Kortlægning af produkter og materialer til live rollespil

2 Produkter og materialer

Markedet for rollespilsprodukter er vokset voldsomt i Danmark i løbet af en kort årrække. Gennembruddet for denne produktgruppe opstod i kølvandet på filmtrilogien “Ringenes Herre”, der blev vist i biograferne i december 2001, 2002 og 2003.

De produkter og materialer, som anvendes af rollespillere, er delvist overlappende med teater- og filmverden. Der anvendes kostumer, sminke og diverse rekvisitter.

Tidligere var det populært blandt børn at fremstille simple våben bestående af bambusstang og skumplast omviklet med gaffatape. Imidlertid er der med hobbyens hastige udbredelse opstået et stort marked for færdige produkter. Parallelt hermed er der opstået en ny form for egenproduktion, hvor de flotte færdige produkter søges eftergjort.

Der er derfor 3 potentielle eksponeringsveje for kemiske stoffer:

  • Ved egenproduktion af udstyr.
  • Ved brug af færdigkøbte og egenproducerede produkter.
  • Ved vedligeholdelse af færdigkøbte og egenproducerede produkter.

Nedenfor er illustreret tilgangen til mulige problemer:

Figur 2:

Figur 2

Der foregår også i et vist omfang egenproduktion af kofter, rustning og andet udstyr, men fokus i denne undersøgelse er materialer, der anvendes til våbenproduktionen.

Kortlægningen er gennemført ved at besøge en række forhandlere og producenter af rollespilsudstyr.

De er alle blevet anmodet om at give deres bud på omsætningen af de forskellige produkter med afsæt i deres erfaringer og kendskab til markedet i Danmark. Dette er resumeret i gennemgangen nedenfor.

År for år er omsætningen af rollespilsprodukter næsten fordoblet, men det vurderes af aktører i branchen, at væksten i omsætningen så småt begynder at flade ud. Flere aktører anslår, at omsætningen i 2006 vil være omkring 50 % højere end i 2005.

Interviewene med aktørerne er gennemført i april-maj 2006.

2.1 Færdige produkter

De færdige rollespilsprodukter forhandles dels via specielle rollespilsbutikker i de større byer, via rollespilssektioner i f.eks. legetøjsbutikker og boghandlere, dels via billige slagtilbud i supermarkedskæder.

Rollespilsbutikkerne forhandler primært udstyr fremstillet hos danske og til dels tyske producenter. Kæderne importerer f.eks. udstyr produceret i Kina. En række specialprodukter som f.eks. hudlim og farvetonere produceres såvel herhjemme som importeres, mens andre produkter som f.eks. kunstigt blod udelukkende importeres.

Nogle typiske produktområder, som også anvendes i live rollespil, er behandlet i tidligere tilsvarende rapporter. Det gælder således sminke, som derfor ikke er inddraget i denne undersøgelse.

I skemaet er angivet et skøn over den årlige omsætning (i 2005) af de enkelte produktområder. Endvidere er med √ angivet, hvorvidt der senere i rapporten foretages en vurdering af indhold af kemiske stoffer.

De viste fotos er tilfældigt udvalgte eksempler, der skal illustrere produktgruppen.

Figur 3: Oversigt over produkter og salg i 2006

Tilfældige eksempler på produkttyper Omsætning Potentielle problemfelter
Latexvåben Latexvåben. Der sælges ca. 30.000 våben i form af sværd, køller og andre slagvåben.
Disse våben er opbygget omkring en glasfiberkerne, skumplast, latex, maling og lak.
Der vurderes ikke at være sundhedsmæssige problemer knyttet til brugen af færdigkøbte våben.
Våbnene bliver dog slidt ved brug, og det er normalt at vedligeholde dem ved påføring af silikone – se under silikone i skemaet.
Metalrustning Metalrustning. Der sælges 5-600 metalrustninger på årsbasis. Normalt er det dog enkeltdele – f.eks. arm- eller benbeskyttere, der sælges. Dette anslås til 10.000 enkeltdele. Der vurderes ikke at være andre sundhedsmæssige problemer knyttet til brugen af metalrustninger end risikoen for allergi.
Afhængig af metallegering kan der være risiko for afgivelse af nikkel, som kan være allergifremkaldende.
Der anvendes dog forskellige midler til vedligeholdelse. Dette er ikke undersøgt.
Læderrustning Læderrustning. Omsætningen af læder-rustninger vurderes at ligge på 2.500 årligt.
Normalt er det primært enkeltdele, der sælges, Dette anslås til omkring 10.000 enkeltdele.
Der vurderes ikke at være sundhedsmæssige problemer knyttet til brugen af læderrustninger, som bæres ovenpå andet tøj. Metalnitter kan evt. indeholde nikkel, som ved afgivelse kan betyde risiko for allergi.
Der anvendes dog forskellige midler til vedligeholdelse. Dette er dog ikke undersøgt.
Kofter og kapper Kofter og kapper. Der sælges årligt 3-4.000 kofter/kapper. Der vurderes ikke at være sundhedsmæssige problemer knyttet til brugen af denne type beklædning.
Latexmaske Latexmaske. Der sælges årligt omkring 1.000 gummimasker og et tilsvarende antal gummihjelme.
Maskerne er fremstillet af latex, som er farvelagt.
Der kan evt. afgives stoffer fra latex, som kan optages via huden eller via indånding             
Der er risiko for latex-allergi (ca. 1 % af befolkningen menes ifølge Sundhedsstyrelsen at have latexallergi)
Undersøges senere √.
Latexører Latexører. Der anslås en omsætning af størrelsesordenen 15.000 kunstige ører fremstillet af latex. Ørerne limes fast på huden. Der anvendes mange forskellige lim-mærker hertil. Enten følger limen med i pakken, eller den købes separat. Der er risiko for latex-allergi – se bemærkning under latexmaske. Men derudover formodes latexørerne ikke i sig selv at indebære nogen sundhedsmæssige problemer.
Den medfølgende lim i samlede pakker kan evt. indeholde betænkelige stoffer.                         
Undersøges senere √.
Sår, ar og næser Sår, ar og næser. Der sælges andre latex-artikler som sår, ar og næser, der limes til kroppen.
Omsætningen anslås at ligge på 2-3.000 artikler årligt.
Der er risiko for latex-allergi – se bemærkning under latexmaske, men derudover formodes latexartiklerne ikke i sig selv at indebære nogen sundhedsmæssige problemer.
Lim undersøges senere √.
Kunstige tænder Kunstige tænder. Der er et årligt salg på 1.000-1.500 kunstige tænder i form af latex-gummer.
Latextænderne er farvelagt.
Der kan evt. under brugen afgives stoffer fra farver og latex via huden eller oralt via mundvand.                 
Der er risiko for latex-allergi – se bemærkning under latexmaske.       
Vampyrtænder Vampyrtænder. Der sælges et mindre antal (anslået ca. 300) sæt vampyrtænder, der fæstnes til ens egne tænder ved hjælp af en medfølgende limpasta. Limpasta
– se bemærkning under latexører.
Lim undersøges senere √.
Drikkeskind Drikkeskind. Der sælges forskelligt tilbehør. Mest populært er drikkeskind, som der anslås solgt 3-4.000 af. Salget kan dog være større, da det er en populær artikel, som forhandles mere bredt end de fleste andre artikler.
Drikkeskind består af en beholder omlagt med skind.
Mulige sundhedsproblemer afhænger af, hvad beholderen består af.
En forhandler oplyser, at membranen er lavet af latex.
Undersøges senere √.
Hudlim Hudlim. Til påmontering af kunstige ører, næser, sår og ar forhandles forskellige typer hudlim. Omsætningen vurderes at ligge på 7-10.000 enheder. Hudlim sælges såvel i en opløsningsmiddelbaseret og en vandbaseret udgave.
Hudlimene vurderes nærmere for indholds-stoffer √.
Limfjerner Limfjerner.  Anvendes til et fjerne hudlimen efter brug. Det anslås, at der maksimalt sælges 1.000 stk. Forhandlere fraråder normalt at anvende limfjerner, da flere har oplevet allergiske reaktioner ved brug.
Limfjerneren vurderes nærmere for indholdsstoffer √.
Kunstigt blod Kunstigt blod. Der forhandles forskellige kunstige blodprodukter. Det kan være til påføring af huden eller piller, der tygges i munden.
Det anslås, at der forhandles maksimalt 500 enheder.
Blodprodukterne vurderes nærmere for indholdsstoffer √.
Tandlak Tandlak. Der forhandles et meget lille antal produkter til farvning af tænder. Tandlakken vurderes nærmere for indholdsstoffer √.

2.2 Produkter til egenproduktion (og vedligeholdelse)

Egenproduktion foregår både som en aktivitet på hjemmefronten og i fritidsklubber og SFO’er, hvor det er blevet en populær pædagogisk aktivitet at producere våben og andet udstyr til rollespil.

Materialerne hertil købes fra mange forskellige kilder. Det kan dels være via specialforretninger til rollespil og byggemarkeder, dels andre specialleverandører. Der er her ofte tale om produkter, som også markedsføres til mange andre formål.

Blandt aktørerne skønnes, at våbenproduktion er en aktivitet, der foregår i hver tredje SFO og i næsten alle fritidsklubber. Der er som led i projektet gennemført en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, som viser, at mindst hver femte institution har denne slags aktiviteter. En stikprøve i undersøgelsen blandt den gruppe institutioner, som ikke besvarede spørgeskemaet, viste, at måske helt op til hver anden institution har aktiviteter på rollespilsområdet.

Tidligere var produktion af gaffavåben populært. Men i tilknytning til filmtrilogien “Ringenes Herre”, der havde biografpremiere i december 2001, er der opstået et hastigt voksende marked med bl.a. danskproducerede latexvåben, som er meget naturtro. Dette betød samtidig, at de primitive gaffavåben ikke var velsete i rollespilskredse, og dermed opstod hurtigt en sidehobby med at producere egne latexvåben. Dette er blevet en populær aktivitet i daginstitutioner, hvor der ofte bliver tilknyttet en person med erfaring i rollespil og latexvåben. Ud over våben i form af sværd, økser, køller etc. produceres der i mindre omfang også andre latexprodukter som f.eks. ører og tænder.

Nedenfor er beskrevet produktionen af et sværd, men processen er stort set den samme for andre latexprodukter. Mindre ting som ører støbes dog i forme, hvori der hældes latex ad flere omgange.

2.2.1 Hvordan foregår egenproduktion af latexvåben?

Der findes en række forskellige fremgangsmåder. Den følgende beskrivelse er lavet på baggrund af besøg i klubber, samtaler med børn og via læsning af de forskellige guides, der ligger på f.eks. rollespilsforeningernes hjemmesider.

Der anvendes følgende materialer:

  • Latex (naturgummi eller tilsvarende produkter).
  • Glasfiber, bambus eller elektrikerrør.
  • Liggeunderlag eller andet skummateriale, evt. rørisolering.
  • Evt. stof eller lagenlærred i neutrale farver.
  • Farvepigment til latex og/eller spraymaling.
  • Dobbeltklæbende tape og/eller kontaktlim.

Figur 4: Tegning af materialer til et sværd. Kilde: www.live-rollespil.dk.

Figur 4: Tegning af materialer til et sværd

Gennemgang af fremgangsmåden:

1.    Klingens form skæres ud i liggeunderlag. Derefter skæres midterstykket ud, hvor der skal være plads til kernen, og dette gøres ved at skære et “hulrum”. For at gøre våbnet blødere, skal man også skære “lufthuller” i midterstykket.

2.    Kernen består ofte af en glasfiberstang eller af et elektrikerrør med en bambusstang inden i. Stænger eller rør skæres til i længden, så de er længden af “hulrummet” plus længden af skæftet.

3.    Kernen fastgøres til liggeunderlaget enten med dobbeltklæbende tape eller kontaktlim.

4.    Sidestykker påsættes kernen enten med dobbeltklæbende tape eller kontaktlim. Tilsvarende påsættes skæftet. Skæftet laves ofte ved hjælp af et stykke rørisolering eller liggeunderlag, der tilskæres.

5.    Herefter påføres den flydende latex. Latex tilsættes en farvetoner, inden det kommes på våbnet.

     Latex kan påføres på flere forskellige måder. Her er et par eksempler:

  • Ved at dyppe pensler i latex og male det på skumplasten.
  • Ved at dyppe hånden i en bøtte med latex og smøre latex på med fingrene.
  • Ved at dyppe våbnet ned i et stort kar med latex.
  • Ved at man dypper stof i latex og glatter det ud over våbnet.

6.    Latex påføres i mange lag, og våbnet skal tørre mellem hvert nyt lag – dette gøres ved at hænge det til tørring. Processen svarer til den, der kendes fra dypning af stearinlys. Evt. anvendes en hårtørrer eller ventilator til at fremskynde tørringen.

7.    Skæftet kan påsættes læder, og våbnet kan pyntes med sten, snor eller læder. Nogle foreslår også, at man maler dele af våbnet med spraymaling.

8.    Latex efterbehandles med silikone, der sprøjtes på, når våbnet er færdigt og hver gang efter brug. Eller våbnet efterbehandles med talkum.

Den ovenstående beskrivelse er meget grundlæggende, og der findes forskellige varianter. Eksempler på dette kan være at lave mønstre i liggeunderlaget med en loddekolbe, det kan være at slibe liggeunderlag, så alle urenheder fjernes, eller det kan være at opvarme liggeunderlaget, så lagene smelter sammen, og man derved fjerner overgange.

Som led i undersøgelsen er vi også stødt på hjemmesider, som anbefaler stoffer, der ikke er tilladte i Danmark. F.eks. at man efterbehandler med isoflex, der giver en hårdere og mere holdbar overflade end silikone. Isoflex er meget giftigt og må ikke forhandles i Danmark.

”Man kan også beskytte sit våben med en gummilak. Den hedder isoflex og koster en herregård, men man skal ikke bruge særligt meget per våben. Man kan importere det fra USA, hvor det bliver produceret, eller måske få lov til at købe det af nogle latexvåbenproducenter”.

Dette er dog hentet fra en side, som tilsyneladende er nogle år gammel. Det er ikke tilladt at købe giftige og meget giftige stoffer via Internettet.

2.2.2 Anvendte materialer

Som grundlag for at afdække materialer, der anvendes til hjemmelavede våben, er der gennemført interview med Landsforeningen af Levende Rollespil og gennemlæst litteratur og hjemmesider, der vejleder i, hvordan man kan lave våben og andet udstyr.

I skemaet nedenfor er gennemgået de materialer, som typisk anvendes i produktionen af rollespilsudstyr, og som indeholder såvel produktgrupper som konkrete produkter, vi er stødt på. Materialer til hjemmelavede rollespilsvåben kan ikke knyttes til en særlig markedsført produktgruppe. Specialbutikker inden for rollespil markedsfører nogle produkter, men de kan også købes via andre kanaler.

Det er derfor generelt vanskeligt at give noget kvalificeret bud på forbruget, da der er tale om materialer, som både forhandles via de specialiserede rollespilsbutikker og via en lang række andre forretninger som f.eks. byggemarkeder, supermarkedskæder, farvehandlere, isenkræmmere og butikker med boligudstyr. Her markedsføres materialerne ikke specifikt til rollespilsformål, og forhandlerne har ikke nogen viden om, hvor stor en andel der sælges til dette formål.

Der er i oversigten nedenfor med √ angivet, hvorvidt der senere i rapporten foretages en vurdering af indhold af kemiske stoffer. For en række af produkterne er det ikke muligt at vurdere omsætningen til rollespilsbrug, da der er tale om produkter, der som nævnt sælges til mange andre formål.

Figur 5: Oversigt over produkter, der indgår i egen produktion af våben

Tilfældige eksempler på produkttyper Beskrivelse Potentielle problemfelter
Glasfiberstang Glasfiberstang. En rund glasfiberstang anvendes som kerne i et sværd eller andet langt våben.
De forhandles via såvel rollespilsbutikker som via byggemarkeder.
Glasfiberstænger har fortrængt bambusstænger som kernen i våbnet, og hovedparten af de hjemmelavede våben er bygget op om en glasfiberstang.
Når glasfiberstangen saves til rette længde, afgives glasfiberstøv til luften. Sundhedsaspektet er ikke vurderet nærmere, da det ikke skønnes at have en sundhedsmæssig effekt på det enkelte barn. Endvidere kan støvet forebygges ved at overhælde med vand under savning.
Skumplast Skumplast. Skumplast anvendes til at grundforme våbnet. Typisk anvendes liggeunderlag, som skæres til og limes sammen omkring glasfiberkernen og træhåndtaget.
Der anvendes forskellige typer skumplast.
Efter tilskæring af skumplasten foretages evt. en tilslibning, som giver slibestøv i luften.
Evt. en fjernelse af skumsmulder med varme (strygejern), hvilket giver dampe i luften.
Evt. en dekorering i skumplasten med loddekolbe, hvilket også medfører dampe i luften.                          
Vurderes senere √.
Kontaktlim Kontaktlim. Der anvendes normalt flere lag skumplast, som skal limes sammen. Hertil anvendes typisk kontaktlim, som forefindes såvel baseret på vand som på opløsningsmidler.
Endvidere kan alternativt anvendes dobbeltklæbende tape.
Lim med opløsningsmidler indeholder sundhedsskadelige stoffer. Nogle produkters indhold af stoffer er kortlagt.
Vurderes senere √.
Tape er ikke undersøgt nærmere, da det ikke skønnes at have sundhedsmæssig effekt.
Flydende latex.</strong> Grundformen for våbnet belægges med latex (naturgummi), der forhandles i en flydende form. Næsten alle benytter det samme basisprodukt fra Thailand, som omhældes til egne produkter hos forhandlerne Flydende latex. Grundformen for våbnet belægges med latex (naturgummi), der forhandles i en flydende form. Næsten alle benytter det samme basisprodukt fra Thailand, som omhældes til egne produkter hos forhandlerne.
Der forhandles dog forskellige varianter af naturgummi med forskelligt indhold af ammoniak.
Der skønnes i alt omsat op til 3.000 liter.
Latex indeholder ammoniak og evt. nitrosaminer og VOC, som afgives under produktionen af våbnene.
Vurderes senere √.
Nogle børn/unge kan have latexallergi. (Ca. 1 % af befolkningen menes ifølge Sundhedsstyrelsen at have latexallergi).
Farvetonere
Farvetonere
Farvetonere. Farvetonere tilsættes latex for at give en basisfarve.
Der anvendes såvel farvetonere fra rollespilsproducenter som fra traditionelle farvehandlere.
Ud over markedsførte farvetonere anvendes også de farver, som sælges til maling af små rollespilsfigurer.
Vurderingen af omsætningen er meget varieret blandt aktørerne og svinger mellem 1.000 til 12.000 enheder, hvilket igen svarer til mellem 50 og 600 liter.
En gruppe farvetonere mm. undersøges for indholdsstoffer.
Vurderes senere √.
Farver Farver. De næsten færdige latexvåben males eventuelt for at give våbnet et ekstra flot udseende.
Hertil anvendes diverse farver. Evt. anvendes spraymaling.
Enkelte farver er undersøgt for indholdsstoffer.
Vurderes senere √.
Silikone Silikone. Våbnet slutbehandles med et silikonelag (e.l.) der dels giver våbnet en mere blank overflade, dels beskytter farver og latex under brugen. Våbnet – også færdigkøbte – vedligeholdes typisk ved at give det en gang silikone efter hvert brug.
Der findes 3 hovedtyper:
Spraydåser solgt til rollespilsformål, spraydåser, der ofte markedsføres til autobrug samt emballager med pumpemekanisk løsning.
Silikone bliver typisk solgt sammen med et færdigt våben, derudover bruges det til egenproduktionen.
Det anslås, at der omsættes mindst 30.000 enheder.
De forskellige typer af silikonespray undersøges nærmere for indholdsstoffer.
Vurderes senere √.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.