Kortlægning af produkter og materialer til live rollespil

1 Udbredelsen af rollespil

Levende rollespil – eller live rollespil – er en hobbyaktivitet, som ifølge aktører på området har været i kraftig vækst i en årrække, og som fortsat forventes at vokse.

Dette kommer til udtryk i antallet af børn og unge, som er forbrugere af produkter, der har med rollespil at gøre, og i antallet af rollespilsforeninger og fritidsordninger, hvor rollespilsaktiviteter foregår.

1.1 Antal aktive rollespillere

Blandt aktører i branchen er det vurderingen, at op mod 100.000 børn og unge (langt overvejende drenge) i alderen 8-18 år i år vil være aktive rollespillere i et eller andet omfang – og at næsten alle drenge på et tidspunkt i deres barndom/ung-dom vil have været involveret i hobbyaktiviteten. Det er branchens skøn, at tallet er stigende.

En mindre del af disse – anslået omkring 10.000 – er organiseret i egentlige live rollespilsforeninger, mens hovedparten udøver hobbyen via fritidsordninger og i fritiden.

Som led i projektet er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt tilfældigt udvalgte daginstitutioner (10 % af danske SFO’er, fritidshjem og klubber). Denne viser, at der foregår rollespilsaktiviteter i mindst hver femte institution, og her er i gennemsnit 15-20 % af børnene involveret.

1.2 Live rollespil – sådan foregår det

Live rollespil er teater uden manuskript ofte med udgangspunkt i middelalderen. En gruppe arrangører definerer en fælles baggrundsverden, hvor spillet foregår. I denne verden finder spillerne så selv eller i samarbejde med arrangørerne en rolle. Rollerne knyttes sammen med mål, personlighed, pligter og opgaver. Når spillet går i gang, er det den enkelte spiller, der udvikler og lever sin rolle og bestemmer, hvordan historien skal udvikle sig. Der afholdes året rundt flere forskellige arrangementer inden for levende rollespil. Her mødes mange børn og unge fra omkring 10 års alderen – og enkelte voksne. Miljøet er generelt drevet af frivillig arbejdskraft, og det er frivillige ulønnede, der står for rollespilsarrangementerne.

I live rollespil er der en række forskellige roller, som deltagerne kan spille. Til de forskellige roller er knyttet bestemte typer af udklædning og udstyr. Udklædningen bæres som regel under hele spillet.

Typiske roller i live rollespil er:

  • Ork: Er iført maske eller har påsatte latexører og er malet grøn i hovedet. Kan også have latextænder.
  • Elver: Har påsatte latexører (forskellige farver afhængig af, hvilken type elver der er tale om) og tegninger i hovedet.
  • Småfolk: Har latexører og malede øjenbryn.
  • Goblin: Har latexnæser og -ører og er malet i hovedet.
  • Menneske: Der er ingen kriterier for mennesker, men man kan have ar og sår.
  • Dværg: Har skæg.

Mindre typiske roller:

  • Trolde: Har latexører og -næser og er malet f.eks. blå. Evt. kan der være limet ting fast på hænderne.
  • Nymfer: Malet, tegn i hovedet og latexører.
  • Ulvefolk: Malet grå og har handsker med klør samt handsker, hvor der er sat klør på med latex.
  • Satyr: Har latexhorn, der sidder fast i panden og har klove på skoene.
  • Golem: Har stor dragt, der ligner sten, men den kan også imitere mudder eller ild.

En rollespilsarrangement er typisk en dag fra kl. 10-15, men kan også foregå over en hel weekend. Deltagerne er derfor udklædt i mange timer ad gangen, hvor ører og næse sidder på hele dagen, hvorimod masker ofte tages af, da de er for varme at have på en hel dag.

Ud over udklædning har de fleste deltagere rollespilsvåben. Inden arrangementets start bliver alle våben sikkerhedsgodkendt af arrangørerne. Våbnene er typisk dolke, sværd, køller og økser. Våbnene er fremstillet af latex og er enten købt færdige eller er hjemmelavede. Våbnene kan også være hjemmelavede af liggeunderlag beklædt med gaffatape (efterfølgende benævnt som gaffavåben).

Der lægges vægt på et “autentisk” miljø ved et rollespilsarrangement. Både hvad angår påklædning og diverse udstyr. Det betyder bl.a., at udstyr lavet med forskellige tapetyper og lignende ikke er velset.

Våben og udklædning bliver ikke kun brugt til rollespilsarrangementer, men indgår også i almen leg hos større børn. I de seneste år har en del fritids- og ungdomsklubber taget rollespil op. Her produceres våben og udstyr samt laves rollespilsscenarier.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.