Nøgletal for samfundsøkonomiske beregninger på miljø- og naturområdet

8 Skovbrug

Erhvervelse af jord

Bemærkninger til tabel 8.1: Lavjord er defineret som vandlidende jorder, oftest med et stort tørveindhold i jorden. Der er typisk tale om tidligere søer, moser, enge, strandlaguner, sumpskove o.lign. For at kunne anvende disse arealer i en rationel landbrugsmæssig drift er der ofte etableret intensive drænings- eller grøftesystemer, evt. i sammenhæng med et pumpesystem. Det store spænd i priserne, skyldes regionale forskelle. Specielt har efterspørgslen på harmonijord stor betydning for jordpriserne. Grundet det store spænd, må det derfor anbefales at man undersøge de aktuelle priser i det område man arbejder med.

Skovrejsning

Bemærkninger til tabel 8.2: Er opgjort over en 10 års periode efter etablering, da der ud over udgifter til såning eller plantning også er væsentlige udgifter forbundet med pleje af den nye kultur de første 5-10 år. Omkostningerne vedrører ekstensiv og pesticidfri drift. De kan dog reduceres ved såning og/eller plantning op til levende hegn, hvor man kan regne med en vis grad af frøspredning fra træer og buske i hegnet, og derfor kan nøjes med at plante færre træer. Den lave pris for rødgran og skovfyr skyldes først og fremmest, at hegning mod hjortevildt og harer ikke er nødvendig.

Driftsomkostninger og driftsindtægter

Bemærkninger til tabel 8.3 (privat skovbrug). Tallene stammer fra Regnskabsoversigter fra Dansk Skovforening 2003, som bygger på frivillige indberetninger fra private skovdistrikter. Der er altså ikke tale om et gennemsnit for det private skovbrug som helhed, men for de private skovdistrikter, der har indberettet til Dansk Skovforening med den træarts og aldersklassefordeling, som de har. Der er desuden indberettet fra hele landet, hvilket gør at de regionale forskelle for landsdelene er skjult. Da priser kan variere meget over tid og indtægterne variere meget over landsdelene, henvises til Dansk Skovforenings hjemmeside www.skovforeningen.dk , hvor der findes mere detaljerede oversigter og løbende føres prisstatistik og regnskabsoversigt. Der er medtaget udgifter og indtægter ved skovning samt faste udgifter. Faste udgifter til vej, vand, administration mm. er slået sammen under én post. Udgifter til nykultur er ikke medtaget, da disse antages at være indeholdt i udgiften til skovrejsning.Overskud ved bivirksomhed er taget ud, da det anbefales at vurdere omfanget af dette i det enkelte tiltag. Bivirksomhed kan f.eks. være planteskoler, bygninger, maskiner, publikum mm.Det viste overskud er før skovstøtte, så overskuddet for den private skovejer kan være større. Se afsnit 8.3 om satser for skovstøtte.

Bemærkninger til tabel 8.4 (statsskove): I de angivne tal er ikke taget højde for, at der i forbindelse med skovdriften tages særlige hensyn til natur og friluftsliv i statsskovene. I et bilag til Skov- og Naturstyrelsens Årsrapport for 2004 anslår SNS, at disse udgifter udgør op til 33 % af de konterede udgifter i forbindelse med skovning, bevoksningspleje o.lign. Ligeledes er der forholdsvis meget skov i statsskovene, der er udlagt til "naturskov" f.eks. urørt skov. Det giver et anslået "manglende indtægtstab" på ca. 12 mio. kr. Pyntegrøntproduktionen i statsskovene er også begrænset i forhold til privatskovbruget, hvilket også mindsker indtægtsmulighederne.

M.h.t. de generelle omkostninger ved skovdriften: ejendomsskatter (ca. 40 mio. kr for SNS' 193.734 ha), vejvedligehold, funktionærlønninger, kontorhold o.lign., så er det i regnskabet umuligt at udskille den del, der kun vedrører driften af de skovbevoksede arealer.

8.1 Direkte omkostninger og indtægter

Tabel 8.1 Erhvervelse af jord, 2005-priser

Jordtype Kr./ha
Højjord 80.000-150.000
Lavjord 40.000-80.000

Mikael Kirkebæk, SNS

Tabel 8.2 tilplantning af skov (samlede udgifter de første 10 år efter omdrift). Nutidsværdi, 2005-priser

Træart Kr./ha
Løv 45.000
Rødgran/skovfyr 25.000
Douglas/ædelgran (typisk i blanding med rødgran) 35.000

Lars Trier, SNS

Tabel 8.3 Det gennemsnitlige resultat af drifts-udgifter og -indtægter fra 1994 til 2003 for det private skovbrug, 2005- priser

Poster Kr./ha/år
Træproduktion – afsætning 1461
Sankning/selvskovning 153
Pyntegrønt – afsætning 776
Indtægter i alt 2390
   
Skovning 484
Transport 188
Pyntegrønt – høst og transport 351
Faste udgifter 793
Ejendomsskat 230
Afskrivninger 82
Udgifter i alt 2129
   
Overskud ved drift (før skovstøtte) 262

Regnskabsoversigter, Dansk Skovforening, 2003

Tabel 8.4 Drift af statsskovene i 2004. (109.223 skovbevoksede ha. Skovrejsningsarealer yngre end ca. 10 år medregnet arealmæssigt men ikke økonomimæssigt. Pyntegrønt og biproduktion medtaget)

  I alt mill. kr. Kr./ha
Indtægt ved salg af træ, pyntegrønt og biproduktion 203 1.855
Udgift til skovning, transport, etablering af ny skov, kulturpleje, pyntegrøntklip etc. -122 -1.120
Dækningsbidrag ved skovdrift 80 735

Lars Trier, SNS

Indtægter ved udleje af jagt. Bemærkninger til tabel 8.5.

I offentlige skove opnås tilsvarende priser som i privat skov. I bynære offentligt ejede skove, eller offentlige skove, hvor andre særlige forhold er gældende, udlejes jagten dog sjældent. Det skal bemærkes at priserne i tabellen er et gennemsnit og at de dækker over et bredt spænd.

Publikumsfaciliteter. Bemærkninger til tabel 8.6.

De angivne tal er skønnede. Omkostningen ved anlæg af veje og stier er eksempelvis meget afhængig af jordbunden på stedet. Jo fugtigere jo dyrere. Befæstede grusarealer f.eks. skovveje og p-pladser koster typisk 50 - 100 kr. pr. kvm.

Ligeledes vil prisen på anlæg til glæde for offentlighedens friluftsliv variere meget afhængig af de krav til kvalitet, der stilles.

http://www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/73A45AA0-18AA-4B65-A1FE-6A7F3651D392/34406/Prisliste07.pdf findes en prisliste for Skov- og Naturstyrelsens skilteprogram incl. Borde, bænke og skure (shelters).

Tabel 8.5 Indtægter ved jagt i private skove, gennemsnitspris fra 2003, 2005-priser

Region Kr/ha/år
Øerne 494
Jylland ekskl. Hede 422
Hedeplantager 463

Regnskabsoversigter, Dansk Skovforening, (2003)

Tabel 8.6 Publikumsfaciliteter, overslagstal fra 2005

  Pris kr. Enhed
Anlæg af skovvej/befæstet sti (grusvej på 2-4 meters bredde) 250 meter
Ridesti 20 meter
Cykelsti (asfalteret) 1.000 meter
P-plads handicapvenlig 20.000 stk.
Naturlegeplads 40.000 stk.
Fugletårn 150.000 stk.
Lejrplads 20.000 stk.
Grillplads 25.000 stk.
Bom 6.000 stk.
Piktogram-stander, med opsætning 500 stk.
Bænk m. opsætning 1.000 stk.

Lars Trier, SNS (2005)

Rekreative værdier

Der findes en del værdisætningsstudier, som forsøger at sætte pris på de rekreative værdier af skov. Der er dog stor variation i prisestimaterne, hvilket bl.a. skyldes forskellige værdisætningsmetoder og case-specifikke forhold. Det kan også være svært at udlede den nøjagtige sammenhæng mellem fysiske parametre og pris. F.eks. er den rekreative værdi af en skov på 100 ha ikke nødvendigvis det dobbelte af værdien af en skov på 50 ha.

Prisestimaterne er baseret på forskellige værdisætningsmetoder. Contingent Valuation (CV) er en hypotetisk metode, hvor folk spørges direkte om deres betalingsvilje for et givet naturgode. Folk spørges eksempelvis om deres betalingsvilje for et årskort til en skov, hvilket vil afdække den rene rekreative værdi. I tabel 8.7 er vist resultaterne fra 3 danske værdisætningsstudier, hvor CV er brugt.

Ved husprismetoden, som er en hedonisk prissætningsmetode, antages det, at værdien af huset er sammensat af en række attributter. Disse attributter kan eksempelvis være: husets størrelse, antal soveværelser, afstand til børnehave, afstand til nærmeste skov etc. Ved at opstille en model hvor attributterne indgår, kan man isolere effekten af en enkelt attribut (her: afstand til eller udsigt til skov), og få en værdi for denne attribut.

I tabel 8.8 og 8.9 er vist resultaterne fra 3 husprisanalyser. Resultaterne er angivet som afstanden til skov og skovens procentvise betydning for husprisen. Der er desuden angivet skovområdets størrelse, antal huse, analysen er lavet over, samt den gennemsnitlige huspris i området. Vær opmærksom på, at den gennemsnitlige huspris i området er givet for det år, analysen er gennemført. I tabel 8.8 er desuden angivet værdien af at have udsigt til skov. Husprisstigningerne afspejler husejernes tilbagediskonterede samlede værdi af skoven (nutidsværdi) og ikke en årlig værdi. Når man skal bruge tallene skal man indhente gennemsnitlige huspriser i de områder man overføre tallene til.

Den mest relevante enhed, hvis man vil vurdere den rekreative værdi af et skovrejsningsprojekt, vurderes for CV-studier at være bruger pr. år, da man derved kan gange op med det antal brugere, der forventes at besøge området,. For husprisstudier er det antallet af huse i nærheden af skoven. Kr./ha er mindre relevant, da antallet af brugere eller beboere har langt større indflydelse på skovens samlede rekreative værdi end skovens egentlige størrelse. Man gør klogest i at vælge et værdisætningsestimat fra det projektområde, som minder mest om det, man ønsker at værdisætte. Der er så vidt muligt i tabellen angivet projektområdernes størrelse i ha samt omfanget af brugere.

I forbindelse med et nyt skovrejsningsprojekt er det spørgsmålet, hvornår de rekreative værdier indfinder sig, da skoven først er moden efter 20 år. Husprisundersøgelsen af Drastrup ved Ålborg er foretaget i opstartsfasen af skovrejsningsprojektet (Hasler et al. 2002). Undersøgelsen fandt, at de rekreative værdier tidligt har en indflydelse på huspriserne. Det vurderes i dette studie, at halvdelen af de rekreative værdier ved en færdig skov er til stede straks efter skovrejsningen, hvorefter der sker en lineær stigning i værdien de næste 20 år, indtil skoven er moden.

Værdisætningsstudier og brugen af deres resultater er gennemgået i "Samfundsøkonomiske analyser: Problemstillinger og diskussioner" (på www.mst.dk).

8.2 Eksternaliteter

Tabel 8.7 Værdisætningsestimater fra udvalgte danske værdisætningsstudier, 2004 priser

Område Data fra år Områdets størrelse Brugere/
besøgshyppighed
Metode Pris Enhed
Danske skove1, 1998 1993 - - CV 161 kr./bruger/år
Vestskoven², 2001 1995 ca. 1111 ha 68.000 brugere/år
600.000 besøg/år
CV 363-520 kr./bruger/år
Tokkekøb Hegn v. Allerød³, 2000 1999 663 ha   CV 259-290 kr./husholdn./år

1 Dubgaard, A. 1998. Economic valuation of recreational benefits from Danish forests. In: Dabbert, S., Dubgaard, A., Slangen, L., Whitby, M. (eds.).  The economics of landscape and wildlife conservation. CAB International, Wallingford

² Dubgaard, A. 2001. Værdisætning af Vestskoven. Refereret i Det økonomiske råd, Dansk Økonomi Efterår 2000,

³ Bjørner, T. B., Russel, C. S., Dubgaard, A., Damgaard, C. K., Andersen, L. M. 2000. Public and private preferences for environmental quality in Denmark. AKF Forlaget

Tabel 8.8 Resultater fra husprisundersøgelser i Esbjerg og Allerød, 2002-priser

  Sammenhængen mellem afstanden til skov og skovens værdi som andel af husprisen i procent  
Område Områdets størrelse Skovens alder Antal huse Gennem-snitlig huspris 100 m 200 m 300 m 400 m 500 m 600 m Udsigt til skov
Esbjerg 40 ha skov 35 ha eng   944 1.101.416 14,4 7,8 4,6 5 5,2 6,3 11,5
Allerød 663 ha Moden skov 598 1.771.002 20,75 14,62 12,74 11,15 - - -

Hasler, B., Damgaard, C. K., Erichsen, E., Kristoffersen, H. E., Jørgensen, J.J. 2002. Rekreative værdier af skov, sø og naturgenopretning. AKF Forlaget

(Resultater fra flere husprisanalyser er tilgængelige i rapporten)

Tabel 8.9 Resultat for husprisundersøgelser i Drastrup, Kirkendrup, Sperrestrup (2004-priser), True og Vemmelev (2002-priser)

        Sammenhængen mellem afstanden til skov og skovens værdi som andel af husprisen i procent
Område Sko-
vens areal
Sko-
vens alder
Antal huse Gen-
nem-
snitlig huspris
100 m 200 m 300 m 400 m 500 m 600 m 700 m 800 m 900 m 1000 m
Dra-
strup1
200 ha 1996 (8 år) 185 1.479.
584
32,4 28,4 24,4 20,6 16,9 13,3 9,8 6,4 3,2 0,0
Kirken-
drup1
75 ha 1996 (8 år) 476 1.370.
993
12,8 12,0 11,1 10,3 9,5 8,6 7,8 7,0 6,2 5,4
Sperre-
strup1
115 ha 1997 (7 år) 259 1.756.
401
10,5 10,0 9,4 8,8 8,2 7,7 7,1 6,5 6,0 5,4
True² 100 ha 1994 (8 år) 527 1.190.
674
------ 7,0 4,7 3,5 2,8 2,3 2,0 1,8 1,6 1,4
Vem-
melev²
60 ha 1996 (6år) 177 894.
008
4,9 2,5 1,6 1,2 1,0 0,8 0,7 0,6 0,5 0,5

1Birr-Pedersen, K. (forthcoming) Testing the Transferability of Amenity Benefits from Afforestation Projects. A Spatial Economic Valuation Approach using GIS Technology,  Ph.d. thesis, Danmarks Miljøundersøgelser, Roskilde.

² Anthon, S. and Thorsen, B. J. 2002. Værdisætning af skovrejsning. En husprisundersøgelse. Skov- og Naturstyrelsen

I raporten er resultaterne fra Kirkendrup givet yderligere ud til 1700 m fra skoven og 2000 m fra Sperrestrup. Resultaterne fra True og Vemmelev er givet på baggrund af Anthon og Thorsens modelberegninger.

Statslige tilskud til privat skovrejsning

Tilskud til skovrejsning søges hos Skov- og Naturstyrelsen. I 2003 blev der afsat 85 mio. kr til støtte til privat skovrejsning. En del refunderes af EU (50% af udgiften til tilplantning). Hvis der er flere ansøgninger, end der er midler, prioriteres efter drikkevandsinteresser og størrelse samt bynærhed, skovknaphed og adgang til skoven. Skovrejsningsområder er udpeget i regionplanen. Hvis skovplantning er uønsket ifølge regionplanen, kan der kun i særlige tilfælde gives dispensation til skovrejsning. Der kan gives tilskud til faciliteter eller andet, som fremmer friluftslivet. Tilskuddet fastsættes individuelt og kan udgøre op til 100% af udgifter til materialer og arbejdsløn (Kilde: Bæredygtig skovdrift - Tilskud til friluftsliv (vejledning nr. 4)

Tilskud til gentilplantning efter stormfald

Der ydes tilskud til gentilplantning efter stormfald, jf. lov om stormflod og stormfald. Tilskudsordningen forudsætter, at ejeren er forsikret med en basisforsikring mod stormfald. Efter stormfaldet december 1999 er der ydet tilskud for 429 mio. kr. til gentilplantning af 13.761 ha stormfældet skov. Stormrådet administrerer ordningen

Finansiering af skovrejsning ved hjælp af vandprisen

Vandværker kan hos forbrugerne opkræve et beløb pr. kubikmeter til grundvandsbeskyttende tiltag, herunder til brug for støtte til skovrejsning i indvindingsområderne (ifølge Vandforsyningsloven §52). Beløbet, der opkræves, er typisk ca. 40-50 øre/m3.

Offentlig skovrejsning

Offentlig skovrejsning gennemføres af staten og kommunerne. Langt størstedelen af den offentlige skovrejsning gennemføres af Skov- og Naturstyrelsen, der opkøber ejendomme i større projektområder over en årrække. Projektområderne er ofte på 50-500 ha beliggende bynært og i følsomme drikkevandsområder. Udgangspunktet er den fysiske planlægning (regionplanerne). De seneste år er fokuseret på projektområder, hvor der er medfinansiering fra kommuner og/eller vandværker til opkøbene. Det seneste årti har SNS årligt opkøbt ca. 400 ha til statslig skovrejsning. Erhvervelserne sker ved frivillig handel. Ekspropriation er ikke tilladt til statslig skovrejsning ifølge Naturbeskyttelseslovens § 60, stk. 2. Skov- og Naturstyrelsens skovrejsning gennemføres af statsskovdistrikterne, der efter erhvervelse bevilges p.t. ca. 30.000 kr/ha til anlæg af de nye skov- og naturområder. Typisk tilplantes kun ca. 2/3 af projektområderne, mens den resterende tredjedel henligger som åbne græsarealer eller naturgenoprettede søer, moser eller enge. Op til 50% af udgifterne til anlæg af de nye skovarealer dækkes af medfinansiering fra EU.

Et eksempel på Skov- og Naturstyrelsens skovrejsningsprojekter er Vestskoven mellem Albertslund og Ballerup. Vestskoven udgør knap 1400 ha. Den blev besluttet iværksat i 1967. Opkøb og tilplantning er nu ved at være gennemført.

8.3 Afgifter og subsidier

Tabel 8.10 Statslige tilskud til privat skovrejsning, 2005 satser

  Skovrejsningsområde
(kr./ha)
Ikke skovrejsningsområde
(kr./ha)
Plantning (såning) 1. rate 2. rate I alt 1. rate 2. rate I alt
A. Anlæg og pleje:
Plantning af løvskov/skovbryn
Plantning af nåleskov
Ekstensiv plantning (hjemmehørende arter)
Såning
16.000
10.000
10.000
10.000
9.000
6.000
6.000
6.000
25.000
16.000
16.000
16.000
13.000
8.000
8.000
8.000
7.000
5.000
5.000
5.000
20.000
13.000
13.000
13.000
B. Pesticidfri anlæg og pleje 3.000 kr./ha (udbetales i to lige store rater)
C. Skånsom jordbearbejdning 3.000 kr./ha (udbetales sammen med 1. rate)
B./C. Pesticidfri anlæg og pleje og Skånsom Jordbearbejdning 9.000 kr./ha (udbetales i to lige store rater)
D. Hegn 15 kr./m (udbetales sammen med 1. rate)
E. Indkomstkompensation i 10 år
(til arealer, der tilplantes/tilsås eller udlægges til naturlig tilgroning)
2.400 kr./ha/år
(kun i skovrejsningsområder)
 
F. Forberedende undersøgelser
Lokalitetskortlægning
Kort/arealfastsættelse
1.000 kr. +200 kr./ha
500 kr. + 50 kr./ha

SNS: Privat skovrejsning, Tilskud – Vejledning marts 2005

Danske skove

Danmark har 486.235 ha skov (i 2000/2001) hvilket udgør 11% af det samlede areal. Skovarealets fordeling på ejerskab og træarter kan ses i Tabel 8.11 og 8.12.

Besøgstal og friluftstatistik

Gennemsnitsdanskeren går tur i skoven ca. 20 gange på et år (kilde: Skovrejsning og grundvand. SNS 2003).

Ved "bynær" skov forstås, at skoven ligger inden for en afstand af 1 km fra et bysamfund på mindst 1000 indbyggere (kilde: Privat skovrejsning - tilskud. SNS 2006)

.

Byers indbyggertal kan fås fra Danmarks Statistik, hvorefter besøgstallet i den bynære skov fra de nærliggende byområder kan beregnes (som 20 x indbyggertallet).

Pesticider

Pesticidbelastningen fra skovbrug er meget begrænset. Pesticider benyttes ikke længere i statsskovdistrikter, mens det i det private skovbrug primært benyttes ved kulturstart (de første 5 år) samt i forbindelse med dyrkning af juletræer og pyntegrønt.

Næringsstoffer

Se afsnit 7.

CO2-binding

Skovrejsning binder CO2 i forbindelse med væksten, og skoven fungerer dermed som lager af CO2. Tabel 8.13 viser den årlige lagring uden produkter, dvs. den del, der bindes i træprodukterne, er ikke medtaget, kun den del, der bindes i skovens træer.

8.4 Fysiske nøgletal

Tabel 8.11 Skovareal fordelt på ejerskab 2000

  Skovareal (ha)
Skov- og Naturstyrelsen 113.000
Øvrige offentligt ejede 25.000
Privatejede 224.000
Selskaber mv. 124.000
I alt 486.000

Skov og Natur i tal 2005

Tabel 8.12 Træartsfordeling, opgjort år 2000

  Areal (ha) Procent af samlet areal
Bøg 80.000  
Eg 43.000  
Ask 13.000  
Ær 9.000  
Andet løvtræ 30.000  
Løvtræ i alt 174.000 36%
Rødgran 132.000  
Sitkagran 34.000  
Nobilis 12.000  
Nordmannsgran 28.000  
Andet nåletræ 87.000  
Nåletræ i alt 294.000 60%
Hjælpearealer og ubevokset 18.000 4%
I alt 486.000 100 %

Skov og Natur i tal 2005

Tabel 8.13 Gennemsnitlig årlig CO2-lagring i opbygningsfasen repræsenteret ved hhv. rødgran og eg

  Nåleskov
(tons CO2/ha/år)
Løvskov
(tons CO2/ha/år)
God jord 16,9 (0-30 år) 10 (0-30 år)
Ringe jord 13,8 (0-40 år) -

Vesterdal, L., Rosenqvist, L., van der Salm, C., Hansen, K., Groenenberg, B.-J., Johansson, M.-B., 2006. Carbon sequestration in soil and biomass following afforestation: Experiences from oak and Norway spruce chronosequences in Denmark, Sweden, and the Netherlands. In: Heil, G.W., Muys, B., Hansen, K. (Eds.) Environmental effects of afforestation. Field observations, modelling and spatial decision support. Geobotany Series, Springer (udkommer sommer 2006).

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.