Sammenligning af oprensningseffekt ved airsparging og kemisk oxidation

2 Lokaliteten

2.1 Historisk beskrivelse af lokaliteten

Grønnegade 41 er beliggende på matr. nr. 118 e, Faaborg Bygrunde. Grønnegade 41 har fungeret som vaskeri fra 1968 - 1972, som vaskeri og renseri fra 1972 til 1985 og som møntvaskeri fra 1985 til i dag.

Foto 2.1 Luftfoto Grønnegade 39 og 41, Faaborg

Foto 2.1 Luftfoto Grønnegade 39 og 41, Faaborg

Ejendommen Grønnegade 41 er et gammelt byhus fra 1763 bestående af 3 etager. Stueetagen anvendes til erhverv (møntvaskeri) mens 1. og 2. salen anvendes til beboelse. Desuden er der kælder under en mindre del af ejendommen. Det tidligere renseri var placeret i stueetagen, mens der i kælderen tidligere har været opbevaring af rensevæske i renseriets driftsperiode. Grønnegade 41 er registreret som forurenet lokalitet nr. 431-36 som følge af forurening fra renseridriften.

Foto 2.2 Grønnegade 41, set fra Grønnegade

Foto 2.2 Grønnegade 41, set fra Grønnegade

Foto 2.3 Grønnegade 41, set fra baggården

Foto 2.3 Grønnegade 41, set fra baggården

Grønnegade 39 anvendes til beboelse (byhus) og består af et for- og et baghus med hver sin beboelse i 1½ plan. Under en mindre del af forhuset er der kælder. Grønnegade 39 er beliggende på matr. nr. 117, Faaborg Bygrunde.

Foto 2.4 Grønnegade 39, Forhus set fra Grønnegade

Foto 2.4 Grønnegade 39, Forhus set fra Grønnegade

Som følge af forureningen fra Grønnegade 41 er ejendommen Grønnegade 39 ligeledes registreret som forurenet.

Situationsplan fremgår af figur 2.1.

Figur 2.1 Situationsplan

Figur 2.1 Situationsplan

2.2 Geologiske og hydrogeologiske forhold

Terrænkoten på Grønnegade 41 er ca. + 4 m. Terrænet falder svagt mod nordøst.

Der træffes generelt øverst et fyldlag bestående af muld og sand til mellem ca. 1 og 3 m u.t. Herunder er der overvejende truffet fin - grovkornet smeltevandssand med stedvise siltindslag til dybder mellem 2,5 og 7 m u.t. Smeltevandssandet af senglacial oprindelse vurderes at være aflejret i en erosionsrende i den underliggende moræneler. Mægtigheden af moræneleren er ukendt, idet leren ikke er gennemboret. Erosionsrenden af smeltevandssand ligger langs med Grønnegade og under Grønnegade 39 og 41.

Geologisk tværsnit gennem kildeområdet fremgår af figur 2.2. Placering af boringer fremgår af bilag 1. Udvalgte boreprofiler fremgår af bilag 3.

Grundvandsspejlet ved Grønnegade 39 og 41 står mellem ca. 2,5 og 3 m u.t. (frit grundvandsspejl).

Strømningsretningen er ud fra de udførte undersøgelser fastlagt til at være mod vest - nordvest med en gradient på ca. 9 promille. Den gennemsnitlige hydrauliske ledningsevne i det sekundære magasin er i /3/ vurderet til at være ca. 1 * 10-4 m/s, men variationer vil forekomme afhængig af geologien. Porevandshastighed er i /3/ vurderet til at være gennemsnitligt ca. 95 m/år.

Klik her for at se Figur 2.2.

Figur 2.2 Tolket geologisk tværsnit (syd-nord)

2.3 Vandindvinding og recipienter

Området ved Grønnegade er i Fyns Amts regionplan udpeget som et område med begrænsede drikkevandsinteresser, dog umiddelbart øst herfor er der et grundvandsområde med særlige drikkevandsinteresser.

Nærmeste vandindvinding foregår fra Anneks Vandværk, og den nærmeste indvindingsboring hertil er beliggende ca. 900 m nord for Grønnegade 41. Det er vurderet, at forureningen fra lokaliteten ikke udgør nogen risiko mod vandindvindingen i området.

Den nærmeste recipient er Sundet, som ligger ca. 300 m nordøst for Grønnegade 41 samt Faaborg Fjord, der ligger ca. 350 m sydvest for Grønnegade 41.

2.4 Forureningsbeskrivelse

De tidligere gennemførte undersøgelser viste en kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler i jord, poreluft og grundvand /1, 2, 3 og 5/.

Jordprøver fra forureningsundersøgelserne viste et højt forureningsniveau med PCE-indhold op til 1.300 mg/kg TS. Det blev vurderet, at der skønsmæssigt befandt sig mindst 30 kg PCE i kildeområdet. Hovedparten af jordforureningen vurderedes at være beliggende fra underside af kældergulv under Grønnegade 41 og ned til ca. 6 til 7 m u.t.

I det sekundære magasin (terrænnære grundvand) blev der fundet forurening med PCE op til 64.000 mg/l. Denne koncentration konstateredes uden for kildeområdet i nedstrøms retning under Grønnegade 39 (boring M1). Forureningen i grundvandet strakte sig fra kildeområdet Grønnegade 41 mod vestnordvest. En vurderet udbredelse af grundvandsforureningen fremgår af figur 2.3.

Figur 2.3 PCE-indhold i grundvand før oprensning

Figur 2.3 PCE-indhold i grundvand før oprensning

De udførte undersøgelser indikerede, at der stedvis findes mindre mængder af fri fase i den mættede zone.

Der blev ikke konstateret væsentlige indhold af nedbrydningsprodukterne DCE og vinylchlorid, hvilket skyldes at der er iltrige forhold i grundvandszonen.

I poreluften kunne der konstateres meget højt indhold af PCE. Højeste indhold blev fundet i kildeområdet (Grønnegade 41), hvor der sås koncentrationer op til 2.700 mg PCE/m³. Til sammenligning er afdampningskriteriet for boliganvendelse på 0,006 mg PCE/m³. Der blev i enkelte prøver også fundet højt indhold af TCE (op til 2.300 mg/m³), men PCE var den altdominerende forureningskomponent. Undersøgelserne viste, at forureningen fra det tidligere renseri på Grønnegade 41 påvirkede indeklimaet i ejendommene Grønnegade 39 og 41 med PCE-indhold på op til 40 mg/m³.

Hovedkilden til den konstaterede forurening var spild af rensevæske i kælderen på Grønnegade 41. Herudover kan der være sket udsivning fra kloakker.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.