Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter

4 Formål

Projektets formå er at forbedre vandværkernes mulighed for at analysere optimalt for pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandet. Projektet vil også forbedre muligheden for vandværkerne for at kunne vurdere hvilke langtidskonsekvenser en eventuel lille nedbrydning i grundvandsmagasinerne vil have for at kunne opretholde vandindvindingen i et forureningstruet område.

Projektet omfatter en gennemgang og opdatering af samtlige oplysninger om pesticidanalyser fra dansk grundvand, og der er gennemført en indsamling af moniteringsresultater fra udlandet publiceret efter rapporten " Brüsch W. og G. Felding, 2000: Pesticider i dansk og udenlandsk grundvand. ”State of the art” – projekt. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS Rapport nr.105".

Projektet omfatter en detaljeret gennemgang og opdatering af oplysninger om pesticidanalyser fra dansk grundvand indsamlet i forbindelse med det nationale grundvandsovervågningssystem (GRUMO, LOOP, Vandværkernes Boringskontrol, "Andre Boringer"), pesticidanalyser fra monitering af små vandforsyningsanlæg og andre analyser gennemført af amterne. Samtlige analyseresultater er vurderet, for at identificere særligt grundvandstruende pesticider og nedbrydningsprodukter og de sidste ny resultater fra det reviderede analyseprogram i grundvandsovervågningen er inkluderet.

Det reviderede program indeholder en række nedbrydningsprodukter som ikke tidligere er analyseret i dansk grundvand og råvand, men som er fundet i høje koncentrationer i Varslingssystemet og i nogle amter i forbindelse med grundvandsovervågningen (GRUMO). Disse stoffer vil formodentlig kunne findes i både højt og dybtliggende grundvand, under arealer hvor moderstoffet har været anvendt.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.