Kortlægning af LAS

2 Metode

Kortlægningen er udført via kortere og længere interviews med producenter og importører af vaske- og rengøringsmidler, samt repræsentanter for interesseorganisationer, brancheforeninger og dagligvarehandlen, ved kontakt til den svenske kemikalieinspektion samt ved søgning i øvrigt materiale, heriblandt SPIN-databasen og rapporter med risikovurdering af LAS.

Efter den indledende kontakt er der sendt et spørgeskema til nogle af de danske virksomheder, der producerer og/eller leverer produkter, der indeholder LAS.

2.1 Interviews og spørgeskemarunde

Undersøgelsen er udført gennem kortere interviews med repræsentanter for forskellige organisationer og institutioner bl.a. Miljømærkning Danmark (tidligere Miljømærkesekretariatet) /2/, Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) /3/, og Danmarks Naturfredningsforening /4/. I Sverige er bl.a. Stockholm Vatten /5/ og Svensk Naturskyddsföreningen (SNF) /6/ interviewet.

Brancheforeningen for sæbe, tekstil og teknisk/kemiske artikler (SPT) og de to svenske søsterorganisationer Kemisk Tekniska Leverantörforbundet (KTF) og Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien (IIH) er blevet interviewet og har velvilligt assisteret med oplysninger fra producenter og importører.

Repræsentanter for producenter og importører af vaske- og rengøringsmiddel blev også interviewet, og der blev sendt et spørgeskema ud til nogle af dem for at få yderligere oplysninger. Virksomhederne blev udvalgt blandt SPT’s medlemmer både på detail- og erhvervssiden med vejledning fra SPT, og der blev udvalgt medlemmer blandt KTF’s sektion for husholdningsprodukter. Desuden blev nogle producenter og importører, der ikke er medlemmer af SPT, kontaktet.  Bilag A giver en oversigt over, hvilke medlemsvirksomheder, der er blevet kontaktet. Kontaktpersonerne i virksomhederne havde generelt et miljøansvar eller et teknisk ansvar for kemikaliehåndteringen.

I bilag B findes en liste over en række øvrige organisationer og virksomheder mv., der er blevet interviewet i forbindelse med kortlægningen. De spørgsmål, der blev stillet til interesseorganisationer og detailhandlen, var ikke standardspørgsmål, men den samme spørgeramme blev berørt med alle i undersøgelsen.

2.2 Øvrigt materiale

Materiale er også indsamlet fra ovennævnte organisationers hjemmesider, samt fra diverse tekniske rapporter (Afsnit 8, referenceliste).

Meget information om LAS i Sverige er beskrevet i et eksamensprojekt af Nygren og Persson for Stockholm Vatten /7/ og arbejdet i dette projekt har fokuseret på, hvad der er sket på LAS-området i Sverige, siden eksamensprojektet blev publiceret.

 



Version 1.0 November 2007, © Miljøstyrelsen.