Kortlægning af kemiske stoffer i hovedtelefoner og høreværn

7 Materialer i hovedtelefoner og høreværn

7.1 Materialer i hovedtelefoner

Hvilke materialer, der anvendes i hovedtelefoner, er kortlagt gennem Internetsøgninger og via information fra producenter.

7.1.1 Materialer, fundet via Internetsøgninger

Stort set alle oplysninger om anvendte materialer er fremkommet via søgninger på producenternes hjemmesider på Internettet. Kun en meget begrænset del af de tilgængelige produkter er beskrevet med hensyn til de materialer, der kommer i kontakt med øret, og der er i stort set alle tilfælde tale om det materiale, der anvendes til ørepuder, eller som højttalerne i In-ear hovedtelefoner er støbt ind i.

Nedenfor opremses de materialebetegnelser, der er fundet ved søgningerne, uanset om de forekommer hyppigt eller kun er fundet i et enkelt tilfælde

Tabel 3. Materialebetegnelser i relation til hovedtelefoner.

Materialebetegnelse Type af hovedtelefon
Silikone (incl. “medical grade” og “Hypoallergent”) In-ear
Skum On-ear
Leather-effect On-ear
PVC (også “vinyl”) On-ear
Thermoplastisk polyurethan Around-ear
PC (polycarbonat) On-ear
Kunstlæder (også “skumfyldt kunstlæder” Around-ear
Gummi In-ear
Tekstil (velour, fløjl, plys) Around-ear
”Slow-memory material” Around-ear
Polyester (PET) Ørekapsel til On-ear
Gummi Ørekrog til On-ear
Læder Around-ear

Det har på baggrund af søgningerne ikke været muligt at se en entydig sammenhæng mellem materialevalg og kvalitet/pris. Kunstlæder, der i parentes bemærket ikke er et veldefineret materiale, er sammen med PVC det materiale, der hyppigst nævnes til Around-ear hovedtelefoner, mens tekstil og læder kun nævnes få gange, alle i forbindelse med produkter, der umiddelbart vurderes som ”high-end” produkter af høj kvalitet. ”Skum” antages at dække over skumgummi, der primært fremstilles af polyurethan, men som også kan fremstilles ved at opskumme PVC.

For In-ear hovedtelefoner er silikone tilsyneladende det fremherskende materialevalg, men også ”gummi” nævnes i denne forbindelse, dog uden en mere præcis beskrivelse. Det må dog antages, at In-ear hovedtelefoner med ”hårde” øreknopper ikke er fremstillet af silikone, men af plasttyper som (hård) PVC (polyvinylchlorid), PC (polycarbonat) eller ABS (acrylonitril-butadien-styren). Til mange af disse hører et overtræk af opskummet plast, der på samme måde som for Around-ear og On-ear hovedtelefoner primært vil være fremstillet af PUR (polyurethan) eller PVC.

7.1.2 Producentinformation

Henvendelserne til producenter af hovedtelefoner bekræftede, at de foretrukne materialer til brug i hovedtelefoner er PVC, polyurethan og silikone til Around-ear og on-ear hovedtelefoner, mens det bløde materiale, der anvendes i in-ear hovedtelefoner, er silikone. Hvilke materialer, der anvendes til in-ear med hårde propper, fremgik ikke af de svar vi modtog.

Svarene fra producenter/leverandører bidrog kun med få detaljer udover oplysninger om de primære materialer, der anvendes. En enkelt producent af headsets og andet elektronisk udstyr stillede dog en analyserapport af et produkt til rådighed. Af rapporten og den efterfølgende kommunikation fremgår det, at følgende materialer kan komme i kontakt med huden for det pågældende produkt:

  • EVA (ethylenvinylacetat) i ørepuder
  • En blanding af PP (polypropylen) og EPDM (ethylen/propylen dimer), en såkaldt termoplastisk elastomer, i en ørekrog
  • ABS (acrylonitril-butadien-styren), i en fastgørelsesbøjle
  • Blødt skum, fremstillet af chloropren-gummi, til stabiliseringsbøjle
  • PC/PBT (polycarbonat/polybutylenterephthalat), til højttalerhus

En detaljeret gennemgang af analyseresultaterne findes i afsnit 8.3.

7.1.2.1 Oplysninger om toksikologi og brugererfaringer

Ingen af de producenter af hovedtelefoner, der svarede på henvendelsen, havde kendskab til, at deres produkter havde medført allergi eller andre gener og sygdomme hos brugerne. Det skal bemærkes, at oplysninger om dette fra enkeltpersoner ikke kan betragtes som fuldt dækkende, men det har været uden for projektets rammer at følge op over for producenter og leverandør.

Et anerkendt institut har vurderet analyseresultaterne af det headset, der er beskrevet overordnet i 7.1.2 og mere detaljeret i afsnit 8.3 med hensyn til risikoen for, at materialerne fremkalder allergi hos brugerne af headset’et. Instituttet peger i deres vurdering på følgende stoffer som potentielt problematiske i relation til allergi: cobalt, nikkel, chrom og 4-tert-butylphenol. På baggrund af de lave koncentrationer af de fire stoffer i materialerne er det dog instituttets vurdering, at der ikke kan forventes allergiske reaktioner. Ingen af de stoffer, der er analyseret for, vurderes at være irritanter. Instituttet bemærker dog, at der kan have været andre stoffer i materialerne end de, der er blevet udvalgt til analyserne.

7.2 Materialer i høreværn

Hvilke materialer, der anvendes i høreværn, er forsøgt kortlagt ved Internet-søgninger og direkte henvendelser til producenter.

7.2.1 Materialer, fundet ved Internet-søgninger

Via Internet-søgningerne blev følgende materialebetegnelser fundet for de to typer af høreværn:

Tabel 4. Materialer i høreværn

Around-ear In-ear
PVC (i en udposning, ikke nærmere beskrevet) Silikone
Medicinsk silikone (godkendt til implantater)
Acryl
Acryl/silikone-blanding

7.2.2 Producentinformation

Forekomsten af PVC i Around-ear høreværn blev bekræftet af tre af de store producenter.  Den ene fortalte endvidere, at der var blevet gennemført to tests for allergifremkaldende egenskaber – begge var negative. Det har desværre ikke været muligt at få yderligere detaljer om indholdet af additiver i de pågældende produkter, eller om de pågældende allergitests. En anden producent udleverede dog en liste over de krav til stofkoncentrationer, deres produkter skal overholde for at blive godkendt efter BG Prüfzert, der er en tysk sammenslutning af test- og certificeringsorganer, der primært beskæftiger sig med arbejdsmiljø. For høreværn er der følgende krav til indholdsstoffer

Tabel 5. Krav i BG Prüfzert til maximumskoncentrationer af visse stoffer og stofgrupper

Stof/stofgruppe Koncentration
Metaller  
Arsen ≤ 25 mg/kg
Bly ≤ 25 mg/kg
Antimon ≤ 25 mg/kg
Tin ≤ 50 mg/kg
Ftalater  
Di-(2-ethylhexyl)-ftalat ≤ 500 mg/kg
Total ftalat
(Dimethylftalat, diethylftalat, di-n-butylftalat, di-idobutylftalat, benzylbutylftalat, di-(2-ethylhexyl) ftalat, di-n-octyl-phthalat, di-so-nonylftalat, andre ftalater, der er kvantificerbare med reference til den anvendt analysemetode.
≤ 5000 mg/kg (indtil 30/6-2008 ≤ 7500 mg/kg)
Organiske tinforbindelser
(total af monobutyl-, dibutyl-, tributyl-, tetrabutyl- og dioctyltin. Skal kun bestemmes, hvis koncentrationen af tin er større end 50 mg/kg).
≤ 50 mg/kg

Det ligger uden for projektets rammer at gennemføre en vurdering af betydningen af at opfylde disse krav. Det er dog klart, at der for ftalater er tale om forholdsvis lave koncentrationer, der er tilladt (0,05% di-(2-ethylhexyl)ftalat og 0,5% total ftalat), idet blød PVC ofte indeholder koncentrationer af ftalat på mere end 30%.

Ligeså blev anvendelsen af silikone og akryl i in-ear høreværn bekræftet af leverandører. For in-ear høreværn af silikone blev der stillet både råvarer og et ”færdigt” sæt høreværn til rådighed for analyser. For in-ear høreværn af både silikone og akryl stillede en producent et sæt sikkerhedsdatablade til rådighed for projektet. Det skal bemærkes, at in-ear høreværn af både akryl og silikone er individuelt tilpassede, idet de enten fremstilles ved støbning direkte i øret (muligt med silikone) eller støbning i en form, der er et aftryk af ørets facon. Sikkerhedsdatabladene beskriver følgende stoffer, som ligger til grund for klassificering af råvarerne:

Tabel 6. Indholdsstoffer i råvarer til produktion af høreværn i silikone og akryl. Fra producenternes sikkerhedsdatablade.

Høreværn af silikone Indholdsstof(fer) CAS-Nr. Koncentration
  Cristobalit 14464-46-1 10-25%
  Paraffinvokser og carbonhydridvokser 8002-74-2 Arbejdspladseksponering mulig – koncentration ikke oplyst
  Amorf silica 07631-86-9 25%
  Dimethyl, methylhydrogen siloxane copolymer 68037-59-2 10%
Høreværn af acryl      
  Methylmethacrylat 80-62-6 50-100%
  Ethandiol-1,2,-dimethacrylat 97-90-5 2,5-10%
  2-Benzotriazolyl-4-methylphenol
(Tinuvin P)
2440-22-4 ≤ 2,5%
  N,N-dimetyl-p-toluidin 99-97-8 ≤ 2,5%
  1,4-dihydroxybenzen 123-31-9 ≤ 0,1 %
  Dietylftalat 84-66-2 Arbejdspladseksponering mulig – koncentration ikke oplyst

Mindst en producent angiver at have mulighed for at overfladebehandle høreværn af silikone med en lak, der er baseret på toluen (20-60%) og xylen (20-60%).

Fra en anden producent af høreværn af silikone medfølger en flaske med smøremiddel, der kan lette indføringen af høreværnet. Blandt ingredienserne i dette smøremiddel er phenylkviksølv nitrat i koncentrationer på mindre end 0,01%. Stoffet er et konserveringsmiddel.

7.2.2.1 Oplysninger om toksikologi og brugererfaringer

Ingen af de producenter af Around-ear høreværn, der svarede på henvendelsen, havde kendskab til, at deres produkter havde medført allergi eller andre gener og sygdomme hos brugerne. Det skal bemærkes, at oplysninger om dette fra enkeltpersoner ikke kan betragtes som fuldt dækkende, men det har været uden for projektets rammer at følge op over for producenter og leverandør.

En producent af både høreværn og høreapparater oplyste dog, at deres erfaring med høreapparater i hård akryl var, at omkring 2% af brugerne oplevede allergiske udslæt, uden der blev givet oplysninger om, hvad der specifikt var årsagen til allergien. Til disse patienter blev høreapparaterne derfor fremstillet i titanium eller andet allergivenligt materiale. Den pågældende producent fremstiller angiveligt ikke høreværn i hård akryl.

Som nævnt i 7.2.2 har en producent af Around-ear høreværn med vulst (udposning/fortykkelse) af PVC gennemført allergitests af deres produkter med negativt resultat. Det har ikke været muligt at få yderligere detaljer.

En producent af In-ear høreværn af silikone har fået gennemført tests af biologisk reaktivitet af typiske råvarer. Følgende resultater er beskrevet:

  • Systemisk toksicitet i mus. Ved indgivelse i mus (intraperitonalt og intracutant) var der ikke en større systemisk reaktion ved testpræparatet end ved saltvand, polyethylen glycol 400 eller sesamoile.
  • Den makroskopiske reaktion ved implantering i musklerne på en kanin var ikke signifikant, sammenlignet med en USP negativ kontrol plast.

De pågældende tests viser således primært, at der ikke sker en biologisk reaktion ved kontakt med silikone.

7.3 Sammenfatning – kortlægning af materialer

Den gennemførte kortlægning viser først og fremmest, at der anvendes en bred vifte af materialer i hovedtelefoner. Hovedparten af materialerne er syntetiske polymerer (plast og gummi), men også et naturligt materiale som læder finder anvendelse. Det skal bemærkes, at ”tekstil” i denne forbindelse antages at være polymer-baseret, f.eks. i form af nylon eller polyester.

For høreværn viser kortlægningen, at PVC tilsyneladende er det foretrukne materiale til Around-ear høreværn, mens silikone og akryl er de foretrukne materialer til In-ear høreværn.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.