Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 9

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 76, Viborg Amt

Basisanalysen for Viborg Amt er primært foretaget som en analyse af oplandet til Limfjorden i samarbejde med Århus, Nordjyllands og Ringkjøbing Amt. Som supplement er der udarbejdet en basisanalyse for afstrømningsområdet mod Vesterhavet.

Grundvandsmagasinerne

I størstedelen af amtet består prækvartæroverfladen af fed, tertiær ler. Nogle steder, primært mod sydøst, er der dog tertiære sandlag. Over tertiæret findes kvartær, og vandet findes i istidsaflejringerne. Begravede dale i den tertiære ler er de bedste grundvandsmagasiner. De begravede dale er ikke kortlagt fuldtud. Nogle af de begravede dale er dog også mere eller mindre fyldt med ler og silt.

På kortet over grundvandsforekomster er områderne med "kun højtliggende forekomster" områder, hvor den tertiære ler ligger højt, og der derfor kun er lokale, sekundære grundvandsmagasiner.

Nogle steder, mest mod nordøst, kommer kalken op, men vandet i kalken er nogle steder salt. I flankerne af disse områder er der dog gode og ferske grundvandsmagasiner.

For afstrømningsområdet mod Vesterhavet gælder det, at de fremstillede kort i høj grad er baseret på skøn, da der ikke foreligger hydrogeologiske informationer i noget væsentligt omfang.

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Udgangspunktet for udpegningen har været at alt vand har betydning enten som grundvandsressource eller som bidrag til overfladevand, derfor er hele arealet udpeget som mulig grundvandsforekomst. Udpegning er sket ved at benytte de foreliggende oplysninger om geologi fra boringer, geofysiske undersøgelser og lignende. Disse informationer er af varierende kvalitet og detaljeringsgrad, hvilket også afspejler sig i de fremstillede kort.

Grundvandsforekomster, som skønnes at være saltholdige, er ikke medtaget. Det vil især betyde, at grundvand i stor dybde i områder med kalkmagasiner ikke er taget med. Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 kategorier og de afgrænses vertikalt af arbitrære grænser:

Øvre forekomster: I disse områder vurderes det, at der ikke findes grundvandsforekomster dybere end 20 meter under grundvandsspejlet. Mulighederne for indvinding af grundvand vurderes derfor som meget begrænsede. Overfladevand kan være afhængigt af grundvandsforekomsterne.

Mellem forekomster: Områder hvor der vurderes at være gode muligheder for betydende grundvandsforekomster ned til ca. 50 meters dybde. Her er gode muligheder for vandindvinding.

Dybe forekomster: Områder hvor der vurderes at være gode muligheder for betydende grundvandsforekomster i mere end 50 meters dybde. Her er gode muligheder for vandindvinding.

Resultater af udpegningen

Der er udarbejdet to kortbilag der dækker henholdsvis afstrømningsområdet til Vesterhavet og oplandet til Limfjorden. Kortene viser hvorledes arealet er opdelt i øvre, mellem og dybe forekomster.

Antal, størrelse og fordeling af grundvandsforekomsterne kan ikke summeres i et skema, da der ikke er udpeget nogen grundvandsforekomster.

Se desuden skema med anvendte kriterier / metodik.

Vurdering af tilstand

Kvantitativ tilstand er vurderet på baggrund af områder hvor indvindingen af grundvand overstiger 20% af grundvandsdannelsen, områder hvor vandområder eller vådområder påvirkes, eller hvor der er saltpåvirkning pga. indvinding. Opgørelsen er foretaget på grundlag af medianminimum og nettonedbør. Da der ikke er udpeget grundvandsforekomster, er opgørelsen foretaget for vandløbsoplande.

Kemisk tilstand for øvre grundvand (0-20 m u. gvs.) er vurderet som værende i risiko uden for naturområder over 10 ha. I mellemste magasin (20-50 m u. gvs.) og det dybe magasin (herunder) er der kun få problemer med nitrat og pesticider. Som kriterier er anvendt 25 mg nitrat/l samt pesticidfund. Brunt vand og klorid er også brugt som årsag til risiko. Risikoen er opgjort på arealer for hver af de tre dybder af grundvandsforekomsterne, og afgrænsningen er foretaget "med blød hånd".

  Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn)    
Kategori II (rød)    

Kilder

Basisanalyse for VD 76. Vesterhavet. Viborg Amt. Del 1, Printet fra Viborg Amts hjemmeside.

Basisanalyse for Limfjorden, VD 65, 70, 76 og 80. Del 1, printet fra Viborg Amts hjemmeside.

Viborg Amts indberetning af GIS for basisanalysens del 1.

Basisanalyse del II for Limfjorden og for Vesterhavet, begge printet fra Viborg Amts hjemmeside.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Viborg Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.