Undersøgelse af udenlandske erfaringer med klimatilpasning - Hovedrapport

1 Baggrund og oversigt

1.1 Baggrund

Selv om der stadig er usikkerhed om klimaets fremtidige udvikling og omfanget af menneskers bidrag til drivhuseffekten, er en række lande allerede nu i gang med at tilpasse sig forventede klimaforandringer i relevante sektorer.

Den danske regering har besluttet, at igangsætte et udredningsarbejde, hvor tilpasning til klimaændringer er i fokus. Miljøstyrelsen er koordinerende instans for samarbejdet med relevante ministerier.

Med dette projekt har Miljøstyrelsen iværksat en undersøgelse af andre landes viden om og erfaringer med klimatilpasning. Formålet er at danne et overblik over udenlandske erfaringer med klimatilpasning og vurdere overførselsmuligheder til danske forhold.

Projektet skal

•  Undersøge andre landes viden om og erfaringer med klimatilpasning

•  Foretage en vurdering af, i hvilken grad disse kan overføres til en dansk kontekst

•  Skabe et produkt, der kan føde ind i det overordnede arbejde med at udarbejde en dansk strategi for tilpasning til klimaforandringerne.

Nærværende rapport er udarbejdet for miljøstyrelsen af COWI A/S. Rapporten beskæftiger sig ikke med de omfattende aktiviteter til begrænsning af udledningerne af drivhusgasser, der foregår i de undersøgte lande.

1.2 Oversigt og læsevejledning

Den samlede rapport består af en hovedrapport, der indeholder en sammenfattende beskrivelse af de omfattede lande og internationale organisationers erfaringer samt en opsummering med særlig fokus på relevansen for Danmark af disse erfaringer. I den tilhørende bilagsrapport gives en mere omfattende gennemgang af lande og internationale organisationer.

Analysen er opdelt i to hovedkategorier. I kategorien substansmæssige forhold beskrives erfaringer opdelt på centrale systemer og sektorer af betydning for klimapåvirkning og -tilpasning. De substansmæssige forhold er opdelt i følgende underkategorier: Ferskvandsressourcer, økosystemer, erhvervsmæssig primærproduktion, kystområder, industri, bebyggelser og samfund samt sundhed.

I gennemgangen af de procesmæssige forhold anvendes følgende kategorier: Processen for udarbejdelse af en national tilpasningsstrategi; institutionelle forhold, herunder koordinering, planlægning og strategier for delområder; lovgivningstiltag, regulering og standarder; forskning, informationsindsamling og erfaringsdeling; formidling til berørte parter og borgerinddragelse; økonomiske analyser; samt investeringer og bevillinger.

Udvælgelsen og gennemgangen af substans- og procesmæssige forhold er baseret på en foreløbig vurdering af, hvilke internationale erfaringer, der er mest relevante set fra et dansk klimatilpasningsperspektiv.

Ud over gennemgangen af erfaringer fra de udvalgte lande indeholder rapporten også en beskrivelse af en række internationale organisationers arbejde med klimatilpasning.

Rapporten er skrevet med henblik på at kunne anvendes fleksibelt afhængig af læserens behov. Det betyder, at der er flere indgangsmuligheder til rapporten.

Hvis man ønsker et overblik over et enkelt lands erfaringer, kan man gå direkte til landenotaterne i bilagsdelen.

Ønsker man derimod et overblik over forskellige landes erfaringer med enkelte forhold, er disse opsummeret i kapitel 4 for substansmæssige forhold og i kapitel 5 for procesmæssige forhold. Opdelingen i substans- og procesmæssige forhold er forklaret i kapitel 2 om metode og afgrænsning..

I kapitel 3 gives et kort resumé af de enkelte landes erfaringer med anvendelsen af klimascenarier.

Rapporten præsenterer også relevante internationale organisationers arbejde med klimatilpasning. Dette findes i kapitel 6.

Med udgangspunkt i en oversigt over danske klimatiske forhold giver rapporten i kapitel 7 opsummering og konklusioner, der fokuserer på at udvælge de udenlandske erfaringer, Danmark med fordel kan drage nytte af.

Kildehenvisninger findes i hvert enkelt af landenotaterne.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.