Økologiske scenarier for Danmark
1 Resume
En total omlægning til økologisk jordbrug i Danmark kan
generelt gennemføres, om end ved et lavere produktionsniveau end i dag.
De forventede konsekvenser for jordbruget vil dog afhænge af, hvordan økologisk
jordbrug tænkes at se ud, og hermed hvilke antagelser der er forudsat.
Der er udarbejdet 6 økologiske scenarier, med en tidshorisont på 30 år
For at give et grundlag for en vurdering af konsekvenserne af en total omlægning
til økologisk jordbrug i Danmark arbejdes der med 6 forskellige
scenarier, der skal dække mulighederne for, hvordan 100% økologisk
jordbrug kan tænkes at se ud på 30 års sigt. Tidshorisonten
for scenarierne er valgt til 30 år, fordi det vurderes nødvendigt
med omfattende strukturelle ændringer. Der forudsættes en jævn
fordeling af husdyrgødningen og, at kløvergræsarealet
udnyttes til afgræsning, hvilket igen forudsætter en mere jævn
fordeling af husdyrproduktionen ud over det samlede landbrugsareal. Der forudsættes
således en omfattende "de-regionalisering" af den danske
husdyrproduktion i forbindelse med omlægningen til økologisk drift.
I økonomiberegningerne forudsættes det tilsvarende, at
tilbageflytningen sker i takt med, at den overskydende staldkapacitet i de
vestlige dele af landet nedslides, og der regnes derfor ikke med omkostninger i
form af "skrotning" af staldkapital i forbindelse med
de-regionaliseringen.
Scenarierne repræsenterer hovedsageligt begrænsninger, og i mindre grad muligheder.
De valgte scenarier repræsenterer hovedsageligt de forandringer, der i
dag kan forudses ud fra de begrænsninger, der ligger i et 100% økologisk
jordbrug, som følge af et forventet fald i produktionens størrelse.
Det har derimod ikke været muligt i samme grad at repræsentere de
muligheder, der ligger i en 100% omlægning, fordi disse muligheder
i høj grad beror på innovationer. Der er dog inddraget muligheder
for et forbedret udbytteniveau i korn og græs i forhold til den nuværende
økologiske praksis. En total omlægning til økologisk
jordbrug er en ganske voldsom ændring, og man må forvente, at der
som følge af denne ændring vil ske væsentlige tilpasninger og
innovationer, der ikke er indeholdt i de scenarier, der analyseres i det følgende.
Der er for flere forhold foretaget en vurdering ud fra et relativt begrænset
erfaringsgrundlag.
Ifølge de gældende regler for økologisk jordbrug må
økologiske bedrifter indkøbe konventionelt foder svarende til
15-25% af dyrenes daglige foderforbrug (målt som energi i foderet), og en
vis andel konventionel husdyrgødning. I et 100% økologisk Danmark
er der ingen konventionelle bedrifter at købe foder eller husdyrgødning
fra, men der er mulighed for at importere såvel økologisk som
konventionelt foder fra udlandet. Der arbejdes i scenarierne med tre niveauer af
foderimport til Danmark:
- ingen import, fuld selvforsyning med foder
- 15% import til drøvtyggere og 25% import til enmavede dyr
- ubegrænset import af foder og fastholdelse af den nuværende
animalske produktion (1996)
Der er tre niveauer af foderimport, og to udbytteniveauer - i alt 6 scenarier.
Med udgangspunkt i de nugældende regler antages 15-25% import at være
konventionelt foder og resten økologisk foder.
Endvidere arbejdes der i scenarierne med to forskellige udbytteniveauer i de
dominerende landbrugsafgrøder, korn og græs, et "nuværende
udbytteniveau" baseret på den nuværende økologiske
praksis, og et "forbedret udbytteniveau", hvor det antages, at
udbyttet kan hæves 15% i korn og 10% i kløvergræs. Dette er
begrundet i en mere målrettet indsats mod øget kornproduktion, og
en bedre udnyttelse af græsmarken, pga. et lavere ydelsesniveau ved den
enkelte malkeko, i forhold til den nuværende økologiske praksis. De
tre niveauer af foderimport og to udbytteniveauer er udmøntet i seks
forskellige økologiske scenarier:
Nuværende udbytteniveau |
Forbedret udbytteniveau |
0% import |
15/25% import |
Ubegrænset import |
0% import |
15/25% import |
Ubegrænset import |
Der er ingen eksport af vegetabilier, mælk og oksekød som nu, mens svinekød varierer.
Der produceres vegetabilske landbrugsprodukter svarende til hjemmeforbruget
i alle scenarier, men der eksporteres ingen vegetabilier, i modsætning til
i dag, hvor nettoeksporten af korn svarer til knap en femtedel af høsten,
ligesom der i dag er en betydelig eksport af frø, sukker og kartoffelmel.
Mælke- og oksekødproduktionen kan opretholdes på stort
set uændret niveau gennem en tilpasning til en mere grovfoderrig fodring.
Svine- og fjerkræproduktionen vil variere i takt med importen af foder og
produktiviteten i planteproduktionen. Ved 0-import vil produktionen blive 30-44%
af den nuværende produktion, og ved 15/25%-import vil produktionen blive
71-93% af nuproduktionen. I planteproduktionen produceres foder til ovennævnte
husdyrproduktion, herudover produceres der vegetabilier til den nuværende
humankonsum. Det er antaget, at der kan produceres korn og frø til såsæd
af tilstrækkelig god kvalitet, idet de første generationer forudsættes
bejdset med pesticider indtil nye metoder til økologisk produktion af såsæd
er udviklet og implementeret.
Import af kalium nødvendig
Scenarierne peger på en række begrænsninger for en total
omlægning til økologisk jordbrug. Den væsentligste er nok, at
det må skønnes at være nødvendigt at importere kalium
i alle scenarierne, i størrelsesordenen 60 til 100 mio. kg K per år
(mest i 0-import scenarierne), af hensyn til at opretholde udbytter i kløvergræs
på niveau med det empiriske udgangspunkt for scenarierne. På
grovsandede jorde udvaskes kalium let, og det er nødvendigt at tilføre
kalium. Der er uudnyttede muligheder for recirkulation fra bysamfundet i de økologiske
scenarier, men mængderne er relativt små i forhold til behovet for
tilførsel af kalium. Ud over kalium er det af hensyn til dyrenes behov nødvendigt
at importere foderfosfater til husdyrene, også i 0-import scenarierne. Det
betyder til gengæld, at der ikke bliver problemer med næringsstofbalancen
for fosfor. Det er tilladt efter de gældende økologiske regler at
indkøbe fodermineraler og tungtopløselig mineralsk gødning.
Foderimport spiller en væsentlig rolle for næringsstofbalancen.
Sammenfattende må det konstateres, at fraførslen af fosfor og
kalium gennem salgsprodukter skal modsvares af en tilførsel til
jordbruget i form af enten mineralsk gødning, recirkulation eller foder.
Næringsstofimporten via foder spiller således en væsentlig
rolle i de økologiske scenarier. De nuværende regler tillader som nævnt
anvendelse af 15% konventionelt foder til drøvtyggere og 25% til svin og
fjerkræ. En igangværende diskussion indefor EU tyder dog på,
at tilladelsen til at anvende konventionelt foder vil blive ophævet over
en årrække. Behovet for importeret foder skal i givet fald dækkes
af økologisk dyrket foder. Hvis der tilføres foder til et 100% økologisk
jordbrug i Danmark, sker der en tilsvarende fraførsel fra jordbruget et
andet sted i verden, hvilket flytter næringsstofproblemet, men ikke løser
det. Det er uafklaret, hvordan de økologiske eksportører af foder
i udlandet vil kunne opnå balance med hensyn til næringsstoffer således,
at en større økologisk foderimport til Danmark kan opretholdes på
længere sigt. Det er derfor usikkert, om det på langt sigt er muligt
at opretholde den nuværende mængde af eksporteret svinekød
fra et 100% økologisk jordbrug i Danmark.
Der er særlige problemer i frugt, grøntsager og specialafgrøder, og i pyntegrønt.
Økologisk produktion af frugt, visse specialafgrøder og
enkelte grøntsagsarter er særlig problematisk. Der anvendes i
konventionel drift større mængder af pesticider i disse afgrøder
end i almindelige landbrugsafgrøder, og den økonomiske værdi
af at bruge pesticiderne er høj. Der kan også være problemer
med holdbarheden og dermed sæsonens længde. For grøntsager er
øget variation i udbyttet et problem i sig selv, på grund af høje
etableringsomkostninger og dermed følgende økonomisk risiko.
Det er vanskeligt at anvende og overføre de regelsæt, der
findes for økologisk produktion af landbrugs- og gartneriprodukter på
skovbrugsområdet, især fordi tidshorisonten og produktionsperioden
inden for skovbruget er meget lang, med en løbende værditilvækst
gennem hele produktionsperioden. Men der kan forventes problemer ved kulturanlæg
i gamle skovområder, hvor der er ringe mulighed for mekanisk ukrudtsbekæmpelse,
og det kan konkluderes, at produktion af økologisk pyntegrønt og
juletræer i større stil vil være vanskelig og forudsætter
et stort udviklingsarbejde.
Kvælstofomsætningen reduceres, og tilførsel af kvælstof til jorden reduceres.
Kvælstofomsætningen er væsentligt reduceret i de økologiske
scenarier til et niveau, der svarer til dansk landbrug i 50'erne, fordi der ikke
importeres kvælstof i form af kunstgødning. Kvælstof
tilvejebringes i stedet ved symbiotisk kvælstoffiksering i kløvergræsmarkerne
og gennem import af foder. Kornproduktionen er dog begrænset af kvælstof
i alle scenarier. Beregningerne viser en reduktion i nettotilførslen af
kvælstof til jorden på 50-70% i de økologiske scenarier i
forhold til dansk landbrug 1996. På denne baggrund må der, på
langt sigt med samme dyrkningspraksis, forventes en væsentlig reduktion i
udvaskningen af kvælstof. Det bør dog iagttages, at der er stor
usikkerhed knyttet til beregningerne.
Energi og drivhusgasser.
Forbruget af fossil energi og udledningen af drivhusgasser falder med størrelsen
af den animalske produktion. Nedgangen i den danske svinekødseksport vil
formentlig blive opvejet af en produktionsstigning i andre lande. Omlægningen
af dansk landbrug til økologisk drift vil derfor ikke nødvendigvis
reducere det globale energiforbrug, selv om Danmarks CO2-regnskab vil blive
forbedret. Der er et lavere energiforbrug per produceret enhed i både den
vegetabilske og den animalske produktion, hovedsageligt på grund af ændret
afgrødesammensætning i et 100% økologisk jordbrug, og fordi
der ikke bruges industrielt syntetiseret kvælstofgødning. Hvis en
del af afgrøderne bruges til energiformål, er der derimod en større
netto energiproduktion i den konventionelle produktion, på grund af det højere
udbytte.
Naturindholdet øges.
En total omlægning til økologisk jordbrug vil medføre større
mængder af flora og fauna på sædskiftemarkerne.
Artsdiversiteten vil også øges efterhånden, om end
hovedsageligt med arter, der i forvejen er ret almindelige. De største
kvalitative effekter vil være at finde på halvkulturarealer og i småbiotoperne,
på grund af et stop for udbringning og afdrift af pesticider og et stop
for utilsigtet tilførsel af bredspredt kunstgødning til
kantbiotoperne.
Der forventes en betydelig forøgelse af mængden af organismer i
jorden ved en omlægning til økologisk drift, hovedsageligt på
grund af ændrede sædskifter. Det har betydning for jordstrukturen og
næringsstoffrigørelsen og som fødegrundlag for store dele af
dyrelivet i og over jorden.
Konsekvenserne for befolkningens sundhed ved en total omlægning af økologisk
jordbrug vil afhænge af ændringer i indtaget af fysiologisk
betydende stoffer. Der forventes en række ændringer i indholdet af
fysiologisk betydende stoffer, men disse ændringer er generelt små i
forhold til effekten af ændringer i kostens sammensætning.
Forbruget af antibiotika falder.
Forbruget af antibiotiske vækstfremmere vil ophøre helt ved
total omlægning til økologisk produktion. Det bør dog nævnes,
at vækstfremmere også er planlagt udfaset i konventionelt jordbrug i
løbet af 1999. Forbruget af terapeutiske lægemidler skønnes
samlet at falde med ca. 30% ved en uændret animalsk produktion, og
yderligere ved faldende animalsk produktion. Ophør af vækstfremmere
formodes at sænke risikoen for overførsel af resistensgener til
humanpatogene bakterier.
Der er i dag et etableret marked, med merpriser.
Der er i dag et etableret marked for økologiske fødevarer. Ca.
3% af det samlede danske fødevareforbrug er økologisk, og
markedsandelen udgør fra 0-22% for forskellige produkter. Det er
karakteristisk, at de højeste markedsandele er opnået for relativt
billige fødevarer som mælk, kartofler og grøntsager. For forædlede
produkter som kød, ost og smør er markedsandelene små.
Merprisen på økologiske produkter er ligeledes meget
varierende, fra 5-90% merpris til landmanden i forhold til tilsvarende
konventionelle produkter. På langt sigt skønnes det, at en merpris
for forbrugeren på maksimalt 10-25% vil muliggøre en fortsat vækst
i de økologiske fødevarers markedsandel. Et stigende marked for økologiske
fødevarer forudsætter dog, at forbrugeren ikke blot sammensætter
sit forbrug ud fra en materiel behovstilfredsstillelse, men også under
hensyntagen til værdinormer, der inkluderer interesse for
produktionsprocessen ved fødevareproduktion.
De samfundsøkonomiske konsekvenser er vanskelige at forudsige.
De samfundsøkonomiske konsekvenser er ekstremt vanskelige at
forudsige, fordi der er tale om en meget stor forandring, hvor såvel primærproduktion
som en række tilknyttede sektorer vil blive berørt i større
eller mindre grad.
Der er gennemført en række beregninger med en samfundsøkonomisk
model, der først og fremmest belyser de omkostninger som faldet i primærproduktionen
giver anledning til. Beregningerne tager udgangspunkt i en "tvungen"
omlægning, fordi det er den eneste mulighed for med sikkerhed at opnå
100% omlægning. De danske forbrugeres eventuelle præferencer for økologisk
jordbrug er således ikke værdisat. Derimod er der lavet en følsomhedsberegning,
hvor der forudsættes, at udenlandske forbrugere skifter præferencer
til fordel for danske økologiske produkter.
Det samfundsøkonomiske tab afhænger af forbrugerpræferencerne, og af værdisætningen.
De samfundsøkonomiske beregninger viser, at 100% økologisk
jordbrug i Danmark ved uændrede forbrugerpræferencer vil give
samfundsøkonomiske tab. Bruttonationalproduktet (BNP) vil reduceres med
1-3% svarende til en reduktion på 11-26 mia. kr. per år.
Privatforbruget vil blive reduceret med 2-5% svarende til 1.900-4.700 kr. per
indbygger per år.
Påvirkningen er afhængig af importen af foder og produktiviteten
i primærproduktion. Ved 0-import og nuværende udbytteniveau er
reduktionen størst, hvorimod 15/25-import og forbedret udbytteniveau vil
give mindst reduktion.
De forskellige landbrugssektorer vil blive påvirket meget forskelligt.
Således vil kvægsektoren være stort set uændret,
hvorimod svine- og plantesektoren vil blive stærkt negativt påvirket.
Disse ændringer vil slå igennem på bedriftsøkonomien
inden for henholdsvis kvæg, svin og planteavl.
Der er endvidere gennemført en følsomhedsberegning, hvor der på
eksportmarkederne er antaget ændrede forbrugerpræferencer svarende
til en merpris på 10% på mælk og 20% på svinekød.
Denne beregning er kun gennemført ved 15/25% import af foder og forbedret
praksis. Beregningen viser, at herved forringes privatforbruget kun med ca. 500
kr. per indbygger per år, mens BNP forringes med 8,5 mia. kr. per år.
Der er gennemført en værdisætningsanalyse af de
kvantificerbare miljøgevinster ved udeladelse af pesticider, reduktion af
kvælstofudvaskningen og reduktion i udledningen af drivhusgasser. Der er
stor forskel på forskellige gruppers betalingsvilje for miljøgevinster,
og værdisætningen er her alene baseret på
alternativomkostninger i form af samfundets besparelser ved omlægningen.
Analysen viser, at miljøværdiernes alternativomkostninger kan sættes
til 1-1,5 mia. kr. per år, men det bør iagttages, at værdisættelsen
er meget usikker.
Ved en markedsdrevet omlægning samordnes efterspørgsel og
pris, men miljøgevinster kan også baseres på offentlig
regulering.
De samfundsøkonomiske beregninger viser, at ved tvungen 100% omlægning
er omkostningerne store. Lader man i stedet efterspørgslen og
prismekanismen styre omlægningshastigheden er der ingen garantier for,
hvor meget der bliver omlagt, men man kan gå ud fra, at den omlægning,
der finder sted, vil forbedre samfundets velfærd. Det skyldes, at en
markedsdrevet ændring ifølge gængs økonomisk
teori er ensbetydende med dels en mere effektiv ressourceallokering i
samfundet, og dels, at forbrugerne igennem deres præferenceskift
individuelt tillægger de økologiske fødevarer den "rette"
værdi, svarende til deres betalingsvilje. Da omlægning til økologisk
jordbrug er forbundet med positive miljøeffekter behøver den ikke
at være baseret på markedskræfterne alene, for at være
velfærdsforbedrende for samfundet, men kan baseres på en offentlig
regulering.
En tvungen omlægning er næppe mulig, og import kan ikke forbydes.
Underudvalget vedrørende lovgivning har taget stilling til nogle
retlige spørgsmål angående eventuel omlægning af dansk
landbrug til økologisk drift (kapitel 8). Det konkluderes, at under de gældende
EU-regler er det næppe muligt at gennemføre tvungen omlægning.
Det er ikke muligt at forbyde importen af konventionelle eller økologiske
foderstoffer eller fødevarer. Så længe de nuværende
EU-regler er gældende, er det mest realistiske en frivillig omlægning
til økologisk produktion. Herudover peges der på nogle retlige
initiativer, den danske regering kan tage i EU-sammenhæng for at fremme
omlægningen til økologisk jordbrug.
I udarbejdelsen af de økologiske scenarier i nærværende
rapport er der lagt en række antagelser til grund, der kan diskuteres i
sammenhæng med perspektiverne for økologisk jordbrug i Danmark. De
centrale antagelser kan deles i to grupper, der vedrører henholdsvis:
Fortolkning og driftsform og præference for økologisk drift hænger sammen med forsigtighedsprincippet, bæredygtighed, og naturopfattelse.
- Den økologiske driftsform, der igen afhænger af fortolkningen
af det økologiske jordbrugs idégrundlag, herunder love og
regler vedrørende import og selvforsyning med gødning og foder
- Samfundets interesse i og forbrugernes præference for den økologiske
driftsform
Udviklingen i den økologiske produktion har hidtil i høj grad
været baseret på ændringer i forbrugernes præferencer
til fordel for økologiske produkter. Denne ændring i forbrugernes
præferencer kan bl.a. forbindes med en bevidst eller ubevidst anvendelse
af et forebyggelses- eller forsigtigheds-princip, ud fra de erfaringer
forbrugerne har gjort med anvendelsen af nye teknologier i jordbruget.
Inddragelsen af forsigtighedsprincippet hænger sammen med en
opfattelse af naturen som skrøbelig i større eller mindre grad, og
en erkendelse af mennesket som en integreret del af naturen. Denne indsigt har
med begrebet "bæredygtighed" vundet stor indpas i
samfundsdebatten.
Økologisk jordbrug bygger på en anden naturopfattelse end den,
der hidtil har domineret i det konventionelle jordbrug. Denne forskel i
naturopfattelse leder frem til en forskellig tilgang til fødevareproduktion
og forebyggelse af miljøproblemer. Set med disse øjne vil økologisk
jordbrug forebygge miljøproblemer i højere grad end konventionelt
jordbrug. Produktionsniveauet og produktiviteten er imidlertid lavere. Økologisk
fødevareproduktion vil derfor være forbundet med flere
produktionsomkostninger. Det vurderes imidlertid, at det er muligt at forbedre
effektiviteten i økologisk jordbrug på langt sigt. Forudsætningen
er dog, at de økologiske jordbrugere ønsker en udvikling, hvor
regelsættet generelt er til debat, men naturligvis i respekt for det økologiske
jordbrugs værdigrundlag.
Tvungen omlægning eller markedsdrevet ændring.
Ved tvungen 100% omlægning er omkostningerne store. Lader man i stedet
efterspørgslen og prismekanismen styre omlægningshastigheden er der
ingen garantier for, hvor meget der bliver omlagt, men man kan gå ud fra,
at den omlægning, der finder sted, vil forbedre samfundets velfærd.
Da ændringen er forbundet med positive miljøeffekter, behøver
den ikke at være baseret på markedskræfterne alene for at være
velfærdsforbedrende for samfundet.
Offentlig regulering og ændrede støtteordninger kan øge
omlægningen, hvis aktørerne er enige, og sænke forbruget af pesticider.
Det følger af ovenstående, at landbrugets påvirkning af
det fælles miljø udgør et grundlag for offentlig regulering.
Herunder er det anført, at en politisk tilskyndet forøgelse af omlægningshastigheden
kan begrundes. I forlængelse heraf vil også de internationale
landbrugs- og handelspolitiske udviklingstendenser få betydning. Det er
herunder anført, at de nuværende tendenser peger frem mod en
afkobling mellem støtte og produktionsmængde, og frem mod en højere
prioritering af miljømål. Disse perspektiver kan vise sig at indebære
incitamenter til en fortsat væsentlig ekspansion af økologisk fødevareproduktion.
Hvad angår de markedsmæssige perspektiver er det anført,
at en fortsat høj prioritering af miljø og dyrevelfærd
formodes at medføre en fortsat vækst i efterspørgslen efter økologiske
fødevarer. Når denne prioritering antages primært at rette
sig mod økologiske fødevarer, så skyldes det, at det økologiske
jordbrug er alene om at basere sig på et entydigt og internationalt
anerkendt koncept.
Det følger sammenlagt, at udviklingsperspektiverne vil afhænge
af markedsmæssige forhold og politiske beslutninger. Men herudover må
det igen understreges, at udviklingsperspektiverne også afhænger af,
hvorvidt relevante aktører er enige om og motiverede for en omlægning
af det omfattende netværk af virksomheder og institutioner, som landbruget
indgår i.
Med hensyn til samfundets aktuelle ønske om reduktion i anvendelsen
af pesticider er økologisk jordbrug en oplagt mulighed. Hvis udviklingen
fortsætter som hidtil forventes det, at ca. 20% er omlagt i år 2008,
hvilket vil resultere i at den gennemsnitlige behandlingshyppighed sænkes
med 14-18% i forhold til det nuværende landbrug. Så længe der
er et marked, hvor der betales en merpris for økologiske varer, vil det være
den samfundsøkonomisk billigste løsning.
|