Rensning af MTBE-forurenet grundvand vha. propanoxiderende mikroorganismer

Bilag E: Beregning af nødvendig tilsætning af næringssalte

I forhold til opsætning og drift af et aktuelt biofilter, kan der som nævnt i afsnit 2.1.3 regnes med et nødvendigt forhold imellem biomassekulstof, kvælstof og fosfor (C:N:P) på 100:10:1. En beregning efter dette princip tager dog udgangspunkt i at der er tale om betydelig netto-tilvækst af biomasse, hvilket ikke vil være udgangspunktet for driften af en bioreaktor til fjernelse af MTBE, jf. afsnit 3.4.

Netto vs. brutto vækst

Den netto-tilvækst af biomasse der vil kunne observeres for en given reaktor vil således være udtryk for en (større) brutto vækst, samt et brutto henfald af biomasse, der kommer til udtryk som en (lille) netto tilvækst af biomasse.

Udbyttekonstant

Som bud på bruttovæksten tages der i det følgende udgangspunkt i den tilsatte mængde kulstof der, i form af propan, omsættes i reaktoren. Det antages, konservativt, at brutto-tilvæksten af biomasse f.eks. er 0,5 g biomasse/g propan, mens nettovæksten i SBR2 (ved 0,32 mg propan/L) var 0,15 g biomasse/g propan. Med en antaget molekylestruktur på C5H7O2N, vil 53% af biomassen, på vægtbasis, være kulstof.

Organisk kulstof

På denne baggrund kan det beregnes, hvor meget biomasse-kulstof der dannes for hvert gram propan, der tilsættes reaktoren:

formel  (E.1)

Ifølge ligning E.1 dannes der således 0,27 g biomasse-kulstof for hvert g propan, der tilsættes reaktoren; eller 27 g biomasse-kulstof for hver 100 g propan, der effektivt overføres til reaktorvandet.

Kvælstof og fosfor

Med et anbefalet C:N:P-forhold på 100:10:1, skal der således, konservativt antages tilsættes ca. 3 g kvælstof og 0,3 g fosfor i biologisk tilgængelig form, for hver 100 g propan, der tilsættes reaktoren.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.