheder. Givet indtil udløb af indvindingstilladelse. 14 år (2010)

Tabel 3.3 Oversigt over anlæg med tilladelse til videregående vandbehandling for grundvandets hovedbestanddele.

3.3.1.1 Aggressiv kuldioxid

Alle tilladelser er givet til anlæg, som ikke kan overholde drikkevandskravene uden behandling for aggressiv kuldioxid. Anlæggenes størrelse defineret som indvindingsmængde ligger i intervallet 90.000 – 2.500.000 m³/år og omfatter således både mindre og større vandværker.

I Bornholm, Ribe og Ringkøbing amter er der givet tilladelser af minimum 10 års længde, og som regel er tilladelsen til den videregående vandbehandling gældende indtil vandforsyningens vandvindingstilladelse udløber. I et enkelt tilfælde er der i Ringkøbing Amt givet en tilladelse til et forsøg på 2 mdr., hvor vandværket afprøver forskellige optimeringsmuligheder. De fleste af tilladelserne er stadig gældende. Den første gældende tilladelse udløber i 2007, mens den sidste tilladelse udløber i 2029. For tilladelsen til Rønne vandforsyning er der ikke angivet tidsperiode for tilladelsens længde.

I Århus Amt er der i et enkelt tilfælde givet en 10-årig tilladelse. Denne tilladelse er givet i 1991, og der foreligger ingen begrundelse for amtets afgørelse. De øvrige tilladelser i Århus Amt er givet i 2005 og har en kortere varighed på henholdsvis 2 og 5 år. I sin afgørelse skriver amtet, at der er tale om en anden måde at neutralisere vandet på end tidligere, og i det ene tilfælde er der tale om et forsøg. I tilfældet med Gudenå Vandværk refererer amtet til erfaringer fra andre anlæg og giver en længere tilladelser på 5 år. Dette er dog fortsat en kort periode i forhold til tilladelsesperioderne fra de øvrige amter.

Begrundelserne for at give tilladelserne er, at der skal foretages en neutralisering af vandet, for at det kan overholde kvalitetskravene. I flere tilfælde har vandforsyningerne tidligere neutraliseret vandet med kalk, hvilket har givet driftsproblemer. Tilsætning af natriumhydroxid vurderes at være den mest optimale metode rent driftsmæssigt, og flere vandværker har udført forsøg med metoden for at dokumentere, at den fungerer tilfredsstillende, inden tilladelsen er givet.

I bilag B er resumeret de vilkår i tilladelserne, der har direkte relevans for den videregående vandbehandling.

Tilladelsen for Astrup Vandværk i Ribe Amt er givet sammen med den endelige indvindingstilladelse, og der er ingen vilkår i tilladelsen, der omfatter tilsætningen af kalk. Ligeledes er der ingen vilkår i den midlertidige tilladelse til Engbjerg Vandværk i Ringkøbing Amt.

For de øvrige sager med tilsætning af natriumhydroxid er tilladelserne givet på vilkår omfattende:

  • Krav om renhed (indhold af tungmetaller) i det tilsatte stof. Indholdet skal dokumenteres af producent eller ved analyser. (Gælder alle tilladelser).
  • Krav om journaler over indkøbte mængder, dato og mængden af behandlet vand. Dette vilkår er medtaget i tilladelser givet efter 1995 uafhængigt af hvilket amt, der har givet tilladelsen. (Gælder for 5 ud af 7 tilladelser).
  • Krav om styring af processen efter pH-måler. pH-måler skal være tilsluttet alarmanlæg og doseringen af natriumhydroxid skal afbrydes automatisk ved for højt pH. (Gælder 6 ud af 7 tilladelser)
  • Krav om sikring mod overløb. (Kun for tilladelser fra Århus Amt)
  • Krav om analyse af drikkevandet for uorganiske sporstoffer og tilsætningsstoffer, der findes i det tilsatte kemikalie (Bornholm, Ringkøbing).
  • Krav om supplerende analyseparametre i den begrænsede kontrol på ledningsnettet. (Bornholm, Århus).
3.3.1.2 Kalk og hårdhed

For anlæg med magnetisk vandbehandling er der givet tilladelser på 3 år, 10 år og permanent tilladelse. Der er ligeledes stor forskel på, hvordan amterne opfatter magnetisk vandbehandling. Ringkøbing Amt mener ikke, at der er tale om væsentlige ændringer af vandbehandlingen og vil ikke modsætte sig anlægget. I Frederiksborg og Roskilde amter har man vurderet, at det er usikkert, om metoden har den effekt, som producenterne påstår og har givet tilladelser på dette grundlag, selv om Embedslægerne har udtrykt bekymring for, om der sker en frigivelse af tungmetaller i ledningsnettet, der kan påvirke vandkvaliteten.

I tilladelserne fra Frederiksborg og Roskilde amter er der stillet vilkår om supplerende analyser på ledningsnettet for at undersøge, om den magnetiske vandbehandling har en effekt. Undersøgelserne omfatter udtagning af vandprøver til analyse for uorganiske sporstoffer og total hårdhed samt spørgeskema til forbrugerne, om de oplever større eller mindre problemer med kalkudfældning efter installering af magnetisk vandbehandling.

To af tilladelserne til at lede behandlet vand ud til forbrugerne er fortsat gældende, mens to tilladelser er udløbet i 1995 og 2004.

Der er kun givet én tilladelse til et forsøgsanlæg med blødgøring i fluid-bed anlæg. Forsøget skal udføres som et lukket forsøg, hvor vandet ledes til recipient og ikke ud på ledningsnettet. Der er stillet krav om kvartalsvise driftsjournaler og en rapport ved forsøgets afslutning. Det vides ikke om forsøget er gennemført. Tilladelsen udløber i 2007.

Der er ligeledes kun givet tilladelse til ét anlæg med tilsætning af kuldioxid. Tilladelsen er givet i 8 år gældende til 2010 og er kædet sammen med udløb af indvindingstilladelsen. Der er stillet krav om måling af vandkvaliteten ved afgang fra vandværket og hos forbrugerne. Målingerne skal vise, hvor store ændringer, der er sket i vandets kalkfældningspotentiale. Der er endvidere krav om udarbejdelse af en statusrapport efter 1 års drift.

Sammenholdes alle tilladelserne til behandling for kalk og hårdhed er der ikke umiddelbart nogen sammenlignelige begrundelser for at give tilladelserne. Begrundelsen for ansøgningerne fra vandværkerne er, at vandbehandlingen primært vil reducere driftsproblemerne og problemer hos forbrugerne med kalkudfældninger. Dette vil reducere energiforbruget og mindske forbruget af bl.a. vaskepulver. Der er ikke i nogen tilfælde tale om, at drikkevandskvaliteten ikke kan overholdes.

3.3.1.3 Klorid

Der er givet tilladelse til ét anlæg til fjernelse af klorid og natrium over drikkevandskvalitetskriteriet. Anlægget ligger i Storstrøms Amt på Enø. Vandværket kan ikke overholde kvalitetskravene for klorid og natrium uden rensning. Næstved Kommune forventer at revidere vandforsyningsplanen i år 2000. I den gældende vandforsyningsplan fra 1991 har et andet vandværk forsyningspligten i forsyningsområdet for Enø Strand Vandværk. Det fremgår ikke af det modtagne materiale fra amtet, hvordan den nuværende forsyningssituation på Enø er.

En lang forsøgsperiode har vist, at anlægget fungerer stabilt, og at vedligeholdelsen efter indkøringsperioden er minimal. Embedslægen har dog udtrykt betænkeligheder ved anlægget, som kræver tæt kontrol og teknisk indsigt. Der er stillet krav om 2 årlige analyser for natrium, klorid, kimtal og ledningsevne ved afgang fra vandværk. Driften af anlægget skal styres efter ledningsevnemålinger i rentvandsbeholderen. Der er givet en 30-årig tilladelse, der udløber i 2030. Anlægget er imidlertid nedlagt i 2005.

3.3.1.4 Nitrat

Der er kun modtaget tilladelser til nitratfjernelse i Nordjyllands Amt. Begrundelsen for at give tilladelserne er at forlænge kildepladsens levetid, så der kan udarbejdes en handlingsplan for at nedbringe nitratindholdet i vandværkets indvindingsopland. Der er således kun givet tilladelser for kortere perioder fra 3 mdr. til 5 år.  Alle tilladelserne er udløbet senest i 2001.

3.3.1.5 Huminbundet jern og humus

Tilladelserne til behandling for huminbundet jern og humus er givet for perioder fra 4 år til permanent tilladelse. I flere tilfælde er tilladelserne givet sammen med indvindingstilladelserne. Begrundelserne for at give tilladelse til videregående vandbehandling er, at der ikke findes alternative indvindings- og forsyningsmuligheder. I alle tilfælde er det nødvendigt at behandle vandet for at kunne overholde kvalitetskravene til drikkevandets indhold af jern og organisk stof.

I to tilladelser fra Ribe Amt er der ikke stillet nogen vilkår, som har direkte betydning for den videregående vandbehandling. I de øvrige 3 tilladelser er der stillet vilkår om:

  • Analyse for aluminium i rentvandet.
  • Krav om renhed af det anvendte kemikalie (kun Fanø)
  • Krav om registrering af indkøbte kemikaliemængder og anvendte mængder i forhold til oppumpede vandmængder (kun Fanø).
  • Krav om daglige driftsjournaler.
  • Tilsætningen af aluminiumproduktet skal styres efter indvindingsmængden (kun Anholt)
  • Krav om statusrapport for indkøringsperiode (Skagen)

3.3.2 Uorganiske sporstoffer

I tabel 3.4 er vist en oversigt over de anlæg, hvor amterne har givet tilladelse til behandling for uorganiske sporstoffer. I tabellen er angivet begrundelse for tilladelse, længde af tilladelsesperiode og udløbsår for tilladelse.

Amt / Vandforsyning Anlægs-
størrelse

m³/år
Behandlings-
metode
Begrundelse for tilladelse Tilladelses-
periode

(Udløbsår)
Nikkel
København / Brøndbyøster 400.000 Metclean. Udfældning i fluidbed anlæg Tilladelsen er givet efter 2 afslag fra amtet og anke til Miljøstyrelsen, som har hjemsendt sagen til amtet mhp. at give en 3-årig tiladelse. Begrundelse for tilladelse fra Amtet er at der er tale om et uproblematisk anlæg mht. sundhed og teknik. Indvindingen nedsættes, hvilket er i overensstemmelse med amtets nikkelstrategi. 3 år + 3 år (2007)
Arsen
Fyn / Nørre Aaby 213.000 Tilsætning af jernsulfat Bortset fra arsen er vandkvaliteten tilfredsstillende. Der er tale om en simpel metode. Forsøg 6 mdr. (2005)
Storstrøm / Elmevej 35.000 Tilsætning af jern (II)klorid Bortset fra arsen er vandkvaliteten tilfredsstillende 24 år (2029)
Storstrøm / Holmegårdesvej 160.000 Tilsætning af jern (II)klorid Bortset fra arsen er vandkvaliteten tilfredsstillende 24 år (2029)
Århus / Galten Ikke oplyst Tilsætning af jernsulfat Der er behov for at reducere indholdet af arsen. Metoden vurderes ikke at give anledning til vandkvalitetsproblemer. Pilotforsøg 2 år (2006)
Århus / Galten Vestermark Ikke oplyst Tilsætning af jernsulfat Der er behov for at reducere indholdet af arsen. Metoden vurderes ikke at give anledning til vandkvalitetsproblemer. Pilotforsøg 2 år (2006)
Århus / Alrø Ikke oplyst Tilsætning af jern (II)klorid Der er tidligere givet lignende tilladelser. Tilsætningen giver ingen umiddelbare kvalitetsproblemer. 2 år (2007)
Århus / Spentrup Ikke oplyst Tilsætning af jernsulfat Der er tidligere givet lignende tilladelser. Tilsætningen giver ingen umiddelbare kvalitetsproblemer. 2 år (2007)
Århus / Katrinedal Ikke oplyst Tilsætning af jernsulfat Der er behov for at reducere indholdet af arsen. Metoden vurderes ikke at give anledning til vandkvalitetsproblemer. Ikke angivet
Århus / Harlev Framlev Ikke oplyst Tilsætning af jernsulfat Der er behov for at reducere indholdet af arsen. Metoden vurderes ikke at give anledning til vandkvalitetsproblemer. 2 år (2007)

Tabel 3.4 Oversigt over anlæg med tilladelse til videregående vandbehandling for uorganiske sporstoffer

3.3.2.1 Nikkel

Der er kun givet tilladelse til ét anlæg til rensning for nikkel. Anlægget ligger i Københavns Amt. Tilladelsen til anlægget er givet efter, at Miljøstyrelsen 2 gange har hjemvist sagen til fornyet behandling i amtet. Begrundelsen for at give tilladelse fra Miljøstyrelsen er, at nikkelproblemet er omfangsrigt, og opgivelse af nikkelforurenet vand som drikkevandsressource kan få alvorlige konsekvenser, da den decentrale vandforsyning vil blive opgivet, hvilket giver ringere forsyningssikkerhed. Amtet har begrundet sin tilladelse med, at anlægget er uproblematisk mht. sundhed og teknik. Samtidig nedsættes indvindingen, hvilket er i overensstemmelse med amtets nikkelstrategi.

Der er givet en 3-årig tilladelse som efterfølgende er blevet forlænget med yderligere 3 år. Den gældende tilladelse udløber i 2007.

Der er stillet følgende vilkår i tilladelsen:

  • Krav om månedlige analyser af nikkel og sulfat i boringer, ved indgang til anlæg og i rentvand.
  • Krav om årlige analyser for uorganiske sporstoffer og organiske mikroforureninger ved indgang til anlæg og i rentvand.
  • Krav om fastlæggelse af fremtidig indvindingsstrategi.
  • Krav om statusrapport efter 1 års drift.
3.3.2.2 Arsen

Ansøgningerne om arsenfjernelse er alle betinget af, at kvalitetskravene til drikkevand ikke kan overholdes, efter at grænseværdien for arsen i drikkevand blev sat ned i december 2003. Tilladelserne til rensning for arsen er givet for perioder fra 6 mdr. til 24 år. I Storstrøms Amt er der givet langvarige tilladelser, som gælder indtil indvindingstilladelserne til vandværkerne udløber (år 2029). I Fyns og Århus amter er der givet kortvarige tilladelser på henholdsvis 6 mdr. og 2 år med udløbsdato i 2005-2007.

I sagsmaterialet fra Århus Amt findes ikke oplysninger om vandværkets størrelse defineret som den årlige indvindingsmængde. De øvrige anlæg med tilladelse til behandling for arsen indvinder årligt 35.000 – 213.000 m³/år.

Metoden med tilsætning af jern(II) er i alle sager vurderet som værende uproblematisk, og vil ikke give anledning til vandkvalitetsproblemer. I flere tilfælde er det anført, at vandkvaliteten er tilfredsstillende bortset fra arsen. I Århus Amt har begrundelsen for flere tilladelser været, at der tidligere har været givet tilladelse i lignende sager, der betragtes som forsøgsperioder. Amtet har konsekvent fastholdt at give 2-årige tilladelser.

Der er stillet følgende vilkår i tilladelserne:

  • Krav til indhold af biprodukter i tilsætningsstoffet(Storstrøms Amt).
  • Krav til analyse af uorganiske sporstoffer og sulfat/klorid, der er urenheder i tilsætningsstoffet (alle tilladelser)
  • Krav om analyser for arsen, jern, ammonium, nitrit og uorganiske sporstoffer i rentvandet ved opstart af behandlingen (Storstrøms Amt).
  • Krav om styring af tilsætningen af jern(II) efter indvindingen (6 ud af 9 ansøgninger).
  • Krav om afrapportering af pilotforsøgets resultater inden udløb af tilladelse (gælder Århus Amt)

Vilkårene til tilladelserne i Storstrøms Amt er enslydende, og ligeledes er tilladelserne til anlæg i Århus Amt stort set enslydende.

3.3.3 Organiske mikroforureninger

I tabel 3.5 er vist en oversigt over de anlæg, hvor amterne har givet tilladelse til behandling for uorganiske mikroforureninger. I tabellen er angivet begrundelse for tilladelse, længde af tilladelsesperiode og udløbsår for tilladelse.

Amt / Vandforsyning Anlægs-
størrelse

m³/år
Behandlings-
metode
Begrundelse for tilladelse Tilladelses-
periode

(Udløbsår)
Klorerede opløsningsmidler
Frederiksberg / Frederiksberg 2.500.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Grænseværdien kan ikke overholdes uden rensning. Det er ikke muligt at finde nye indvindingssteder på Frederiksberg. Indvindingen er omlagt for at mindske indholdet af klorerede opløsningsmidler. Der foregår en stor indsats for at rydde op og beskytte grundvandet. Alternativ vandforsyning er dyrere og vil belaste vand- og naturområder andre steder. 5 år + 5 år (2010)
København / Rødovre 360.000 Microdrop - iltning Anlægget opfattes som udvidet beluftning, hvilket amter tolker som en simpel vandbehandling. Der er givet tilladelse til nye boringer, der forhåbentligt kan forbedre vandkvaliteten. Der iværksættes afværgetiltag over for forureningskilden.  1,5 år + 1 år + 4 år + 4 år (2008)
BAM
Fyn / Dalumværket 1.000.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Tilladelse til at forberede vandværket for aktiv kulfiltrering i forbindelse med ombygning. Anlægget må først etableres, når grænseværdien overskrides i drikkevandet. Kildepladsen er bevaringsværdig af forsyningsmæssige og økonomiske hensyn.  
Fyn / Hovedværket 3.300.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Forsøg. Bortset fra BAM er vandkvaliteten tilfredsstillende. Forsøget kan give nye erfaringer med kulfiltrering i åbne filtre. 2 år (1998)
Fyn / Landetværket 62.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Vandværket ønskes bevaret af økonomiske og strategiske grunde. Det er ikke muligt på kort sigt at finde anden vandforsyning. Rensning er en overgangsløsning, mens alle muligheder for bedre vand undersøges. Indsatsplanen skal fastlægge fremtidig indvindingsstruktur. Der er gode driftserfaringer fra tilsvarende anlæg. 5 år + 5 år (2009)
Fyn / Vindeby 175.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Vandværket ønskes bevaret af økonomiske og strategiske grunde. Det er ikke muligt på kort sigt at finde anden vandforsyning. Rensning er en overgangsløsning, mens alle muligheder for bedre vand undersøges. Indsatsplanen skal fastlægge fremtidig indvindingsstruktur. Der er gode driftserfaringer fra tilsvarende anlæg. 5 år + 5 år (2008)
København / Hvidovre 800.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Vigtigt at bevare den lokale indvinding. Der er tale om en forholdsvis simpel vandbehandling. Rensning er en overgangsløsning, indtil grundvandstiltag har haft en effekt på grundvandskvaliteten. 3 år + 6 år + 5,5 år (2010)
Roskilde / Møllemarken 7.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Midlertidig tilladelse indtil der er etableret anden vandforsyning. Vandværkets boringer er indrettet uhensigtsmæssigt og bør ikke benyttes. 2 år (2000)
Vejle / Klovborg Mejeri 95.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg De økonomiske omkostninger er så lave, at kulfiltrering kan tillades i en midlertidig periode, idet virksomheden forventes at lukke inden for en kort årrække. Metoden er kendt og afprøvet til fjernelse af BAM 3 år (2005)
Viborg / Bjerringbro 500.000 Aktiv kulfilter og UV-anlæg Det er ikke muligt at levere den nødvendige vandmængde uden brug af BAM-forurenet vand, der er renset. Rensning er en overgangsløsning, indtil der er fundet en ny kildeplads 2 år + 2 år + 2 år (2004)
Viborg / Breum 200.000 Aktivt kulfilter og UV-anlæg Det er ikke muligt at afværge forureningen. Vandet renses, indtil der er fundet en ny kildeplads. 6 mdr. + 3 mdr. (1996)

Tabel 3.5 Oversigt over anlæg med tilladelse til videregående vandbehandling for organiske mikroforureninger

Der er kun givet korte, midlertidige tilladelser, der gælder i en overgangsperiode, til rensning for organiske mikroforureninger. Tilladelsesperioderne strækker sig fra 6 mdr. til 6 år. I alle sager er der sat en række aktiviteter i værk for at finde en ny kildeplads, afværge forureningen eller fortage grundvandsbeskyttende tiltag, så der på et tidspunkt igen kan indvindes vand til drikkevandsformål uden overskridelse af grænseværdien for de organiske mikroforureninger. Dette er i alle sager angivet som en begrundelse for at give tilladelsen.

Der er kun givet tilladelse til etablering af den videregående vandbehandling, hvis grænseværdien er overskredet i drikkevandet. Fyns Amt har dog givet tilladelse til at forberede et vandværk til installering af aktiv kulfiltre og UV-anlæg. Anlægget må først etableres, når grænseværdien er overskredet.

3.3.3.1 Klorerede opløsningsmidler

Der er givet tilladelse til rensning for klorerede opløsningsmidler i to tilfælde. På Frederiksberg Vandværk renses vandet i aktiv kulfiltre, mens det på Rødovre Vandværk renses ved en effektiv iltning. Begge steder er tilladelserne blevet forlænget op til flere gange.

Tilladelsen på Frederiksberg omfatter rensning af 2,5 mio. m³/år og er både givet ud fra økonomiske og miljømæssige hensyn. En alternativ vandforsyning med levering af vand fra Københavns Energi er dyrere for forbrugerne, og samtidig belastes vand- og naturområder andre steder på Sjælland, hvor Københavns Energi indvinder deres drikkevand. Samtidig har Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning gjort en stor indsats for at bevare vandforsyningen og beskytte grundvandet.

Der er stillet følgende vilkår i tilladelsen til Frederiksberg Vandværk:

  • Krav om analyse af vand fra indvindingsboringer hvert halve år.
  • Krav om analyse af vand fra kulfiltre minimum hver måned. Analyseprogrammet er baseret på gennembrud ved forskellige haner ned gennem kulfiltret. Der analyseres altid for råvand, udløb fra kulfiltre og rentvand.
  • Krav om analyse af kimtal efter UV-anlæg minimum hver måned. Lige efter kulskift foretages analyserne hver eller hver anden uge.

Begrundelsen for tilladelsen til Rødovre Kommune er, at amtet og Embedslægen opfatter anlægget som en udvidet beluftning, der tolkes som en simpel vandbehandlingsmetode. Der er endvidere igangsat arbejde for at finde nye indvindingsområder i kommunen. Kilden til forureningen er fundet og amtet iværksætter afværgetiltag. Det er vigtigt at bevare den decentrale indvindingsstruktur i hovedstadsområdet, så vand- og naturområder på det øvrige Sjælland ikke belastet mere end nødvendigt. Rødovre Vandværk indvinder 360.000 m³/år.

I tilladelsen til Rødovre Vandværk er der stillet krav om analyse for klorerede opløsningsmidler og nedbrydningsprodukter hvert kvartal i boringer, ved indgang til anlægget og i rentvandet. Der er endvidere stillet krav om, at Rødovre Vandværk arbejder for at finde alternative forsyningsmuligheder.

Begrundelserne for tilladelse til de to anlæg er stort set enslydende og omfatter både økonomiske og miljømæssige vurderinger samt krav om, at der fortsat arbejdes for at oprense og beskytte grundvandet.

Med hensyn til driftserfaringer fungerer begge anlæg efter hensigten og renser vandet uden problemer, så drikkevandet overholder kvalitetskravene.

3.3.3.2 BAM

Der er givet tilladelse til rensning for BAM til vandværker af meget forskellig størrelse fra 7.000 – 3.300.000 m³/år.

Begrundelserne for tilladelse til videregående vandbehandling for BAM kan sammenfattes til:

  • Vandværket ønskes bevaret af økonomiske og strategiske grunde, da det ikke er muligt på kort sigt at finde alternative forsyningsmuligheder.
  • Rensningen er en overgangsløsning, mens alle muligheder for at finde vand af en bedre kvalitet undersøges, eller indtil grundvandstiltag har haft en effekt på grundvandskvaliteten.
  • Det er økonomisk fordelagtigt at rense vandet i en midlertidig periode, da vandværket forventes lukket inden for en kort årrække.

Der er gode driftserfaringer med rensning for BAM i aktiv kulfiltre. Vandbehandlingen fungerer tilfredsstillende og uproblematisk og renser vandet, så kravene til drikkevand er overholdt.

Vilkår for tilladelserne til aktiv kulfiltrering og UV-behandling er opbygget efter samme princip for alle tilladelserne. Der kan være mindre variationer i hyppigheden af analyser afhængig af, om der udtages vandprøver fra haner ned gennem kulfiltrene og afhængig af tilladelsesperioden. Jo kortere tilladelsesperiode, jo hyppigere analyser. Det generelle indtryk er, at vilkårene er rimeligt ens. Flere anlæg har fået forlænget tilladelserne op til flere gange. For anlæg, hvor der foreligger flere års driftserfaringer er der tendens til, at analysehyppigheden nedsættes.

Vilkårene i tilladelserne kan sammenfattes til:

  • Analyse for pesticider(BAM) i indvindingsboringerne en gang årligt. I to tilladelser er der krav om analyser i indvindingsboringerne hver måned.
  • Analyse for pesticider ved tilløb til kulfiltrene hver 3. måned. I to tilladelser er der krav om analyser hver måned.
  • Analyse for pesticider ved afgang fra kulfiltre. Hyppigheden afhænger af, om der analyseres ved haner ned gennem kulfiltret, men ligger i intervallet 1-6 mdr.
  • Analyse for kimtal før UV-anlæg 1 gang ugentligt efter opstart af kulfilteranlægget og ved kulskift. Efter ugentlige analyser i en periode på 3 måneder nedsættes hyppigheden til hver anden uge og senere igen til 1 gang månedligt. I nogle af tilladelserne gælder dette analyseprogram for afgang fra UV-anlæg.

3.3.4 Driftsproblemer på vandværker

I tabel 3.6 er vist en oversigt over de anlæg, hvor amterne har givet tilladelse til videregående vandbehandling i forbindelse med driftsproblemer på selve vandværkerne.

Amt / Vandforsyning Anlægsstørrelse
m³/år
Problemstof og metode Begrundelse for tilladelse Tilladelsesperiode
(Udløbsår)
Ringkøbing / Engbjerg 90.000 Mangan og ammonium. Tilsætning af kaliumpermanganat Metoden kan muligvis få de biologiske processer i filtrene i gang efter ombygning af sandfiltrene 6 mdr. (2002)
Ringkøbing / Blåhøj Ikke oplyst Kimtal. UV-anlæg Af hensyn til forsyningssikkerheden skal vandværket levere vand til forbrugerne. 6 mdr. (2006)
Ringkøbing / Brande Ikke oplyst Kimtal. UV-anlæg UV-anlæg er risikofrit og vil ikke påvirke drikkevandets kvalitet i negativ retning. Af hensyn til forsyningssikkerheden skal vandværket levere vand til forbrugerne 6 mdr. (2005)
Vejle / Hedensted Ikke oplyst Lugt og smag. Tilsætning af kaliumpermanganat Metoden kan muligvis ilte de mikrobiologiske parametre, som menes at være årsag til dårlig lugt og smag. 6 mdr. (2005)

Tabel 3.6 Oversigt over anlæg med tilladelser til videregående vandbehandling i forbindelse med driftsproblemer på vandværkerne.

Alle tilladelserne er givet for en kortvarig periode på 6 måneder, som formodes at være tilstrækkelig til at få løst driftsproblemerne. Tilladelserne udløber senest i 2006.

Begrundelsen for at give tilladelserne er dels at få løst problemerne på vandværkerne, dels at opretholde forsyningssikkerheden for forbrugerne.

For de to anlæg med tilsætning af kaliumpermanganat er der stillet følgende vilkår:

  • Krav om datablad og renhed af tilsætningsstoffet.
  • Krav om driftsjournal over indkøbte kemikalier og mængden af behandlet vand (kun Engbjerg).
  • Krav om analyse for tungmetaller, der er urenheder i tilsætningsstoffet.
  • Krav om analyser af rentvandet til dokumentation af, at vandbehandlingen forbedres.
  • Krav om alarm eller lignende for at hindre overdosering (kun Hedensted)

For de to vandværker med UV-anlæg er der stillet vilkår om begrænset kontrol af rentvandet hver eller hver anden uge samt vilkår om, at vandværket kontinuerligt skal bekæmpe bakterieforureningen. For anlægget på Brande Vandværk er der endvidere krav om begrænset kontrol af vandet før UV-anlæg.

3.4 Afslag på ansøgninger

I tabel 3.7 er vist en oversigt over de ansøgninger, hvor amterne har givet afslag. En mere detaljeret beskrivelse fremgår af sagsresumeerne i bilag B.

Amt / Vandforsyning Anlægsstørrelse
m³/år
Problemstof Behandlingsmetode Begrundelse for afslag (årstal for afslag)
Fyn / Millinge-Østerby 38.000 BAM Aktiv kulfilter Der findes alternativ forsyningsmulighed ved tilslutning til andet vandværk, som tillige er økonomisk fordelagtig. Kildepladsen er ikke bevaringsværdig. (2002)
Fyn / Strib 236.000 BAM Aktiv kulfilter Mulighederne for at finde rent vand uden indhold af BAM er ikke udtømte. Vandværket har etableret prøveboringer, som har en god vandkvalitet. (1999)
Fyn / Odense 700.000 Klorerede opløsningsmidler Stripning i stripningskolonne Der findes alternative muligheder. Amtet giver tilladelse til øget indvinding på andre kildepladser. (1993)
København / Ny Fløng Ikke oplyst Sulfat Omvendt osmose Der findes umiddelbart alternativ vandforsyning. Kildepladsen er generelt sårbar. Vandværket vurderes ikke at have ekspertise til at drive et så avanceret anlæg som omvendt osmose. Der er risiko for sundhedsmæssige problemer. (1994)
København / Søllerød Ikke oplyst BAM Aktiv kulfilter Der er ikke søgt om et konkret anlæg, men om en principgodkendelse. (2003)
Nordjylland / Hjørring 1.900.000 BAM Aktiv kulfilter og UV-anlæg Indholdet af BAM overskrider ikke grænseværdien og vandet kan derfor anvendes uden sundhedsfare. Mulighederne for at finde alternative kildepladser vurderes ikke at være udtømte. (2003)
Nordjylland / Gislum Ikke oplyst Nitrat Nitrat-redox-metode Boringen, der ønskes inddraget som indvindingsboring, har indhold af BAM over grænseværdien. (2002)
Sønderjylland / Søndervang Ikke oplyst Farvetal Fældning med polyaluminiumklorid Årsagen til forhøjet farvetal er ikke afklaret. Det skal derfor undersøges, om vandbehandlingen fungerer optimalt. (2006)

Tabel 3.7 Oversigt over afslag på ansøgninger.

Der er givet afslag på 8 ansøgninger om videregående vandbehandling. Heraf er 5 af afslagene givet til ansøgninger om rensning for organiske mikroforureninger, mens de resterende 3 afslag er givet til ansøgninger om behandling for grundvandets hovedbestanddele. Afslagene er givet i perioden 1993-2006.

Der er givet afslag til både små og store vandforsyninger med en indvinding eller indvindingstilladelse i intervallet 38.000 – 1.900.000 m³/år. I 4 tilfælde er anlægsstørrelsen (indvindingstilladelse eller aktuel indvinding) ikke oplyst i det fremsendte materiale. Kun i en sag er afslaget delvist givet ud fra en begrundelse om, at vandværket ikke er stort nok til at have ekspertise til at drive et anlæg til videregående vandbehandling (omvendt osmoseanlæg).

Begrundelserne for afslagene kan sammenfattes til følgende:

  • Der findes umiddelbart alternative vandforsyningsmuligheder.
  • Den ansøgte behandling er ikke den mest fordelagtige for vandværket.
  • Kildepladsen er vurderet som sårbar og er ikke bevaringsværdig.
  • Alle muligheder for at finde rent vand uden problemstoffet er ikke undersøgt.
  • Vandforsyningen vurderes ikke at have ekspertise til at drive et anlæg til avanceret vandbehandling.
  • Der er ikke søgt om et konkret anlæg.
  • Grænseværdien for problemstoffet i drikkevandet er ikke overskredet med den eksisterende indvinding.
  • Der findes andre parametre i vandet, som overskrider grænseværdien.
  • Årsagen til problemet er ikke afklaret.

3.5 Anke af sager til Miljøstyrelsen

I tabel 3.8 er vist en oversigt over sager, hvor amtets afgørelse har været anket til Miljøstyrelsen. En mere detaljeret beskrivelse af begrundelsen for anken og Miljøstyrelsens afgørelse fremgår af sagsresumeerne i bilag B.

Amt / Vandforsyning Problemstof / metode Amtets afgørelse Begrundelse for anke MST’s afgørelse
Frederiksberg / Frederiksberg Klorerede oplm. / aktiv kulfilter og UV-anlæg Permanent tilladelse Embedslægen kan ikke tillade en permanent tilladelse Parterne bliver enige om en midlertidig tilladelse på 5 år
Frederiksborg / Ganløse Nordre Kalk / Magnetisk vandbehandling Permanent tilladelse Embedslægen mener ikke, at metoden er godt nok beskrevet til at kunne afgøre, om vandkvaliteten i ledningsnettet påvirkes. Stadfæster amtets tilladelse
København / Brøndbyøster Nikkel / Fluid bed Afslag ud fra Regionplanens retningslinier om, at der ikke må anvendes avanceret vandbehandling. Der er mulighed for anden vandforsyning Vandforsyningen mener ikke, at der er taget stilling til den konkrete sag. Ophæver amtets afslag og hjemviser til fornyet behandling mhp. at give en 3-årig tilladelse,  
København / Bagsværd Klorede oplm. / aktiv kulfilter og UV-anlæg Afslag ud fra Regionplanens målsætninger om kun at levere vand, der har gennemgået simpel vandbehandling. Der er mulighed for anden vandforsyning Vandforsyningen mener ikke, at afgørelsen er i overensstemmelse med vandresourceplan og vandforsyningsplan. Ophæver amtets afslag og hjemviser til fornyet behandling, da amtet ikke har forholdt sig til den konkrete sag.
København / Ny Fløng Sulfat / omvendt osmose Afslag. Risiko for sundhedsmæssige problemer med anlægget. Mulighed for anden vandforsyning Vandforsyningen mener ikke amtet har ekspertise til at vurdere metoden. Stadfæster amtets afslag.
Nordjylland / Hjørring BAM /aktiv kulfilter og UV-anlæg Afslag, da vandet overholder grænseværdier og dermed ikke er sundhedsskadeligt. Der er fortsat mulighed for at finde ny kildeplads Vandforsyningen mener, at det er problematisk at finde ny kildeplads. Stadfæster amtets afslag.

Tabel 3.8 Oversigt over sager, hvor amtets afgørelse er anket.

Det fremgår af tabel 3.8, at 6 sager har været anket til Miljøstyrelsen. I 2 af sagerne har Embedslægen anket sagen, mens vandforsyningerne har anket sagerne i de resterende 4 tilfælde. I sagen med Frederiksberg Vandværk er parterne blevet enige ved et møde hos Miljøstyrelsen, og Miljøstyrelsen har som sådan ikke afgjort sagen.

I 2 af ankesagerne har Miljøstyrelsen givet klageren medhold og har ophævet amtets afslag og hjemsendt sagerne til fornyet behandling i amtet. Begrundelsen for at hjemsende sagerne til fornyet behandling er, at amtet ikke har forholdt sig til den konkrete sag, men har givet afslag ud fra retningslinier i bl.a. regionplanen.

I 3 af sagerne har Miljøstyrelsen været enige i amtets sagsbehandling og har stadfæstet amtets afgørelse.

3.6 Anlæg i drift i 2006

I tabel 3.9 er vist en oversigt over anlæg med videregående vandbehandling, som ud fra materialet fra amterne med stor sandsynlighed er eller har været i drift i 2006.

Amt / vandforsyning Anlægsstørrelse
m³/år
Problemstof/ metode Tilladelse (første gang) Udløb af tilladelse
Bornholm / Rønne Ikke oplyst Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 2003 Permanent
Frederiksberg / Frederiksberg 2.500.000 Klorerede oplm. / aktiv kulfilter og UV-anlæg 1997 2010
Fyn / Landetværket 62.000 BAM / aktiv kulfilter og UV-anlæg 1998 2009
Fyn / Vindeby 175.000 BAM / aktiv kulfilter og UV-anlæg 1998 2008
København / Brøndbyøster 400.000 Nikkel / Metclean 1998 2007
København / Hvidovre 800.000 BAM /aktiv kulfilter og UV-anlæg 1996 2010
København / Rødovre 360.000 Klorerede oplm. / Microdrop 1998 2008
Nordjylland / Skagen 2.075.000 Huminbundet jern / tilsætning af aluminiumklorid og kaliumpermanganat 2006 2010
Ribe / Grærup Ikke oplyst Huminbundet jern / tilsætning af aluminiumsulfat 1989 Permanent
Ribe / Vejers Strand 200.000 Huminbundet jern / tilsætning af kaliumpermanganat 1995 2015
Ribe / Astrup 1.500.000 Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 1999 2029
Ribe / Fanø 500.000 Humus / Tilsætning af aluminiumklorid 1991 2036
Ribe / Nordenskov 600.000 Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 1995 2025
Ringkøbing / Blåhøj Ikke oplyst Kim / UV-anlæg 2005 2006
Ringkøbing / Sunds 500.000 Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 1990 2011
Ringkøbing / Ikast 250.000 Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 2003 2013
Ringkøbing / Hvidbjerg Ikke oplyst Kalk / Magnetisk vandbehandling 1989 Permanent
Roskilde / Greve Ikke oplyst Kalk og hårdhed / tilsætning af kuldioxid 2002 2010
Storstrøm / Elmevej 35.000 Arsen / Tilsætning af jernklorid 2005 2029
Storstrøm / Holmegårdsvej 160.000 Arsen / Tilsætning af jernklorid 2005 2029
Århus / Galten Ikke oplyst Arsen / Tilsætning af jernsulfat 2004 2006
Århus / Galten Vestermark Ikke oplyst Arsen / Tilsætning af jernsulfat 2004 2006
Århus / Anholt Ikke oplyst Huminbundet jern / tilsætning af aluminiumsulfat 1996 2010
Århus / Alrø Ikke oplyst Arsen / Tilsætning af jernklorid 2005 2007
Århus / Spentrup Ikke oplyst Arsen / Tilsætning af jernsulfat 2005 2007
Århus / Gudenå 300.000 Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 2005 2010
Århus / Hvinningdal 2.500.000 Agg. Kuldioxid / tilsætning af natriumhydroxid 2005 2007
Århus / Katrinedal Ikke oplyst Arsen / Tilsætning af jernsulfat 2005 2007?
Århus / Harlev Framlev Ikke oplyst Arsen / Tilsætning af jernsulfat 2005 2007

Tabel 3.9 Oversigt over anlæg med videregående vandbehandling, der er i drift i 2006

Det fremgår af tabellen, at der er 29 anlæg med videregående vandbehandling i drift i 2006. Anlæggene er fordelt således:

  • 7 anlæg til behandling for aggressiv kuldioxid med tilsætning af natriumhydroxid
  • 2 anlæg til behandling af kalk med henholdsvis magnetisk vandbehandling og tilsætning af kuldioxid
  • 5 anlæg til behandling af huminbundet jern eller humus ved fældning med aluminium.
  • 1 anlæg til behandling af driftsproblemer med kim med UV-anlæg.
  • 1 anlæg til behandling for nikkel i fluid-bed anlæg.
  • 8 anlæg til behandling for arsen ved tilsætning af jern(II).
  • 3 anlæg til behandling for BAM med aktiv kulfilter og UV-anlæg.
  • 2 anlæg til behandling for klorerede opløsningsmidler med henholdsvis aktiv kul / UV-anlæg og Microdrop (iltning).

Anlæggenes størrelse varierer fra en indvinding eller indvindingstilladelse på 35.000 m³/år til 2,5 mio. m³/år. Der er således både store og små anlæg til videregående vandbehandling i drift.

I det indsamlede materiale fra amterne er der kun i få tilfælde oplyst om driftserfaringer med metoden til videregående vandbehandling. I de fleste af de oplyste tilfælde fungerer vandbehandlingen godt, og kravene til drikkevandskvaliteten er overholdt. Der er kun for anlægget på Anholt i Århus Amt oplyst, at der er problemer med at fjerne hunimbundet jern, men at der ikke findes alternative indvindingsmuligheder på øen.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.