Analyse af omkostningerne for rensning for kviksølv på krematorier i Danmark

1 Indledning

I 2006 sendte Miljøstyrelsen et udkast til branchebilag for krematorier i høring, indeholdende krav til indretning og drift, samt grænseværdier for støv, CO (kulilte) og Hg (kviksølv).

Ved anvendelsen af ovennævnte krav opnås der beskyttelsesniveau, som både lever op til OSPAR Recommendationen for emission af Hg fra krematorier og Luftvejledningens generelle krav om begrænsning af udledningen af forurening til luften.

Kirkeministeriet og Miljøstyrelsen er blevet enige om, at der skal foretages en analyse af omkostningerne for rensning for kviksølv på krematorier i Danmark. Det har været hovedformålet at belyse følgende 4 punkter:

  1. Hvad er omkostningsniveauet ved at gennemføre ovennævnte krav i branchebilaget, hvor der renses for kviksølv på nye og bestående krematorier.
  2. Hvad er effekten af kviksølvemissionen fra krematorier på det globale og lokale miljø, og hvorledes udvikler kviksølvemissionen sig over de næste årtier.
  3. Når omkostningerne sammenholdes med den miljømæssige effekt af en rensning for kviksølv, står omkostningerne så i et rimeligt forhold til den miljømæssige effekt
  4. Hvad er omkostningsniveauet ved at gennemføre øvrige krav i branchebilaget, hvis der ikke renses for kviksølv på nye og bestående krematorier? I denne situation skal der opnås samme rensningsniveau for støv, NOx, CO, dioxiner og PAH (Poly Aromatiske Hydrocarboner).

Sekundært ønskes det undersøgt om:

  1. Andre metoder end aktivt kulfilter er bedst tilgængelig teknik (BAT).
    1. Indblæsning af adsorptionsmiddel i røggasserne.
    2. Filterbed med andre adsorbenter end aktivt kul.
    3. Gasrensning med skrubber.
    4. Selen som reduktionsmiddel.
  2. Der findes mere økonomiske metoder til nedkøling af røggasserne.
  3. Anlæggene til rensning for luftforurening kan placeres over jorden for på den måde at opnå besparelser.

Ovennævnte punkter samt en række afledte problemstillinger omkring renseteknologier er undersøgt og beskrevet i rapporten.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.