Kortlægning af hjælpe- og tilsætningsstoffer i danske renserier før og nu

4 Dataindsamling og interviews

4.1 metodik

Oplysninger om anvendte kemikalier i renserierne er indsamlet via kontakt til renserier, producenter og leverandører, idet udvalgte medarbejdere er interviewet. Oplysninger om typen og mængden af kemikalierne har været søgt i form af fakturaer, salgstal, deklarationer, sikkerhedsdatablade mm.

Derudover er udvalgte ansatte på to forskningsinstitutioner blevet interviewet.

4.2 Oplysninger fra renseriejere

Der er via kontakt til Dansk Renseri Forening samt Texpert-gruppen identificeret i alt 7 renseriejere, som har været i branchen i 20-30 år, og som har arbejdet med mere end 2 rensevæsker. Heraf har 4 accepteret at medvirke i projektet. De valgte renseriejere har alle anvendt eller anvender tetrachlorethylen. Derudover har 3 af de 4 renseriejere anvendt freon 113, én anvender kulbrinter og én anvender kuldioxid.

Kontakten til renseriejerne viste, at renserierne almindeligvis kun opbevarer oplysninger om de kemikalier, der på det givne tidspunkt anvendes i renserierne. I kapitel 5 og 6 er renseriejernes oplysninger om brugen af kemikalier i perioderne 1993-2003 og 1975-1993 beskrevet.

Porsmose (2003) har fremsendt sikkerhedsdatablade for de produkter fra Kreussler, som renseriet anvender ved udgangen af 2003.

De væsentligste leverandører af kemikalierne igennem de sidste 25 år har kunnet identificeres på baggrund af renseriejernes oplysninger.

4.3 Oplysninger fra leverandører

Ud fra oplysninger fra renseriejerne har det kunne konstateres, at det er produkter fra de 4 producenterne Büfa GmbH & Co., Kreussler & Co. GmbH, Bussetti & Co. GesmbH og Seitz GmbH, der har domineret på det danske marked fra ca. 1975 og til i dag.

Salgsagenturerne for produkterne har i perioden 1975 til nu bevæget sig rundt mellem mere end 6 forskellige danske leverandører. I dag forhandles der på det danske marked hovedsageligt produkter fra tre af disse producenter, nemlig fra Büfa GmbH & Co., Kreussler & Co. GmbH, og Seitz GmbH. Produkterne markedsføres via tre danske leverandører.

Det vurderes ud fra oplysninger fra disse tre leverandører, at producenterne har dækket over 90 % af markedet i Danmark i perioden 1975 og til nu. Den øvrige del af markedet blev dækket af detailhandlen og mindre specialleverandører af renseriprodukter (Holm 2003, Bendsen 2003, Holst 2003).

De leverandører, der tidligere har forhandlet produkterne fra de 4 producenter eksisterer ikke længere. De nuværende leverandører oplyser, at de i al væsentlighed overtog arkiverne fra de tidligere leverandører. Der er modtaget omfattende materiale om de forhandlede Büfa GmbH & Co's produkter (Bendsen 2003), mens der kun er modtaget begrænset materiale fra de øvrige leverandører (Holm 2003, Holst 2003).

Det blev derfor valgt at kontakte producenterne, dvs. Büfa GmbH & Co.(Büfa), Kreussler & Co. GmbH (Kreussler), Bussetti & Co GesmbH (Bussetti) og Seitz GmbH (Seitz).

4.4 Oplysninger fra producenterne

Producenterne Büfa, Kreussler, Bussetti og Seitz blev kontaktet med henblik på at fremskaffe produktoplysninger og oplysninger om størrelsen af det danske marked.

Kontakten til producenterne gav følgende resultat:

  • Büfa har fremsendt produktoplysninger om rensevæske og hjælpe- og tilsætningstoffer solgt i Danmark i perioden 1998-2002
  • Der er ikke modtaget data fra Kreussler
  • Seitz har leveret et fuldt dækkende materiale for perioden 1992 til 2002
  • Bussetti fra fremsendt produktoplysninger for perioden 1994-2002

Büfa, Seitz og Bussetti oplyser, at materialet for produkter solgt til det danske marked før ca. 1992 ligger som papirarkiv, og ikke umiddelbart er tilgængeligt.

Det er ikke muligt ud fra de indsamlede data entydigt at skille produkter solgt til hhv. tetrachlorethylen-, kulbrinte eller Rynex-renserier.

4.5 Kontakt til forskningsinstitutionerne

Der er tradition for forskning og udvikling på renseriområdet i Tyskland. To af de førende forskningsvirksomheder i Tyskland inden for renseriteknologi Institut Hohenstein e.V og WFK - Cleaning Technology Research Institute er kontaktet: Institutionerne oplyste begge, at de ikke har tilgængelige oplysninger, som kunne være anvendelige i projektet.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.