Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 10

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 80, Nordjyllands Amt

Grundvandsmagasinerne

Grundvandsmagasinerne i Nordjyllands Amt findes i kridt, tertiært kalk og i kvartære sandmagasiner.

I amtets sydligste dele udgøres de vigtigste grundvandsmagasiner af dybtliggende lag af smeltevandssand, men der findes også mere terrænnære sandlag, der kun er delvis vandmættede. Sandlagene i moræneleret er velbeskyttede sandmagasiner, mens de højere liggende sandlag er dårligt beskyttede. Stedvis indvindes også fra kalken.

Omkring Limfjorden findes de vigtigste grundvandsmagasiner i kalken, som er dårligt beskyttet. I den østlige del findes betydelige dæklag af kvartært sand og ler, som sjældent er sammenhængende.

I amtets nordligste del indvindes kun fra sandmagasiner, som nogle steder har en vist udbredelse, men andre steder er af begrænset udstrækning, primært på grund af finkornede aflejringer. De dybeste sandmagasiner har nogen beskyttelse, mens de højere liggende er ubeskyttede. Længst mod nord indvindes kun fra lille dybde fra sandlag uden beskyttelse.

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Nordjyllands Amt har ikke kort over udbredelsen af grundvandsmagasinerne. Udpegningen af grundvandsforekomsterne er derfor foretaget på baggrund af en meget forenklet geologisk model, der tidligere er opstillet for hele amtet. Modellen opdeler amtet i nogle få ensartede geologiske enheder.

I modellen er amtet opdelt i 7 områder. Det er tilstræbt at beskrive både magasinet, landskabet og overjorden i de enkelte områder.

I basisanalysens del II er den kvantitative vurdering foretaget i 276 vandløbsoplande, mens den kemiske vurdering er foretaget i øvre, mellem og dybe magasiner, hvor grænserne defineres som hhv. 20 m u. gvs. og 50 m u. gvs.. Her er vurderingen kun foretaget arealmæssigt, og der er ikke defineret grundvandsforekomster.

Resultater af udpegningen

Antal, størrelse og fordeling af de udpegede grundvandsforekomster er summeret i Tabel 1 og 2. Opdelingen af forekomsterne er som i rapporten sket i primære kalk- og sandmagasiner.

Der er udarbejdet et kortbilag over fordelingen af grundvandsforekomsterne med angivelse af områder, hvor disse er dybere end 50 m u. terræn. Det svarer til kort 2.2.1 i amtets rapport om basisanalyse del I. Der er yderligere skelnet mellem lokale og regionale forekomster.

Tabel 1: Fordeling af de udpegede grundvandsforekomster (antal)

  Lokale Regionale I alt
Bjergart Sand Sand Kalk  
Antal forekomster 3 4 4 11

Tabel 2: Arealbetragtninger for de udpegede grundvandsforekomster (km²)

km² Gennemsnit Median Mindste areal Største areal Total
Samlet 669,8 445,8 3,3 1784,6 6028,8

Se desuden skema med anvendte kriterier / metodik.

Vurdering af tilstand

Kvantitativ tilstand er vurderet områdevis, dvs. vurderingen er ikke opdelt på dybder. De anvendte kriterier er om indvindingen overstiger 20 % af grundvandsdannelsen samt områder hvor indvinding kan føre til problemer for vandområder og vådområder eller saltvandspåvirkning. Kvantitativ tilstand er opgjort for hvert vandløbsopland, i alt 276 oplande. Den oprindelige opdeling i grundvandsforekomster var ikke operationel til dette formål.

Kemisk tilstand er vurderet for grundvandet i tre niveauer, svarende til lokale, regionale og dybe magasiner: 0-20 m u. gvs., 20-50 m u. gvs. og >50 m u. gvs. Som kriterier er anvendt 25 mg nitrat/l, fund af pesticider samt kortlagte lossepladser, forureninger og byområder. På grund af mange fund af stofferne i det øvre grundvand, er dette vurderet at være i risiko uden for naturområder > 10 ha. Afgrænsningen af områder i mellem og dybt grundvand er foretaget med "blød hånd" på baggrund af lertykkelseskortet fra del 1.

  Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn) 235 4.894 km²
Kategori II (rød) 41 11.010 km²

Kilder

EU's vandrammedirektiv i Nordjylland (Vanddistrikt 80). Basisanalyse - december 2004.

GIS-indberetning af basisanalyse I.

Vandrammedirektivets Basisanalyse del II. Vurdering af vandforekomsters tilstand og en vurdering af risikoen for, at vandforekomsterne ikke kan opfylde målene i regionplanen senest 22. december 2015. Vanddistrikt 80. Nordjyllands Amt, 2006.

Møde med Nordjyllands Amt og Viborg Amt den 8. maj 2006.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Nordjyllands Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.