[Forside] [Indhold] [Næste]

Økologiske scenarier for Danmark

Forord

Udvalget til vurdering af de samlede konsekvenser ved afvikling af pesticidanvendelse – det såkaldte Bichel-udvalg - blev i foråret 1998 anmodet om at inkludere en vurdering af de samlede konsekvenser af en total økologisk omlægning af jordbruget i sit arbejde.

Bichel-udvalget nedsatte derfor en tværfaglig gruppe, bestående af medlemmer fra underudvalgene for jordbrugsdyrkning, miljø, økonomi og lovgivning, der skulle forestå udarbejdelsen af scenarier for et 100% økologisk jordbrug. Gruppens opgave var at formidle det faglige samarbejde mellem underudvalgene og udarbejde en samlet rapport, mens underudvalgene har det faglige ansvar for deres respektive områder.

I nærværende rapport beskrives seks økologiske scenarier, der belyser, hvorledes et 100% økologisk jordbrug kan se ud og hvilke konsekvenser en sådan total omlægning vil have for jordbruget og for det øvrige samfund samt for miljøet.

Rapporten er én af fem faglige baggrundsrapporter, der danner grundlaget for Bicheludvalgets endelige rapport til miljø- og energiministeren. De fire øvrige baggrundsrapporter omfatter konsekvenserne af en afvikling af pesticidanvendelsen for jordbrugsdyrkningen, miljø og sundhed, produktion, økonomi og beskæftigelse samt de juridiske muligheder for at gennemføre en afvikling af pesticidanvendelsen.

Det er første gang, at der i Danmark, og formentlig også på verdensplan, er gennemført en så omfattende tværfaglig analyse af konsekvenserne af en total økologisk omlægning af jordbruget.

Analysen viser, at en total omlægning til økologisk jordbrug er en voldsom ændring, der fører til betydelige produktionsmæssige begrænsninger i forhold til det nuværende jordbrug. Konsekvenserne af disse begrænsninger er i vidt omfang beskrevet i nærværende rapport. Men man må også forvente, at en sådan voldsom ændring vil udløse innovationer og tilpasninger, der ikke er indeholdt i de scenarier, der her er udarbejdet.

Analysen viser også, at det næppe er muligt at gennemføre en tvungen omlægning til 100% økologisk jordbrug i Danmark indenfor de gældende rammer. Der er imidlertid et stigende marked for økologiske fødevarer, hvilket resulterer i stigende omlægning af jordbruget. Nærværende vurdering af konsekvenserne af en total omlægning tjener derfor til at belyse de videre konsekvenser af den fortsatte udvikling mod mere økologisk jordbrug, og vurderingen kan dermed indgå i grundlaget for politiske beslutninger om den offentlige regulering af dansk jordbrug.

Arent B. Josefsen
Henrik Sandbech
Niels Kærgård
Karsten Revsbech
Svend Bichel

15. marts 1999


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]