REACH OUT – Import af artikler

5. Anbefalinger

Nærværende projekt er baseret på en meget begrænset delmængde af danske handelsvirksomheder. De opstillede anbefalinger bør derfor gøres til genstand for en nærmere analyse i et mere repræsentativt udsnit af branchen. En sådan efterprøvning har ikke været muligt indenfor rammerne af projektet (forprojekt).

Med dette forbehold, kan der opstilles følgende anbefalinger.

  • Idet branchen ikke tidligere har haft særlige forpligtelser i relation til kemikalielovgivning, er viden om kemikalielovgivning og REACH meget fragmentarisk. Af samme grund er den grundlæggende kemikalieviden indenfor branchen meget mangelfuld.

    Det anbefales derfor, at der udarbejdes et informationsmateriale, der er målrettet de enkelte brancheområder indenfor handelssektoren og som tager udgangspunkt i brugerens situation. Materialet bør suppleres med checklister, så det er nemt for brugeren at finde relevant information når det er relevant i det daglige arbejde.
  • Handelsvirksomhederne er opmærksomme på, at der er behov for en proaktiv indsats inden REACH får lovgivningseffekt for virksomhederne. Men med den beskedne kemikalieviden kræves der for mange virksomheder ekstern ekspertise for at få gennemgået virksomhedens varesortiment. En sådan assistance afsætter erfaringsmæssigt meget lidt viden i virksomheden til brug for en senere selvstændig indsats.

    Det anbefales derfor, at virksomhederne tilbydes et kursusforløb i branchespecifikke netværksgrupper. Kursusforløbet bør indeholde assistance til en kemikaliegennemgang på kursistens virksomhed. Netværksgrupperne kan efter kursets afslutning fortsætte som egentlige erfa-grupper.
  • Handelsvirksomhederne er forpligtet til at videreformidle information vedrørende kemiske stoffers brug og beskyttelsesforanstaltninger mellem kunde og leverandør. Et flertal af handelsvirksomhedens kunder må formodes at have en meget ringe viden om kemikalier og REACH. At tilføre sidste led i den professionelle varekæde en operationel viden på dette område er en vanskelig opgave.

    Det anbefales derfor, at næste sidste led – handelsvirksomhederne – gives incitamenter til at opbygge viden indenfor området, for dermed at kunne give kunderne en brugbar vejledning: Fortolkning af leverandørernes information, vejlede om konsekvenserne for kunden når der sker ændringer i anvist brug, give vejledning om muligheder for substitution mv.
  • Handelsvirksomhederne importerer kemiske præparater og materialer fra lande udenfor EU. Ressourcesvage handelsvirksomheder vil formentlig ikke have kræfter til at opbygge tilstrækkelig viden til håndtering af kravene under REACH til denne rolle.

    Det anbefales derfor, at SMV’ere sikres mulighed for økonomisk overkommelig rådgivning i en overgangsperiode, evt. ved en de minimis tilskudsordning som tidligere anvendt af Miljøstyrelsen i forbindelse med fremme af miljøledelsessystemer mv.
  • De fleste handelsvirksomheder håndterer et meget stort antal varenumre via IT baserede lagerstyringssystemer. Det er nærliggende, at de nye informationer vedrørende REACH indpasses i de nuværende IT-systemer.

    Det anbefales derfor, at der gennemføres en nærmere analyse af de mest almindelige lagerstyringssystemer i handelssektoren med henblik på at REACH relevant information kan medtages i disse systemer. En tilpasning bør også omfatte etablering af passende udskriftsmuligheder således, at kunderne kan modtage opdateret information vedrørende brug og beskyttelsesforanstaltninger for de købte varer.

 



Version 1.0 Juni 2008, © Miljøstyrelsen.