Kortlægning af kemiske stoffer i balloner

2 Kortlægning af balloner på markedet

Kortlægningen af markedet for balloner er sket ved at besøge en række butikstyper.

Kortlægningen har haft til formål at konstatere, hvilke fabrikater af legetøjsballoner der sælges til forbrugerne.

Følgende typer af butikker har været besøgt:

  • Legetøjsbutikker
  • En butik med spøg- og skæmtartikler
  • Supermarkeder
  • Et stormagasin
  • En boghandel
  • En discountbutik

Endvidere er der rettet henvendelse til en virksomhed i Danmark, der fremstiller balloner her i landet.

Der er indkøbt to eksemplarer af de forskellige ballontyper, der findes på markedet, idet det ene eksemplar fremsendes til Miljøstyrelsen.

Der er i denne fase søgt yderligere oplysninger hos grossister og producenter om ballonerne med hensyn til, hvilke acceleratorer der har været anvendt, og om der findes certifikater på ballonerne med hensyn til overholdelse af evt. myndighedskrav.

På baggrund af Teknologisk Instituts tidligere erfaringer med hensyn til oplysninger om indholdsstoffer i forbrugerprodukter, var det på forhånd forventet, at sådanne oplysninger er vanskelige at fremskaffe - ikke mindst fra Fjernøsten, hvor de fleste balloner antages at blive produceret.

Henvendelser til importører eller distributører til detailhandelen bekræfter denne forventning, idet det generelle billede er, at man med hensyn til kemisk sammensætning af ballonlatexen ikke har kendskab til, hvilke acceleratorer eller andre kemikalier der er tilsat til ballonerne.

Linket til produktionen af balloner i Fjernøsten kan gå via en Europæisk grossist/indkøber i et andet EU-land, eksempelvis Tyskland.

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.