Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter

3 Baggrund

Pesticider og deres nedbrydningsprodukter har gennem en årrække lukket mange vandværksboringer. Pesticiderne, og særligt nedbrydningsprodukterne fra disse, er fundet i både mindre og store vandværkers boringer.

Grundvandsmonteringen, boringskontrollen og et projekt der har undersøgt små private vandforsyningsanlæg har vist, at der er fundet pesticider og nedbrydningsprodukter i 50 % af det højtliggende grundvand, men også at antallet af pesticidpåvirkede indtag der moniterer eller indvinder grundvand aftager med stigende dybde og alder.

En af de største udfordringer for den danske vandforsyning har gennem de senere år været lukningen af mange boringer på grund af pesticider eller nedbrydningsprodukter. Mange vandværker vil fremover blive påvirket af disse stoffer, når det højtliggende grundvand trænger ned mod de magasiner, hvor hovedparten af den danske grundvandsindvinding sker fra, og når antallet af analyserede stoffer stiger i takt med at viden om hvilke stoffer der kan findes i grundvandet øges.

Antallet af pesticider der moniteres i danske og udenlandske programmer er steget gennem de senere år, og den danske viden om udvaskning til grundvand og overfladevand er forbedret. Det er derfor vigtigt, at denne viden samles og anvendes ved vandværkernes boringskontrol.

Vejledningen fra Miljøstyrelsen, Nr. 2, 1997 – Boringskontrol på Vandværker indeholder bl.a. anbefalinger om analyseprogram for pesticider og nedbrydningsprodukter og analysepakker. Disse anbefalinger er baseret på viden, der stammer fra grundvandsovervågningen i midten i 90’erne. Siden har undersøgelsesprogrammer i Danmark og udlandet øget vores viden om pesticider og deres skæbne væsentligt, og der er sket en række ændringer vedrørende godkendelser og forbrugsmønstre.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.