[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affald 21

E 5 Emballageaffald

E 5.1 Status
E 5.2 Fremtidige initiativer
E 5.3 Regulering
E 5.4 Kapacitet, miljøvurdering og økonomi
E 5.5 Betydning for de kommunale affaldsplaner

Miljøproblem

Emballageaffald indeholder store mængder af genbrugelige emballager og genanvendelige materiale. Emballageaffaldet skal, når det er miljømæssigt og økonomisk fornuftigt, genanvendes fremfor at blive forbrændt.

Initiativer

Borgerne skal kunne aflevere papemballage f.eks. gennem storskraldsordningen.

Det skal undersøges, hvordan en fremtidig indsamling af plastdunke fra husholdningerne skal organiseres.

Glasindsamlingerne skal forbedres.

E 5.1 Status

Mål år 2001

  • pap-/papiremballage - 55% genvinding i år 2001
  • plastemballage - 15% genvinding i år 2001
  • metalemballage - 15% genvinding i år 2001
  • glasemballage - 65% genvinding i år 2001

I modsætning til en række andre lande har Danmark valgt ikke at opbygge &eacutet separat håndteringssystem for alt emballageaffald. I stedet fokuseres der på, hvordan man bedst udnytter de forskellige genanvendelige materialer i affaldet fra de forskellige sektorer - også når det gælder emballageaffald.

Emballageaffald dækker over en lang række affaldsfraktioner, som glas, papir og pap samt plast. Disse er tillige omtalt under de respektive fraktionsafsnit.

Det er som hovedregel valgt ikke at inddrage detailemballager af papir og pap, metal og plast i genanvendelsessystemerne. Disse detailemballager vurderes ud fra en miljøøkonomisk og arbejdsmiljømæssig betragtning at være mindre hensigtsmæssige at indsamle med henblik på materialegenvinding end transportemballager. Dette skyldes dels, at en fraktion af f.eks. plastemballager fra husholdninger vil være sammensat af forskellige plasttyper, dels at fraktionen typisk vil være forurenet med rester af levnedsmidler, rengøringsmidler og lignende.

Image75.gif (3778 bytes)

Målet for materialegenvinding af papir og pap opfyldes primært via genvinding af transportemballager fra erhverv, i overensstemmelse med den frivillige aftale om genanvendelse af transportemballager, som miljø- og energiministeren indgik med Dansk Industri, Plastindustrien i Danmark og Emballageindustrien i 1994. I 1996 var genanvendelsesprocenten for transportemballager af papir og pap 66%.

Målet for plastemballager forventes ligeledes opfyldt primært ved hjælp af transportemballager fra erhverv.

Materialegenvinding af metalemballager består dels af genanvendelse af ståltromler fra erhverv, dels af en vis genanvendelse af det metalskrot, som ender på forbrændingsanlæggene efter forbrænding af bl.a. dagrenovation.

Materialegenvinding af glasemballager består dels af genvinding af udtjente øl- og sodavandsflasker, dels af genvinding af vin- og spiritusflasker samt emballageglas indsamlet via de kommunale ordninger. Målet for genvinding af glasemballage i år 2001 er 65%14.

På baggrund af de nationale målsætninger for hver emballagefraktion forventes det, at den samlede genvinding af emballageaffald vil ligge på omkring 45%. De nationale mål for genvinding af emballageaffald vil blive revideret senest år 2000.

Langt hovedparten af den resterende del af emballageaffaldet forbrændes med energiudnyttelse. På baggrund af de iværksatte og planlagte initiativer på emballageområdet og på affaldsområdet generelt - herunder stoppet for deponering af brændbart affald - forventes det, at den samlede nyttiggørelse af emballageaffald vil overstige 80%.

Særlige danske initiativer til forebyggelse af emballageaffald og genbrug af emballager gennemgås i bilag A 2.3 om særlige krav for emballage og emballageaffald.

E 5.2 Fremtidige initiativer

Midler

  • øget genanvendelse af papemballage
  • undersøgelse af mulighederne for at genanvende plastdunke
  • mere effektiv glasindsamling

Borgerne skal fremover have mulighed for at aflevere papemballager til genanvendelse f.eks. gennem storskraldsordningen.

Der skal gennemføres en undersøgelse af, hvordan en kommende bringeordning for plastflasker og -dunke fra husholdninger bedst iværksættes.

Der skal gennemføres en informationskampagne for at øge glasindsamlingen fra husholdninger, idet undersøgelser har vist, at mange borgere ikke er klar over, at de kommunale glasindsamlinger udover vin- og spiritusflasker også er rettet mod andet emballageglas.

E 5.3 Regulering

Reglerne vedrørende håndtering og nyttiggørelse af emballageaffald er gennemført i Bekendtgørelse nr. 299 af 30. april 1997 om affald.

Krav til emballages fremstilling og sammensætning er gennemført i Bekendtgørelse nr. 298 af 30. april 1997 om visse krav til emballager.

Krav til drikkevareremballage er gennemført i Bekendtgørelse nr. 124 af 27. februar 1989 med senere ændringer om emballage til øl og læskedrikke.

E 5.4 Kapacitet, miljøvurdering og økonomi

Der henvises til fraktionsafsnittene om henholdsvis. plast, papir og pap samt glas.

E 5.5 Betydning for de kommunale affaldsplaner

Kommunerne skal i deres affaldsplaner i følge affaldsbekendtgørelsen give en redegørelse for initiativer til forebyggelse og genanvendelse af emballageaffald.

_______________________

14 Dette mål kan ikke umiddelbart sammenlignes med det mål for genanvendelse af glas fra husholdninger, som fremgår af fraktionsafsnittet om glas. I det samlede emballagemål medtages nogle flere strømme, ligesom opgørelsesmetoden er en anden


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]