Kortlægning af kemiske stoffer i balloner

Sammenfatning og konklusioner

Der er i detailhandelen indkøbt 20 forskellige poser med balloner. Oftest er ballonerne i forskellige farver, og de adskiller sig fra produkt til produkt også i form af størrelse og geometri.

Der har været besøgt en del supermarkeder i indkøbsfasen, men det generelle indtryk er, at markedet i Danmark er begrænset til nogle ganske få grossister, der leverer de samme produkter til forskellige supermarkeder. Det har begrænset indkøbet til tre supermarkeder. Desuden har andre butikstyper indgået i kortlægningen, men stadig er det generelle indtryk, at det er få grossister/fabrikanter, der dominerer det danske marked for balloner.

Balloner er farligt legetøj for børn under otte år, og der er derfor mærkningsregler for balloner ifølge legetøjsdirektivet 88/378/EEC. Ifølge underliggende standarder til legetøjsdirektivet: EN 71-1 skal balloner for at være CE-mærket være forsynet med advarsler om, at børn under otte år skal være under opsyn, og at defekte balloner eller stykker heraf skal kasseres. Endvidere er der krav om, at balloner fremstillet af naturlatex skal være mærket ”fremstillet af naturlatex”.

Mærkningen af de indkøbte balloner er meget forskellig. De fleste er dog CE-mærket, og der er også i de fleste tilfælde advarsler om brug til børn under otte år. Endvidere er der ofte bemærkninger om særlig opmærksomhed ved børn under tre år. I nogle tilfælde er advarslerne ikke på dansk, og for nogle balloner er mærkningen mangelfuld.

Langt de fleste balloner fremstilles i naturlatex, men i en række tilfælde er det ikke anført på emballagen.

Tolv af de indkøbte balloner har været screenet ved tyndtlagschromatografi (TLC) for at konstatere, hvilke acceleratortyper der har været anvendt ved vulkaniseringen.

På baggrund af disse screeninger og mængden af ekstraheret stof blev der udvalgt fire balloner til analyse for nitrosaminer og nitroserbare stoffer efter DS/EN 12868,” Børneomsorgsartikler. Metoder for bestemmelse af frigivelse af N-nitrosaminer og N-nitroserbare stoffer fra flaske- og narresutter af elastomer eller gummi”, ligesom der blev analyseret for frigivelse af flygtige stoffer fra ballonerne ved 80 °C. Endvidere blev tre balloner udvalgt til test for biotilgængelige tungmetaller efter EN 71-3 ”Safety of Toys - Migration of certain elements.

Resultatet af disse analyser var, at der med hensyn til tungmetaller ikke fandtes frigivelse sted i målelige mængder. Til gengæld afgav alle balloner nitrosaminer i koncentrationer større end accepteret for narresutter og nipler til sutteflasker. Der fandtes overraskende stor afgivelse af nitroserbare stoffer sted. I to tilfælde var indholdet så højt, at den standardiserede metode ikke inden for den i metoden angivne reaktionstid formåede at omdanne de aminer, der fandtes i størst mængde fuldstændig. Det vurderes således, at metoden giver for lave resultater for nitroserbare stoffer ved høje aminkoncentrationer. Den oftest forekommende nitroserbare amin er ikke uventet dibutylamin, som hyppigt indgår som accelerator i vulkaniserede latexprodukter i form af zinksaltet af dibutyldithiocarbaminsyren. Dernæst følger zinksaltet af dimethyldithiocarbamat, som ofte anvendes i kombination med zinksaltet af dibutyldithiocarbamin syren.

I Tyskland er der fastlagt grænseværdier for afgivelse af nitrosaminer og nitroserbare stoffer fra balloner.

De analyserede balloner overholdt alle en grænseværdi på 0,2 mg/kg for migration af nitrosaminer efter DS/EN 12868, men kun en af de fire analyserede balloner overholdt kravet til nitroserbare stoffer på 2 mg/kg. Denne ballontype bar TÜV kvalitetsmærke.

Ved 150 °C blev der for de fire udvalgte balloner udført en analyse af de flygtige stoffer, der dannes ved sønderdeling af gummikemikalier. Det er en meget stor skare af forskellige nedbrydningsprodukter fra de kemiske stoffer i ballonerne. Denne analyse er brugt til at understøtte resultaterne af den tyndtlagschromatografiske screening.

Der blev konstateret afgasning af flere sundhedsproblematiske organiske stoffer fra en ballon indkøbt i en discountbutik. De øvrige tre ballontyper gav ikke afgasning af disse forbindelser.

Ved headspace ved 80 °C af de fire balloner blev der konstateret afgasning af carbondisulfid fra alle de analyserede balloner. For ballonen indkøbt i discountbutikken, var der tillige afgasning af dibutylamin og BHT (antioxidant).

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.