Kortlægning af decabromodiphenylether (decaBDE) i andre produkter end elektriske og elektroniske produkter

5 Kortlægning af decaBDE i Danmark

5.1 Import af decaBDE som kemikalie

Af Danmarks Statistik 2006 fremgår det, at der under toldtarif 2909.30.38, som dækker importen af bromderivater af aromatiske estre og herunder decaBDE, er importeret 2 tons i 2005. Som tidligere nævnt, er det sandsynligt, at denne import er decaBDE.

Det fremgår endvidere af statistikken, at importen stammer fra Sverige. Det har ikke været muligt at opspore den importerende virksomhed, og det kan derfor ikke afgøres, om stoffet bruges til RoHS-omfattede produkter eller om det eventuelt eksporteres. Det antages derfor, at de 2 tons er omfattet af produkterne i denne undersøgelse, og at forbruget sker i Danmark.

Via en kontakt i plastbranchen har projektgruppen fået kontakt til en virksomhed, der i 2005 har importeret 3 tons decaBDE fra Holland. Stoffet er blevet anvendt til fremstilling af en masterbatch. Masterbatchen er herefter eksporteret til Tyskland, hvor det ikke har været muligt at spore anvendelsen. Denne mængde er ikke medtaget i opgørelsen af det samlede danske forbrug, da hele mængden er blevet eksporteret.

Virksomheden har samtidig oplyst, at importen og den efterfølgende eksport af masterbatchen med decaBDE var en enkeltstående ordre i 2005 grundet nogle særlige konkurrencemæssige forhold i udlandet. Virksomheden oplever ikke efterspørgsel på masterbatch med decaBDE i Danmark. Det samme svar er givet fra en række andre danske plastråvareleverandører.

5.2 Import som indhold i halvfabrikata

Af SPIN-databasen fremgår det, at der i 2004 blev importeret 300 kg decaBDE via anmelderpligtige produkter. Der er ikke angivet nogen mængder for 2005.

Produkter og importører fremgår ikke af den offentlige tilgængelige del af SPIN-databasen. Via Miljøstyrelsen er der skabt kontakt til de pågældende virksomheder. Fra de to virksomheder, der har stået for anmeldelsen, er det oplyst, at:

  • 250 kg decaBDE er importeret som brandhæmmer i støbemasse til indstøbning i transformatorer - dvs. anvendelse til elektroniske og elektriske produkter som er omfattet af RoHS
  • 50 kg decaBDE er importeret som komponent i en epoxymaling til en specialopgave i England. Det har ikke været muligt at skaffe yderligere oplysninger. Hele mængden blev eksporteret.

5.3 Import som indhold i færdigvarer

5.3.1 Plastbranchen m.m.

5.3.1.1 Plastråvarer

Gruppen af plastråvareleverandører er identificeret ved opslag på www.krak.dk.

Tabel 5.1: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppen Plastråvarer

Antal virksomheder 77
Antal respondenter 22
Svarprocent 29%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

Som det fremgår, har ingen af respondenterne anvendt decaBDE det seneste år. Det bekræfter de generelle oplysninger fra branchen om, at der ikke efterspørges masterbatch med indhold af decaBDE i Danmark. Det skal bemærkes, at den plastråvareleverandør, der har importeret de tidligere nævnte 3 tons decaBDE til masterbatch, ikke havde svaret på spørgeskemaet.

To virksomheder oplyser, at de bruger flammehæmmere i deres produkter, men ikke decaBDE. Alternativerne er bl.a. aluminiumshydroxid og tris(1-chloro-2-propyl)phosphat.

5.3.1.2 Stadionsæder

Via søgning på internettet er der fundet oplysninger om, at decaBDE kan anvendes til brandbeskyttelse af sæder til sportshaller og stadions.

To danske importører af denne type produkter blev derfor kontaktet telefonisk. De to importører dækker mere end 50% af markedet i Danmark.

Begge oplyser, at brandbeskyttede sæder ikke produceres i Danmark, og at ingen af de to virksomheder endnu har leveret brandbeskyttede sæder til danske sportspladser.

Den ene leverandør oplyste, at der i de nyeste udbud af projekter på offentlige sportspladser bliver stillet krav om brug af brandbeskyttede sæder, og at der derfor formentlig i fremtiden vil blive installeret denne type sæder. Det har ikke været muligt at få oplysninger om, hvorledes disse sæder i givet fald vil være brandbeskyttet.

5.3.2 Transportmidler

Denne gruppe består af importører og producenter af biler, lastbiler, busser og tog. Gruppen har NACE koderne 15.10.10., 60.21.00 og 51.47.30. Det anvendte spørgeskema til denne gruppe er efter en del af de adspurgtes ønsker også sendt ud på engelsk med henblik på at indhente oplysningerne fra den udenlandske producent.

Tabel 5.2: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Transportmidler

Antal virksomheder 37
Antal respondenter 14
Svarprocent 38%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 1

En importør af biler fra Østen angiver, at der i det pågældende bilmærke er brugt decaBDE til ledningsmuffer for det elektriske system. I den enkelte bil er den forbrugte mængde i størrelsesordenen 1-5 gram. Der er tale om et almindeligt mærke på det danske marked. Mærket dækker mange biltyper til såvel private som erhverv og er på den baggrund repræsentativ for den danske bilpark.

Fra ét andet bilmærke (vesteuropæisk) er der modtaget oplysninger om, at de pågældende biler med sikkerhed ikke indeholder decaBDE. Man kan derfor ikke antage samme indhold i alle bilmærker, som markedsføres i Danmark.

Miljøstyrelsen 1999 angiver, at bilproducenter i Nordeuropa formodes at have substitueret polybromerede biphenylethere og dermed decaBDE fuldkommen, mens der fra Østen og USA importeres biler med decaBDE til Europa. Hvis det antages, at denne konklusion på nuværende tidspunkt er korrekt for alle europæisk producerede biler og at det gennemsnitlige indhold af decaBDE i biler fra andre lande (primært Østen og USA) er 3 gram pr. bil analogt med det rapporterede i denne undersøgelse, giver det en årlig gennemsnitlig import på 240 kilo (tabel 5.3). I samme skema er et estimat af usikkerheden ved dette tal angivet i parentes. Usikkerheden er estimeret udfra det angivne koncentrationsinterval (1-5 gram pr. bil) og mængden af importerede biler af det pågældende fabrikat hhv. den samlede import af biler til Danmark fra Østen og USA (2005).

Tabel 5.3: Import af decaBDE i biler pr. år

Mængde decaBDE pr. bil (én importør) 1-5 gram
Estimat af decaBDE importeret til Danmark (2005) 240 kg (18-1000 kg)

Flere af de adspurgte er dog usikre på, hvorvidt der er decaBDE i de biler, de markedsfører. Miljøstyrelsen 1999 angiver, at en række producenter anvender decaBDE til brandbeskyttelse af dele af bilens kabine. Det har ikke været muligt at verificere dette i den foreliggende undersøgelse. Da der imidlertid i givet fald vil være tale om væsentligt større mængder i den enkelte bil end 1-5 gram, vil  ovennævnte tal for forbruget i Danmark være underestimerede, hvis der fortsat importeres biler med decaBDE i kabinedele.

En række af de modtagne svar angiver, at da der pt. ingen restriktioner er på anvendelsen af decaBDE, stiller de ingen krav til deres underleverandører med hensyn til en eventuel anvendelse af decaBDE.

Én bilproducent anfører, at de først og fremmest søger at anvende materialer, der i forvejen har en naturlig brandhæmmende funktion frem for at tilsætte brandhæmmende materiale.

5.3.3 Møbelbranchen

5.3.3.1 Polstermøbler

Polstermøbler er en af de produktgrupper, som man hyppigst møder referencer til, når det gælder brug af decaBDE udenfor de egentlige elektroniske produkter. Årsagen hertil er, at blandt andet England og Irland har specifikke regler, som foreskriver brandbeskyttelse af denne type møbler.

Tabel 5.4 viser resultatet af forespørgsel blandt potentielle danske producenter og leverandører af polstermøbler. Det skal bemærkes, at NACE-kode systemet ikke indeholder en kategori alene for polstermøbler. Der er derfor udsendt spørgeskemaer til en lang række møbelproducenter og –importører, som ikke har polstermøbler i sortimentet. Virksomhederne i denne gruppe har NACE koderne 36.11.00., 36.11.20, 36.15.00., 51.47.05 og 51.47.10.

Tabel 5.4: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Polstermøbler

Antal virksomheder 395
Antal respondenter 53
Svarprocent 13%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

Besvarelsesprocenten er meget lav, og det påvirker naturligvis validiteten af data i negativ retning. For at få supplerende oplysninger blev der taget telefonisk kontakt til tre danske producenter af polstermøbler. En har produktion i Danmark, mens de to andre får produceret møblerne i Østeuropa og Asien.

To af de tre firmaer oplyser, at de med sikkerhed ikke markedsfører FR-behandlede  (FR; Flame Retardant) polstermøbler i Danmark. Begge virksomheder producerer FR-behandlede polstermøbler med henblik på salg til England. Møblerne transporteres i det ene tilfælde direkte fra den udenlandske producent til England uden at passere Danmark. I det andet tilfælde er der tale om et specialprodukt, som ikke markedsføres herhjemme.

Den tredje producent oplyser, at produktionen finder sted i Østeuropa, og at der importeres FR-behandlede møbler til Danmark. FR-behandlingen af tekstiler og polster foretages af bl.a. belgiske firmaer. Trods gentagne rykkere har det ikke været muligt at få informationer om typen af FR-behandling eller om importerede mængder. DecaBDE anvendes formentligt fortsat til brandbeskyttelse af møbeltekstiler i en række lande, og det kan derfor ikke afvises, at decaBDE importeres til Danmark i polstermøbler. Det er ikke muligt at angive eventuelle mængder.

En konsulent med langvarigt og bredt kendskab til den danske møbelbranche har angivet, at han ikke kender til brug af decaBDE i danske møbler.

Der har været kontakt til EUROPUR, som er den europæiske brancheforening for skumproducenter. EUROPUR kender ikke til brug af decaBDE i PU-skum i Europa.

5.3.4 Kabler og elektronisk tilbehør

5.3.4.1 Stærkstrømskabler

Kabler til brug for vekselstrøm over 1000 volt og jævnstrøm over 1500 volt er undtaget fra bestemmelserne i RoHS-direktivet og er derfor omfattet af denne undersøgelse.

Danske producenter og leverandører af kabler er identificeret ved hjælp af kontakter i branchen, opslag i vejvisere samt opslag i indkøbshåndbøger. Der er i alt rettet henvendelse til 1 producent og 8 importører af kabler. Oplysninger fra kilder i branchen angiver, at de 9 kontaktede kilder dækker mere end 90% af markedet i Danmark.

Tabel 5.5: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Kabler

Antal virksomheder 9
Antal respondenter 2
Svarprocent 22%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

Der er telefonisk taget kontakt til en dansk producent af kabler af denne type. Producenten oplyser, at der ikke anvendes bromerede flammehæmmere overhovedet i dansk producerende kabler.

5.3.4.2 Krympeflex

På Internettet blev der fundet en oplysning om, at decaBDE kan anvendes til brandbeskyttelse af krympeflex (fleksibelt polymer-materiale som vha. varme kan krympes – anvendes f.eks. til at isolere strømførende samlinger). Krympeflex produceres primært af nogle få multinationale virksomheder.

Krympeflex vil være omfattet af ROHS direktivet, hvis det er brugt/monteret i forbindelse med elektriske installationer, men ikke hvis det sælges separat evt. til andet end elektriske formål. Det er derfor valgt at medtage krympeflex i denne undersøgelse.

Denne type produkter sælges i alle større og mindre elektronikforretninger og i mange hobbyforretninger. Da der er et utal af detailbutikker i Danmark, som sælger krympeflex, og da antallet af producenter på verdensplan er begrænset, blev oplysninger om salg af decaBDE-holdige produkter søgt hos producenterne i stedet for detailleddet. Der blev derfor rettet henvendelse til de tre største leverandører til det danske marked.

Tabel 5.6 nedenfor sammenfatter resultatet.

Tabel 5.6: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Krympeflex

Antal producenter som blev kontaktet 3
Antal respondenter 1
Svarprocent 33%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 1

Der blev identificeret import af decaBDE fra den ene producent, som svarede.  Der var tale om specialprodukter, hvor den samlede årlige leverede mængde udgjorde knap 200 m krympeflex. Indholdet af decaBDE blev oplyst til knap 10 vægtprocent.

På basis heraf kan den årlige mængde importeret decaBDE fra denne producent beregnes til mindre end 1 kg. Hvis det antages, at de øvrige producenter af krympeflex anvender decaBDE i samme mængde som de modtagne oplysninger, betyder det en samlet import på mindre end 5 kg pr. år.

Tabel 5.7: Årlig import af decaBDE i krympeflex-produkter

Import - årlig mængde oplyst fra respondent Mindre end 1 kg.
Estimat af total importeret mængde til Danmark pr. år* Maximalt 5 kg

*: estimatet fremkommet ved antagelse af samme relative andel af decaBDE i importerede produkter.

5.3.5 Boligtekstiler

Flammehæmmere kan benyttes til en række forskellige boligtekstiler såsom tæpper og gardiner. Gruppen dækker over engros salg og produktion af al tekstil til hjemmet med undtagelse af beklædning. Løse og faste tæpper, gardiner, puder, duge, sengetøj osv. er inkluderet i denne gruppe. Gruppen har NACE koderne 17.40.20., 17.51.00. og 17.40.90.

Tabel 5.8: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Boligtekstiler

Antal virksomheder 120
Antal besvarelser 24
Svarprocent 20%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

De besvarede skemaer samt telefonisk kontakt til udvalgte virksomheder i gruppen af respondenter gav følgende oplysninger om produktgruppen:

Der er ingen generelle krav til brandhæmning til boligtekstiler i Danmark udover til madrasbetræk.

Ingen af producenterne eller forhandlerne angiver brug af decaBDE. En enkelt besvarelse beskriver brug af en anden bromeret flammehæmmer, og andre bruger uorganiske flammehæmmere. I henhold til de besvarelser vi har modtaget, benytter en del producenter/forhandlere sig af materialer, der er flammehæmmet i sig selv som f.eks. polyestervaren Trevira CS , hvor metalforbindelser er integreret i tekstilet.

Der anvendes ikke bromerede flammehæmmere i dansk producerede tæpper.

5.3.6 Engrostekstil

Boligtekstil kan også købes via de forhandlere, der er registreret som ”en gros tekstiler”. Denne gruppe dækker også tekstil, der senere kan benyttes til beklædning, møbelpolstring osv. Gruppen kan dog ikke deles yderligere op udfra NACE koden 51.41.00. Produkterne dækker derfor tekstil til direkte salg og al videre forarbejdning.

Tabel 5.9: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Engros tekstiler

Antal virksomheder 208
Antal besvarelser 32
Svarprocent 15%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

De besvarede skemaer samt telefonisk kontakt til udvalgte virksomheder i gruppen gav en række oplysninger om produktgruppen.

Indenfor denne produktgruppe er der som den forrige gruppe ingen generelle europæiske krav, der er gældende for produktgruppen i forbindelse med brand. Enkelte lande som f.eks. England har dog specifikke regler om brandbeskyttelse.

Ét svar angiver, at der bliver brugt halogenerede flammehæmmere men ikke deca-BDE. Denne virksomhed arbejder dog med en udfasning af denne type flammehæmmere. Flere angiver brug af materialer som Trevira CS, Duraflam og Duracote. Brandhæmningen i de to sidste produkter er baseret på organiske og uorganiske phosphorforbindelser herunder ammoniumphosphater.

Der er taget telefonisk henvendelse til forhandlere af større tekstilvarer til idrætshaller såsom net, rumadskillere osv. Der er ingen brandkrav indenfor denne produktgruppe, men til rumadskillere benyttes ofte et materiale, der i sig selv har flammehæmmende egenskaber. Ingen respondenter angiver, at de bruger decaBDE.

5.3.7 Friluftsliv

For at undersøge produktgruppen telte er de virksomheder, der har engros salg af sportsartikler og campingudstyr kontaktet. Gruppen har NACE koden 51.40.10, og dækker over producenter/importører af markiser, andre typer af solafskærmninger, persienner, telte mm. Frataget er virksomheder der umiddelbart kunne identificeres som ikke relevante i denne sammenhæng som sejlmagere, rebslagere og flagfabrikker.

Tabel 5.10: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Friluftsliv

Antal virksomheder 40
Antal besvarelser 7
Svarprocent 18%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 1

De besvarede skemaer samt telefonisk kontakt til udvalgte virksomheder i gruppen gav følgende oplysninger om produktgruppen.

De store partytelte indenfor denne gruppe er underlagt krav til brandsikkerhed, men ingen bruger decaBDE til formålet. Mange af produkterne indenfor denne gruppe benytter PVC dug, som er brandhæmmet i sig selv pga. det store indhold af chlor. Blødgjort PVC kan på grund af indholdet af blødgørere nødvendiggøre yderligere brandbeskyttelse.

En større dansk producent/importør oplyser, at det indenfor telte til friluftsliv er blevet mere almindeligt at tilsætte flammehæmmere. Denne producent benytter decaBDE som flammehæmmer og udgør dermed gruppens eneste positive svar. Produktionen foregår i Kina. En stor del af de importerede telte eksporteres igen. En del af importen går til England. Virksomheden har angivet det forventede salg i 2007 som data til undersøgelsen.

Tabel 5.11 angiver de faktiske tal, som er fremkommet på baggrund af oplysningerne om forbruget af deca-BDE. I parentes er angivet et range for estimatet af forbruget af decaBDE i telte i Danmark. Estimatet er fremkommet på baggrund af de modtagne oplysninger om gennemsnitligt indhold af decaBDE i telte fra den ene importør og Danmarks Statistik: Im- og eksport januar-december 2005.

For at omsætte importen af syntetiske telte fra tons til antal telte, har projekgruppen benyttet en antagelse om, at et telt i gennemsnit vejer 15 kg. Med denne antagelse importeres i alt 160.000 telte pr. år. Kombineret med de faktuelle data, kan der derfor maksimalt importeres 190 kg til Danmark via telte. Ifølge oplysninger fra markedet og data fra Danmarks Statistik eksporteres en stor del igen, hvorfor andelen af deca-BDE til brug i Danmark er mindre end 190 kg, som det ses af tabel 5.11.

Tabel 5.11: Årlig import af decaBDE i telte

Mængde decaBDE pr. telt 2 gram
Estimat af decaBDE importeret til Danmark 100 kg (100-190 kg)
Estimat af forbrug af decaBDE i Danmark 10 kg (10-100 kg)

Uanset usikkerhederne i denne opgørelse så er det begrænsede  mængder, der kommer til Danmark via import af telte.

5.3.8 Udeliv

For at inkludere alle telte er gruppen Udeliv ligeledes inkluderet. Gruppen har NACE koden 51.47.35., og den omfatter presenninger, camping- og sportsudstyr. I gruppen er frataget virksomheder, der producerer eller forhandler udstyr til golf, hestesport og sejlsport.

Tabel 5.12: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Udeliv

Antal virksomheder 58
Antal besvarelser 9
Svarprocent 16%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

I forbindelse med besvarelserne, blev der taget kontakt til enkelte af virksomhederne i gruppen. Ingen besvarelser har angivet et forbrug af decaBDE eller andre flammehæmmere. Fortelte blev angivet til ikke at indeholde flammehæmmere, og presenninger blev generelt udført i PVC, som har en naturlig brandhæmning.

5.3.9 Lime

En kilde (Kemikalieinspektionen 2004) har angivet, at der kan findes deca-BDE i hotmelt lime. Gruppen har NACE koden 24.62.00, og dækker over limfabrikker.

Tabel 5.13: Resultat af spørgeskemaundersøgelse for produktgruppe Lime

Antal virksomheder 16
Antal besvarelser 6
Svarprocent 38%
Antal virksomheder som angiver brug af decaBDE 0

Efterfølgende kontakt til Kemikalieinspektionen bekræfter, at der ikke længere anvendes deca-BDE i hotmelt lime. Projektgruppen anser således lime for at være fuldstændig fri for deca-BDE.

5.3.10 Sygeplejeartikler

Artikler, der skal bruges af syge, svage eller handicappede forbrugere, har et større sikkerhedsbehov ved brand. Produkter som siddepuder/kørestolspuder, madrasser, dyner/puder og sengetøj kan fås flammehæmmet til netop denne forbrugergruppe.

Produkterne udgør et gråzoneområde i forhold til lovgivningen for medicinsk udstyr. Produkterne hører kun under bekendtgørelsen (BEK nr.  1268 af 12/12/2005), hvis de markedsføres direkte som udstyr til f.eks. handicappede. Køberne på markedet kræver dog brandbeskyttelse af disse produkter.

Lande som England, Frankrig, Holland og Belgien optrapper ligeledes deres fokus på brandsikkerhed i henhold til kontakt til flere aktører på dette marked.

Der er ikke fundet oplysninger om, at decaBDE anvendes i denne type produkter.

Én leverandør angiver, at dyner/puder er brandbeskyttet vha. Trevira CS, bomuldlinned brandbeskyttet med Pyrovatex og at rygerforklæder er fremstillet af  glasfibermaterialer. Pyrovatex er baseret på uorganiske phosphorforbindelser  (Miljøvejledning for arbejdsbeklædning).  Andre aktører oplyser, at de bruger Fyrol FR2 (tris-(1,3-dichloro-2-propyl)phosphate) til brandbeskyttelse af tekstiler.

5.3.11 Baby- og børneartikler

Forbrugerprodukter, der henvender sig til børn og babyer er undersøgt, specielt om autostole, cykelanhængere, barnevogne og klapvogne.

Der er taget telefonisk kontakt til de største aktører på markedet indenfor de fire produktgrupper.

Henvendelserne har vist, at hverken cykelanhængere, barnevogne, klapvogne eller autostole er tilsat flammehæmmere i Danmark.

5.3.12 Malinger og fugemasser

Da maling tidligere har været angivet til at indeholde PBDE (Tabel 3.2), blev der taget kontakt til tre aktører på markedet, hvoraf de to praktisk talt dækker markedet for brandbeskyttende maling og fugemasse. Begge angiver, at der ikke bliver tilsat flammehæmmende stoffer til deres produkter. Produkterne skummer i stedet op ved varmepåvirkning (strukturel brandbeskyttelse).

5.4 Samlet opgørelse af importen af decaBDE

De fund, der er påvist i denne undersøgelse er samlet og angivet i tabel 5.14.

Tabel 5.14: Sammenfatning af den påviste årlige import af decaBDE (2005)

Område Årstal Anvendelse Import Eksport Ref.
Kemikalie1 2005 Ukendt 2000 kg Ukendt 5.1
Kemikalie² 2005 Masterbatch 3000 kg 3000 kg 5.1
Halvfabrikata³ 2004 Epoxymaling 50 kg 50 kg 5.2
Biler 2005 Ledningsmuffe 240 kg
(18-1000 kg)
Nej 5.3.2
Krympeflex4 2005 Krympeflex < 5 kg Nej 5.3.4.2
Telte 2007 Overfladebehandl. 100 kg
(100-190 kg)
90 kg 5.3.7

1 dækker over en gruppe af kemikalier herunder decaBDE, angiver dog sandsynligvis decaBDE. Anvendelsen af kemikaliet er ukendt.

2 Er angivet som en enkeltstående eksportordre

3 Er angivet som en enkeltstående eksportordre

4 Årlig import til Danmark kan estimeres til < 5 kg

Når decaBDE importeres som kemikalie eller halvfabrikata, vil der ofte være tale om enkeltstående ordrer. Intet tyder på, at der er et regelmæssigt brug af decaBDE i Danmark. De enkeltstående tilfælde vil dog sandsynligvis forekomme hvert år i et omfang, der estimeres at være mindre end 5 tons. Den største del af denne mængde eksporteres øjensynligt igen, hvorfor kun en lille del vil være til forbrug i Danmark.

Import af biler udgør den største usikkerhed, da der kun er modtaget uddybende svar fra to producenter, hvoraf den ene bruger decaBDE. De øvrige kunne evt. benytte decaBDE i kunststoffer eller tekstiler i kabinen, som andre undersøgelser har peget på. Da den samlede potentielle mængde herfra langt overgår de øvrige mængder, udgør biler et område, der bør studeres nærmere for at klarlægge den aktuelle brug af decaBDE på nuværende tidspunkt.

Markedet for krympeflex domineres af tre store aktører, hvoraf kun den ene har videregivet oplysninger til projektet. Hvis deres brug af decaBDE er repræsentativt for de øvrige producenter, vil det samlede forbrug af decaBDE i Danmark indenfor denne produktgruppe være mindre end 5 kg.

Der er fundet én importør og forhandler af telte, som benytter flammehæmmere som overfladebehandling af teltene. Der kan naturligvis være andre importører, som anvender flammehæmmere men kontakten til de øvrige større importører på markedet har vist, at de ikke benytter brandhæmning. Den samlede import indenfor denne produktgruppe er derfor under alle omstændigheder begrænset og overstiger næppe 50 kg som nettoforbrug (import minus eksport) for Danmark.

Der er ikke påvist brug af decaBDE i produktgruppen Polstermøbler. Undersøgelsen har vist, at der fortsat importeres brandhæmmede møbler til Danmark i et vist omfang, men kendskabet til decaBDE i den forbindelse er meget mangelfuldt. Der er grund til at formode, at der importeres møbler med indhold af decaBDE til Danmark, fordi stoffet fortsat anvendes internationalt til dette formål, og fordi der næppe laves specialprodukter for det danske marked.

Udenlandske laboratorieundersøgelser har påvist brug af decaBDE i polystyren plader. Dansk producerede isoleringsplader af polystyren indeholder ikke decaBDE, og der er ikke noget som tyder på import af decaBDE  via disse materialer.

5.4.1 Sammenligning med EU

Som tidligere nævnt er den samlede import via færdigvarer til EU opgjort til 1300 tons svarende til 17 tons for Danmarks vedkommende ved en forholdsmæssig fordeling efter indbyggerantal. Som det fremgår af de foregående afsnit, har denne undersøgelse ikke kunnet påvise en import af samme størrelse.

Det er imidlertid tvivlsomt, om de europæiske data kan anvendes forholdsmæssigt indenfor de enkelte lande. Årsagen hertil er dels nationale reguleringer som det kendes fra England og Irland, dels nationale forskelle i brugen af brandhæmmede produkter. At de nationale forskelle kan være betydelige, fremgår bl.a. af, at det i denne undersøgelse ikke har været muligt at påvise det samme forbrug af decaBDE til cellegummi, som er påvist i norske undersøgelser (SFT 2003).

 



Version 1.0 April 2007, © Miljøstyrelsen.