International NGO-indsats for bæredygtig produktion og forbrug

4 WTO og miljømærkning

4.1 Baggrund

De internationale handelsforhandlinger, kaldet Doha-runden, blev igangsat november 2001. Mandatet indeholdt blandt andet krav til arbejdet med handel og miljø, herunder miljømærkning. I forhandlingerne har EU presset på for, at der skal findes en løsning på miljømærkning i internationalt regi. Et ønske, som også udviklingslandene har haft, idet de ikke ønsker, at i-landenes mærkningsordninger skal være endnu en markedsbarriere.

WTO mødet i Cancun viste med al tydelighed, at det bliver svært for WTO-landene at nå til enighed. Doha-runden var planlagt til at afslutte inden d. 31. december 2005, men denne tidsfrist blev flyttet og den 24-07-2006 blev forhandlingerne suspenderet på ubestemt tid.

Miljømærkning blev diskuteret i Cancun, og EU har været demandeur på emnet, men diskussionerne gik langsomt. I-landenes miljø-NGO’er har generelt været kritiske overfor at diskutere miljømærkning i WTO, i det man har været bekymret for, at det vil trække niveauet for mærkerne ned. Der har derfor været et behov for en NGO-drøftelse omkring det videre arbejde med miljømærker, og her har DN benyttet sin ekspertise fra miljømærkningsarbejdet i ISO TC207 og den danske spejlgruppe.

4.2 Aktiviteter

  • DN deltog i arbejdet omkring den danske Beach Club-rapport om
    handel og miljø under ledelse af Udenrigsministeriet. I den forbindelse
    bidrog DN til udarbejdelsen af den officielle danske holdning til WTO-mødet i Hong Kong omkring handel og miljø, se Bilag C – 1.1.
  • DN deltog i den danske delegation WTO ministerkonferencen i Hong Kong den 13.-18. december 2005.
  • DN udarbejdede et NGO-papir til ministermødet i Hong Kong omkring miljømærkning og ISO 14000 serien, se Bilag C – 1.2 ”Hong Kong –
    flop eller fjong?” maj 2005, hvoraf holdningerne fremgår.

4.3 Milepæle

  • WTO-ministermøde forår 2005
  • WTO's-miljøkomites løbende møder

4.4 Succeskriterier

Et væsentligt succeskriterium var at det lykkedes NGO'erne at komme til enighed om et bidrag på miljømærkning til WTO før WTO-ministermødet i Hong Kong. Det lykkedes ikke for NGO’erne at blive enige på trods af flere bidrag fra DN side. DN deltog bl.a. i møderne i ISO-miljøledelsesmøder for at sikre en vis form for sammenhæng, men de to systemer er meget fjerne fra hinanden, da ISO er en privat organisation og WTO en samling af stater. NGO’erne kan ikke alene sikre sammenhæng mellem disse to institutioner, om end der kom mere sammenhæng hos NGO’erne i processen, så smittede det ikke af på de øvrige.

4.5 Slutprodukter

  • Et planlagt NGO bidrag på miljømærkning

4.5.1 Faktiske slutprodukter

Bilag C indeholder en liste over dokumenter fra indsatsen.

4.6 Projektdeltagere

Lone Alstrup (Danmarks Naturfredningsforening)

Pia Olsen (Danmarks Naturfredningsforening)

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.