Opdatering af JAGG - projektkatalog

2 Processen for idé- og projektudvikling

Miljøstyrelsen har fra starten lagt op til en stor grad af brugerinddragelse i forbindelse med revisionen af JAGG.

Selve processen med at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for, hvordan JAGG skal revideres, har været delt op i en række elementer.

Som det indledende element er der sendt en opfordring til ca. 45 institutioner/firmaer, hvor der blevet givet mulighed for at komme med forslag til, hvilke områder med fordel kunne opdateres på.

Efter en gennemgang af forslagene grupperede de sig hovedsageligt omkring emnerne, der er anvendt som disposition for denne rapport, dvs. primært i grupperne:

  • Indeklima
  • Processer der finder sted under vertikal transport i både mættet og umættet zone.
  • Fugacitetsmodulet. Herunder håndtering af fri fase blandingsprodukter.
  • Udvidelse af vurderingsbegrebet til også at omfatte flux og massebalancebetragtninger.
  • Generelt design og brugervenlighed samt layout ved præsentation af beregninger/resultater.

En række forslag omhandlede andre emner, men disse vil ikke blive beskrevet yderligere i dette projektkatalog. Alle de indkomne forslag kan genfindes i bilag 1, og er kort gennemgået i kapitel 8.

På baggrund af de indkomne forslag udvalgte forfatteren og Miljøstyrelsen i fællesskab en række deltagere til at diskutere de indkomne forslag på en workshop. Der var i alt 28 deltagere i workshoppen, der blev afholdt primo juni 2006. Deltagerne i workshoppen var udvalgt mellem forslagsstillere og andre aktører på området, således at der i workshoppen var deltagere fra myndigheder, rådgivere og DTU. På forhånd var der udpeget en række oplægsholdere, der redegjorde for de forskellige aspekter, der var knyttet til problemstillingerne indenfor de ovennævnte emner. Deltagere og oplægsholdere er listet i bilag 2.

På workshoppen var deltagerne forhåndsinddelt i grupper, som hver skulle diskutere et af ovenstående emnerne (indeklima, vertikal transport, fugacitet, flux). Efter oplæggene var præsenteret, blev grupperne bedt om at diskutere de væsentligste aspekter ved deres pågældende emne. På baggrund af diskussionen skulle den enkelte gruppe prioritere de 4 vigtigste tiltag/emner i forhold til videreudviklingen af JAGG indenfor gruppens emneområde. Grupperne blev herudover bedt om at vurdere en række forhold ved de nu prioriterede emner:

  • Hvad er det overordnede formål med idéen, og hvorfor er den vigtig at få implementeret i JAGG?
  • Hvilke(n) viden og parametre kræves for at kunne gennemføre en beregning?
  • Hvordan er mulighederne for at tilvejebringe denne viden?
  • Findes der eksisterende software/matematiske beskrivelser el.lign., der med fordel kan anvendes?
  • Hvilke personer/grupper etc. kan med fordel inddrages for at skaffe den nødvendige viden til at udarbejde grundlag for implementering i JAGG, såfremt den ikke eksisterer i forvejen?
  • Forsøg at angive omfanget af det nødvendige arbejde for at kunne implementere idéen i JAGG.

Grupperne afleverede efter diskussionerne forskellige indstillinger til det videre arbejde. Dette er beskrevet under de enkelte emnegrupper.

På baggrund af forløbet indtil nu er det foreliggende idékatalog herefter udarbejdet.

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.