Kortlægning af kemiske stoffer i hovedtelefoner og høreværn

8 Analyse af udvalgte produkter

8.1 Indkøbsstrategi

Den indledende kortlægning af hvilke materialer og eventuelle additiver, der kommer i kontakt med huden, er blevet suppleret med en analyse af en række produkter, der dækker grupperne hovedtelefoner og høreværn bredt, uden at det kan afgøres, om udvælgelsen er repræsentativ. Der findes alene inden for produktgruppen hovedtelefoner mere end 1.000 produkter på det danske marked, og udvælgelsen af produkter til analyse skete derfor primært på baggrund af kriterier som, at de største leverandører skulle være repræsenteret, at de tre hovedtyper af hovedtelefoner (Around-ear, On-ear og In-ear) og to hovedtyper af høreværn (Around-ear og In-ear) skulle medtages, at overfladerne så vidt muligt var forskellige (skum hhv. glat overflade; hårde/bløde in-ear hovedtelefoner), samtidigt med at de udvalgte produkter skulle ligge i forskellige prislag.

Det skal bemærkes, at forskellene i prisen ikke nødvendigvis  afspejler forskelle i materialevalg, men snarere at der er tale om en bedre lydkvalitet i de dyrere produkter. Det skal også bemærkes, at der ikke blev indkøbt proukter med en pris over ca. 400 kr. Nogle produkter koster således over 2000 kr, en pris der kun i meget begrænset grad kan antages at være relateret vil valg af eksklusive materialer til kontakt med huden, men snarere af eksklusive materialer (f.eks. guld) til ledning og generering af lydsignalerne.

De relevante karakteristika for de indkøbte produkter er:

Tabel 7. Overordnede karakteristika for de indkøbte produkter.

Produktgruppe Antal produkter Antal producenter Priser
Around-ear hovedtelefoner 6 6 118, 134, 230, 273, 384, 771 kroner
On-ear hovedtelefoner 4 4 20, 189, 384 kroner
In-ear hovedtelefoner 4 4 74, 119, 175 kroner
Around-ear høreværn 4 4 58, 130, 159, 169 kroner
In-ear høreværn 2 2 Gratis

Størstedelen af de indkøbte produkter (11/14 hovedtelefoner; 2/6 høreværn) blev indkøbt via Internet. Den primære årsag til dette var, at det på denne måde var forholdsvis nemt at sikre, at de indkøbte produkter fordelte sig som ønsket. For høreværn fordelte indkøbene sig på to produkter fra byggemarkeder, to fra Internettet og to produkter, som producenten leverede gratis til projektet, det ene som et prøveeksemplar, det andet produceret på stedet.

8.2 Analyseresultater

Som udgangspunkt var der to formål med analyserne, dels at verificere producentoplysninger, dels at komplementere disse. I praksis var det dog ikke muligt at verificere producentoplysninger, idet de indkøbte produkter ikke var forsynet med oplysninger om hvilke materialer, der var anvendt. Undtagelser fra dette var de to In-ear høreværn, hvor begge producenter tydeligt fortæller, hvilke materialer, der grundlæggende anvendes.

8.2.1 Analysemetode

IR analyserne blev udført på et Nicolet Impact 400 FT-IR spektrometre.

Der er anvendt forskellige teknikker afhængig af produktet. Flade, glatte materialer blev undersøgt ved hjælp af ATR teknik. Materialer, der ikke var glatte og flade, blev undersøgt ved at gnubbe et siliciumcarbid sandpapir mod prøven og optage spektret ved DRIFT (diffus reflektans) med det rene sandpapir som reference.

Såvel ATR som DRIFT er reflektionsteknikker, og spektrene bliver lidt fortegnede i forhold til normale transmissionsspektre.

Til identifikation af plasttyper blev fortrinsvis anvendt elektroniske referencebiblioteker (Hummel-Scholl eller Sadtler Know-it-all) kombineret med FORCE Technology’s generelle erfaring.

Blødgørere som ftalater anvendes normalt i store mængder (30%) og vil umiddelbart kunne ses i spektrene. Ofte vil disse stoffer camouflere spektret af basispolymeren. Ftalat, der er til stede i få procenter af en anden ester, vil normalt ikke kunne observeres. Andre additiver, der anvendes i 0,1 til få procent, vil normalt ikke blive opdaget ved screeningsanalysen, medmindre de har absorptioner i områder, hvor basispolymer og eventuel blødgører med sikkerhed ikke absorberer.

Fyldstoffer med karakteristiske spektre, f.eks. kridt, vil kunne påvises i niveauer 10-30%, medens andre fyldstoffer oftest ikke kan identificeres med sikkerhed.

8.2.2 Analyseresultater

Resultaterne af analysen af de udvalgte produkter fremgår af Tabel 8.

Tabel 8. Identificerede materialer ved FTIR-analyse.

Produktbeskrivelse IR resultat + bemærkninger IR teknik Produkt nr.
Hovedtelefoner      
Hovedtelefon Around ear Polyurethan (blød) ATR 5
Hovedtelefon Around-ear Polyurethan (blød) ATR 7
Hovedtelefon Around-ear Polyurethan (blød) ATR 14
Hovedtelefon/headset Around-ear Polyurethan (blød) ATR 16
Hovedtelefon In-ear Silikone (polydimethylsiloxan) ATR 6
Hovedtelefon In-ear Skum del: Polyurethan ;                                            hård plast: ABS ATR- skum + DRIFT hård del 11
Hovedtelefon In-ear Polybutadien-styren ATR 12
Hovedtelefon In-ear ABS DRIFT 18
Hovedtelefon On-ear Polyurethan (blød) ATR 4
Hovedtelefon On-ear Polyurethan (skum) ATR 8
Hovedtelefon On-ear Polyurethan (blød) ATR 9
Hovedtelefon On-ear Meget sort tekstilmateriale, formentlig en typisk polyester (PET) ATR 10
Hovedtelefon On-ear Polyurethan (blød) ATR 13
Hovedtelefon/headset On-ear Polyurethan (skum) ATR 17
Høreværn      
Høreværn Around ear Polyurethan (blød) ATR 1
Høreværn Around ear PVC/Nitril med en uidentificeret blødgører og/eller flammehæmmer (formentlig fosforholdig, mage til produkt nr. 19) ATR 2
Høreværn Around-ear PVC med ftalatblødgører ATR 15
Høreværn Around-ear PVC/Nitril med en uidentificeret blødgører og/eller flammehæmmer (formentlig fosforholdig, mage til produkt nr. 2) ATR 19
Høreværn In-ear Silikone (polydimethylsiloxan) ATR 3
Høreværn In-ear Polyurethan, hård (Overflade/lak) DRIFT 20

Resultaterne bekræfter i store træk de oplysninger, der blev fundet i projektets kortlægningsfase, nemlig at PUR (polyurethan) i både opskummet og blød (kunstlæder) kvalitet er hyppigt anvendt i de dele, der kommer i kontakt med øret (On-ear og Around-ear produkter), at silikone anvendes til In-ear produkter (både hovedtelefoner og høreværn), og at PVC er et ofte anvendt materiale til Around-ear høreværn.

Analysen viste derudover nogle elementer, der ikke fremgik af den indledende kortlægning:

  • Polyurethan-baseret lak anvendes til overfladebehandling af In-ear høreværn i en hård kvalitet, formodentlig akryl. Lakken nedsætter ifølge producenten risikoen for allergi.
  • PVC anvendt i Around-ear høreværn kan være modificeret med nitril (acrylonitril-butadien gummi), der øger modstandsdygtigheden over for olie og forskellige kemiske stoffer, ligesom det også giver en øget smidighed i materialet. Nitrilgummi kan således eventuelt erstatte traditionelle blødgørere helt eller delvist.
  • Til PVC anvendt i Around-ear høreværn anvendes også traditionelle blødgørere. Analysen giver desværre ikke mulighed for en mere præcis identifikation af hvilken blødgører, der er anvendt.
  • I de to In-ear hovedtelefoner, hvor der er foretaget en analyse af hårde materialer, har dette været ABS. I det ene tilfælde kunne brugeren vælge at sætte puder af polyurethan på, mens det andet produkt ikke gav denne mulighed.
  • Polybutadien-styren (en gummitype) anvendes som (blødt) materiale i In-ear hovedtelefoner.

Det skal endnu en gang understreges, at de undersøgte produkter ikke nødvendigvis udgør et repræsentativt udsnit af de to produktgrupper. Det skal også understreges, at det ikke var indenfor projektets rammer at kvantificere indholdet af additiver i produkterne; i nogle tilfælde var det endog umuligt at bestemme hvilket stof(fer), der var tale om på grund af interferens.

Den eksisterende viden kan sammenfattes i nogle få punkter:

  • Hvilke hårde materialer kommer i kontakt med øret?
    • Det vides med sikkerhed, at ABS anvendes, men der er ikke teknologiske hindringer for, at materialer som polycarbonat (PC) også anvendes, eventuelt som copolymer med ABS eller PBT. Der er heller ingen teknologiske hindringer for at bruge hård PVC eller PP til formålet.
  • Hvilke bløde materialer kommer i kontakt med øret?
    • Der er ingen tvivl om, at PUR er det foretrukne valg til ørepuder til alle typer af hovedtelefoner, både i form af skumpuder og bløde puder. Analyserne viser ikke, om der er tale om et ”rent” PUR-materiale, eller om der er tale om en kunstlæderkvalitet, hvor kontaktlaget er PUR, mens substratlaget godt kan være et andet materiale af plast eller tekstil (se afsnit 9.3).
    • Fra den detaljerede analyse af et headset vides det, at også skum, baseret på neopren-gummi, kan anvendes. PVC-skum er også en mulighed, men der er ikke fundet oplysninger, der viser, at dette materiale anvendes i praksis.
    • Kun et enkelt af de analyserede produkter havde en tekstiloverflade i kontakt med huden. Dette materiale var sandsynligvis polyester (PET), der er et velkendt og meget anvendt materiale i alle former for tekstiler. Som beskrevet i afsnit 9 kan der for andre produkter dog meget vel være tale om at anvende andre tekstiler af kunststof.
  • Hvilke blødgørere anvendes i PVC – og i hvor store mængder?
    • Svaret er med stor sandsynlighed, at den bløde PVC, der anvendes i hovedtelefoner og høreværn, er modificeret på sammen måde som andre bløde PVC-produkter. Der er med andre ord tale om, at der kan være anvendt en bred vifte af blødgørere (herunder ftalater) i mængder op til 40%.
  • Anvendes der flammehæmmere?
    • I to Around-ear høreværn er der måske tilsat flammehæmmere af fosfit-typen. Det vides ikke om det også gør sig gældende for andre høreværn.
  • For ingen af de fundne materialer er det muligt på baggrund af analysen at give et kvalificeret bud på type og mængde af de additiver, der er anvendt. Der er derfor blevet etableret typiske sammensætninger af hyppigt forekommende materialer, se afsnit 9.

8.3 Analyse af materialer i et headset

En producent af headsets og andet elektronisk udstyr har stillet en analyse af de materialer, der indgår i et af deres headsets til rådighed for projektet. Headset’et består bl.a. af en række komponenter, der på en eller anden måde kan komme i kontakt med huden:

  • Ørepuder i to størrelser, begge fremstillet af EVA (ethylenvinylacetat), med kontaktflade på ydersiden af øret.
  • Ørekrog, fremstillet af en blanding af PP (polypropylen) og EPDM (ethylen/propylen dimer), en såkaldt termoplastisk elastomer, med kontaktflade på bagsiden af øret.
  • Fastgørelsesbøjle/øreplade, fremstillet af ABS (acrylonitril-butadien-styren), med kontaktflade på ydersiden af øret.
  • Stabiliseringsbøjle med blødt skum, fremstillet af neopren-gummi, med kontakt på hovedbunden.
  • Højttalerhus, fremstillet af PC/PBT (polycarbonat/polybutylenterephthalat), med (lille) kontaktflade på ydersiden af øret.

Det headset, der er analyseret, kan varieres på forskellig måde. For eksempel er det muligt at vælge mellem en stor og en lille ørepude, ligesom det kan fastgøres på tre forskellige måder ved hjælp af bøjler, der enten går over hovedbunden eller rundt om øret. Basismodellen er vist i Figur 6.

Figur 6. Basisudformingen af det analyserede headset.

Figur 6. Basisudformingen af det analyserede headset.

Analyseresultaterne for de materialer, der kommer i kontakt med huden, er vist i Tabel 9 og Tabel 10. Analyserne er foretaget af et akkrediteret laboratorium, men selve analyserapporten med oplysninger om analysemetoder og detektionsgrænser har ikke været tilgængelig.

Tabel 9. Koncentration af metaller og kemiske forbindelser, der kommer i kontakt med huden i det analyserede headset.

Komponent   Modtagerhus m. højttaler Ørepude, lille Øresnegl Ørepude, stor
Materiale   PC/PBT EVA ABS EVA
Kemisk forbindelse Koncentration        
As mg/kg <0,1 <0,6 <0,1 <0,2
Cd mg/kg 0,17 <0,04 4,14 <0,01
Co mg/kg 0,0173 0,64 0,298 0,33
Cr mg/kg 0,12 991 0,458 810
Hg mg/kg <0,02 <0,08 <0,02 <0,02
Mn mg/kg 0,14 0,399 0,255 0,4
Ni mg/kg 0,167 0,429 3,49 0,309
Pb mg/kg 0,0875 <0,3 0,35 0,101
Zn mg/kg 22 2,22 39,2 1,5
dimethylphthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 <1,0
diethylphthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 <1,0
di-n-propylphthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 <1,0
di-isobutylphthalat mg/kg <1,0 18 <1,0 8,5
di-n-butylphthalat mg/kg <1,0 20 <1,0 6
di-pentylphthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 <1,0
di-n-octylphthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 <1,0
di-(2-ethylhexyl)phthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 4,3
butylbenzylphthalat mg/kg <1,0 <1,0 <1,0 <1,0
di-cyclohexylphthalat mg/kg <1,0 7 <1,0 <1,0
di-isononylphthalat mg/kg <10 12 <10 <10
di-isodecylphthalat mg/kg <10 <10 <10 <10
4-tert-butylphenol mg/kg 0,29 0,66 0,26 0,79
4-tert-pentylphenol mg/kg <0,0050 0,11 <0,0050 0,013
4-tert-octylphenol mg/kg <0,0050 0,16 <0,0050 0,062
4-n-nonylphenol mg/kg <0,0050 <0,0050 <0,0050 <0,0050
iso-nonylphenol mg/kg <0,050 53 <0,050 7,5
bisphenol A mg/kg 3,2 0,9 1,9 0,13
octylphenol-monoethoxylat mg/kg <0,010 <0,010 <0,010 <0,010
octylphenol-diethoxylat mg/kg <0,010 <0,010 <0,010 <0,010
octylphenol-triethoxylat mg/kg <0,010 <0,010 <0,010 <0,010
octylphenol-tetraethoxylat mg/kg <0,010 <0,010 <0,010 <0,010
octylphenol-pentaethoxylat mg/kg <0,010 <0,010 <0,010 <0,010
octylphenol-hexaethoxylat mg/kg <0,010 <0,010 <0,010 <0,010
nonylphenol-monoethoxylat mg/kg <0,10 <0,10 <0,10 0,85
nonylphenol-diethoxylat mg/kg <0,10 <0,10 <0,10 1,4
nonylphenol-triethoxylat mg/kg <0,10 <0,10 <0,10 5,6
nonylphenol-tetraethoxylat mg/kg <0,10 <0,10 <0,10 11
nonylphenol-pentaethoxylat mg/kg <0,10 <0,10 <0,10 17
nonylphenol-hexaethoxylat mg/kg <0,10 <0,10 <0,10 23


Tabel 10. Koncentration af metaller og kemiske forbindelser, der kommer i kontakt med huden i det analyserede headset (fortsat).

  Komponent T-stykke, selvklæbende skum Ørebøjle, blød Øreplade med adaptor
Materiale   Chloropren PP/EPDM ABS
Kemisk forbindelse Koncentration      
As mg/kg <3 <0,3 <0,1
Cd mg/kg <0,1 0,102 <0,008
Co mg/kg <0,1 0,0648 <0,008
Cr mg/kg 1,72 0,897 <0,05
Hg mg/kg <0,2 <0,04 <0,02
Mn mg/kg 1,67 9,9 <0,07
Ni mg/kg <0,9 8,08 <0,07
Pb mg/kg 2,22 0,242 <0,07
Zn mg/kg 13200 522 18,2
dimethylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
diethylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
di-n-propylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
di-isobutylphthalat mg/kg 4,1 2,4  
di-n-butylphthalat mg/kg 1,3 <1,0  
di-pentylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
di-n-octylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
di-(2-ethylhexyl)phthalat mg/kg 87 5,7  
butylbenzylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
di-cyclohexylphthalat mg/kg <1,0 <1,0  
di-isononylphthalat mg/kg <10 <10  
di-isodecylphthalat mg/kg <10 <10  
4-tert-butylphenol mg/kg 0,15 <0,0050  
4-tert-pentylphenol mg/kg <0,0050 <0,0050  
4-tert-octylphenol mg/kg <0,0050 <0,0050  
4-n-nonylphenol mg/kg <0,0050 <0,0050  
iso-nonylphenol mg/kg 0,46 1,3  
bisphenol A mg/kg <0,050 6,4  
octylphenol-monoethoxylat mg/kg <0,010 <0,010  
octylphenol-diethoxylat mg/kg <0,010 <0,010  
octylphenol-triethoxylat mg/kg <0,010 <0,010  
octylphenol-tetraethoxylat mg/kg <0,010 <0,010  
octylphenol-pentaethoxylat mg/kg <0,010 <0,010  
octylphenol-hexaethoxylat mg/kg <0,010 <0,010  
nonylphenol-monoethoxylat mg/kg <0,10 <0,10  
nonylphenol-diethoxylat mg/kg <0,10 <0,10  
nonylphenol-triethoxylat mg/kg <0,10 <0,10  
nonylphenol-tetraethoxylat mg/kg <0,10 <0,10  
nonylphenol-pentaethoxylat mg/kg <0,10 <0,10  
nonylphenol-hexaethoxylat mg/kg <0,10 <0,10  

Udover de ovenstående stoffer blev der også analyseret for de følgende kemiske forbindelser:

  • anisidin
  • 4-aminobiphenyl
  • benzidin
  • 4-chlor-o-toluidin
  • 2-naphtylamin
  • p-chloranilin
  • 4-methoxy-m-phenylendiamin
  • 4,4-diaminodiphenylmethan
  • 3,3-dichlorbenzidin
  • 3,3-dimethoxybenzidin
  • 3,3-dimethylbenzidin
  • 3,3-dimeth.-4,4-diaminophen.m.
  • 4,4-methylen-bis-(2-chl.an.)
  • 2-amino-4-nitrotoluen
  • 4,4-oxydianilin
  • 4,4-thiodianilin
  • 4-methyl-1,3phenylendiamin
  • 2,4,5-trimethylanilin
  • 2-methoxy-5-methylanilin
  • toluidin

Ingen af disse stoffer blev fundet i koncentrationer over detektionsgrænsen.

8.3.1 Vurdering af analyseresultaterne

Et anerkendt institut har vurderet analyseresultaterne med hensyn til risikoen for, at materialerne fremkalder allergi hos brugerne af headset’et. Instituttet peger i deres vurdering på følgende stoffer som potentielt problematiske i relation til allergi: cobalt, nikkel, chrom og 4-tert-butylphenol. På baggrund af de lave koncentrationer af de fire stoffer i materialerne er det dog instituttets vurdering, at der ikke kan forventes allergiske reaktioner. Ingen af de stoffer, der er analyseret for, vurderes at være irritanter. Instituttet bemærker dog, at der kan have været andre stoffer i materialerne end de, der er blevet udvalgt til analyserne.

8.3.2 Kommentar til analyseresultater og vurdering

Analyseresultaterne giver mulighed for – udover en vurdering af risikoen for allergi – at pege på problematiske stoffer i de materialer, der er anvendt. Analyserne giver dog alene oplysning om indholdet af stoffer, ikke om hvorvidt de afgives ved migration til (kunstigt) sved og dermed kan give anledning til eksponering af brugerne.

Umiddelbart kan der peges på stofferne i Tabel 11 som værende kendte problemstoffer. I tabellen er angivet deres koncentration i de analyserede materialer samt et groft estimat af den samlede vægt for stoffet i komponenterne.

Tabel 11. Kendte problemstoffer og deres koncentration i det analyserede headset.

Komponent Materiale Stof Koncentration (mg/kg) Komponentvægt (g) groft estimat Samlet vægt af stof (mikrogram)
Øresnegl ABS Cadmium 4,14 2 8
Øresnegl ABS Bly 0,35 2 1
Højttalerhus PC/PBT Bisphenol A 3,2 4 13
Ørebøjle PP/EPDM Bisphenol A 6,4 2 13
T-stykke Neopren-gummi DEHP (di-(2-ethylhexyl)phthalat 87 3 260

Det understreges, at den ovenstående beregning af den samlede vægt af de givne stoffer i enkeltkomponenterne er et groft estimat, omend størrelsesordenen er rigtig.

Den samlede vægt af stofferne er et udtryk for, hvor stor den samlede eksponering teoretisk kan være i produktets levetid, der sikkert vil være et år eller mere. I praksis er eksponeringen formodentlig væsentligt mindre, idet stofferne for at kunne påvirke mennesker først skal frigives fra den plastmatrix, de befinder sig i, og derefter migrere genne huden. Selvom den fulde vægt at de pågældende stoffer migrerer, skønnes det at dette ikke vil give en risiko for effeter på sundheden, og det vurderes derfor umiddelbart, at koncentrationen af de pågældende stoffer ikke er problematisk.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at den analyse, der er gennemført, umiddelbart vurderes at være repræsentativ for de materialer, der er anvendt. Det kan dog på ingen måde udelukkes, at der i tilsvarende materialer fra andre råvareleverandører kan forekomme andre stoffer og/eller andre koncentrationer af stoffer. Endelig understreges det, at valget af materialer til det analyserede headset ikke vurderes at være særligt repræsentativt for det samlede marked for høretelefoner og høreværn, men at valget dog afspejler nogle af de muligheder, der står til rådighed for producenterne.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.