Rapport om RoHS-spørgeskemaundersøgelsen

1 Baggrund og formål

Miljøstyrelsen har i vinteren 2007/2008 gennemført en kampagne blandt danske importører og producenter af elektrisk og elektronisk udstyr vedrørende deres overholdelse af RoHS-bekendtgørelsen.

RoHS er et EU-direktiv, der trådte i kraft den 1. juli 2006 i Danmark ved bekendtgørelse nr. 873 af 11/08/2006 om begrænsning af import og salg af elektrisk og elektronisk udstyr, der indeholder visse farlige stoffer. Forkortelsen “RoHS” står for: “Restriction of the Use of Certain Hazardous Substances.” RoHS-bekendtgørelsen er målrettet producenter og importører inden for følgende otte produktkategorier:

  • Store husholdningsapparater
  • Små husholdningsapparater
  • It- og teleudstyr
  • Forbrugerudstyr
  • Belysningsudstyr, herunder elektriske pærer og lysarmaturer i husholdninger
  • Elektrisk og elektronisk værktøj (undtagen stort stationært industriværktøj)
  • Legetøj samt fritids- og sportsudstyr
  • Salgsautomater.

Direktivet forbyder indhold af bly, cadmium, kviksølv, heksavalent krom (krom 6+), polybromerede biphenyler (PBB) og polybromerede diphenylethere (PBDE) i de ovenstående produktkategorier.

Miljøstyrelsens RoHS-kampagne er en del af en større nordisk kampagne. I Danmark har man valgt at lægge vægt på kontrolbesøg og en forsøgsvis elektronisk spørgeskemaundersøgelse med henblik på at sikre bedre oplysning om og indsamling af erfaringer. Miljøstyrelsen har specifikt haft et ønske om, gennem spørgeskemaundersøgelsen, at få indsigt i, hvordan overholdelse af bekendtgørelsen varetages blandt danske virksomheder.

Miljøstyrelsen har bedt PricewaterhouseCoopers bistå med udarbejdelse, spredning, gennemførelse og opsamling af resultaterne fra den elektroniske spørgeskemaundersøgelse i vinteren 2007/2008. Det har været et ønske, at den elektroniske spørgeskemaundersøgelse var tilgængelig på hjemmesiden www.ROHSGUIDEN.dk. Hjemmesiden hjælper producenter og importører af elektrisk og elektronisk udstyr med at finde information om, hvorvidt de er omfattet af bekendtgørelsen. Hjemmesiden er blevet udviklet med støtte fra Miljøstyrelsen og drives af PricewaterhouseCoopers i samarbejde med COWI, Dansk Standard og In-Jet.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.