En registerundersøgelse af den danske befolkning

1 Formål med undersøgelsen

Undersøgelser tyder på, at 2/3 af små enkeltvandforsyninger er forurenede med pesticider, nitrat og bakterier. I Danmark forsynes cirka 71.000 husstande fra enkeltvandforsyninger. Der er planer om at tilknytte disse husstande til kommunale vandforsyninger, men det vil koste et milliardbeløb og det er usikkert, om den sundhedsmæssige gevinst er stor nok til at retfærdiggøre en sådan foranstaltning. Formålet med denne partielle økologiske registerundersøgelse er derfor, ved hjælp af samkøring af registre om drikkevandskvalitet med sundhedsregistre (Cancerregisteret, Fødselsregisteret, Misdannelsesregisteret og Landspatientregisteret), at undersøge om drikkevandskvaliteten har betydning for sygdomsudvikling i befolkningen. Bopæl vil blive benyttet som kriterium for anvendelse af det pågældende drikkevand.

Projektet er inddelt i to, idet der udover det forskningsmæssige mål ligeledes er defineret et mål vedrørende fremskaffelse af erfaringer med samkøring af miljø- og sundhedsregistre. Nærværende projektrapport søger at afspejle begge formål.

Følgende arbejdshypoteser ønskes ved begyndelsen af undersøgelsen undersøgt:

Anvendelse af drikkevand fra enkeltvandforsyninger forurenet med pesticider og/eller nitrat og/eller bakterier påbegyndt eller påvist mindst 10 år tidligere

  • Øger den samlede risiko for udvikling af cancer og specielt for hormonrelaterede cancerformer (testikelkræft, brystkræft, kræft i æggestokkene og blærehalskirtelkræft), leukæmi (blodkræft), lymfom (lymfekræft) og ventrikelcancer (mavekræft).
  • Øger risikoen for at udvikle neurologiske sygdomme i form af Parkinson’s sygdom, dissemineret sclerose og amyotrofisk lateralsklerose.

Anvendelse af drikkevand fra enkeltvandforsyninger forurenet med pesticider og/eller nitrat under graviditet og i den tidlige barnealder

  • Øger risikoen for udvikling af cancer i barndommen (især leukæmi og hjernecancer) eller det tidlige voksenliv (især bryst- og testikelcancer).
  • Øger risikoen for at udvikle neurologiske sygdomme i form af Parkinson’s sygdom og amyotrofisk lateralsklerose senere i livet.
  • Øger risikoen for reproduktionseffekter i form af spontane aborter, dødfødsler, ændret kønsratio, nedsat fødselsvægt og/eller medfødte misdannelser (total samt specifikt for neuralrørsdefekter, ekstremitetsdefekter, kryptorkisme (manglende nedsynkning af testiklerne ved fødslen) og hypospadi (urinrør der ikke munder på spidsen af penis)).

Anvendelse af drikkevand fra enkeltvandforsyninger forurenet med pesticider nedsætter den alders-specifikke fertilitet (antal børn fra 1000 kvinder i den givne aldersgruppe).

Dette var de oprindelige mål med undersøgelsen, hvilket formentlig var for ambitiøst i forhold til tidsrammen på et år. Ligeledes medførte tidsmæssige forsinkelser med at få udtrækket fra Sundhedsstyrelsens registre, at formålet reduceret til følgende:

  • Øges den samlede risiko for udvikling af brystkræft, kræft i æggestokkene og blærehalskirtelkræft
  • Øges risikoen for kryptorkisme (manglende nedsynkning af testiklerne ved fødslen) og hypospadi (urinrør der ikke munder på spidsen af penis).

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.