Omfang og effekt af herbicidafdrift til læhegn

Appendiks 4

Analyse af vandfølsomt papir

Figur 1. Processer i bestemmelse af dråbestørrelsesfordeling

Figur 1. Processer i bestemmelse af dråbestørrelsesfordeling

Indledningsvis opklæbes 18 papirer på et A4 ark med forud indtegnede rammer. Det er vigtigt, at papirerne placeres forholdsvis nøjagtigt. A4 arkene skannes i en normal A4 flatbed skanner til JPEG med en opløsning på ca. 2100x3200 pixels, 24 bit farve. Hvis der anvendes en højere opløsning eller et andet format som udgangspunkt, kan filerne konverteres før brug. De yderligere trin i processen udføres ved anvendelse af en række javaprogrammer. De enkelte trin er:

  1. A4 billederne klippes op til 18 enkelt-billeder
  2. Omridset af det fugtfølsomme papir findes på enkelt billederne, og billedet beskæres og roteres, så billedets omrids svarer til papirets -.
  3. Der foretages en forbehandling, der retter op på billedets baggrund. En del af papirerne udviser farvevariationer eller gradienter, fx som følge af forskellig lyseksponering.
  4. Billederne segmenteres ved anvendelse af en k-mean algoritme i 5 klasser. Klasserne sorteres, så den mørkeste klasse svarer til dråber (forgrund), medens den mest gule klasse (efter forgrunden) svarer til baggrund. Der ud over findes de to klasser, der er nærmeste nabo til forgrunden og baggrunden, samt den klasse, der adskiller sig mest fra de øvrige.
  5. Forgrundsklassen anvendes som udgangspunkt for en thresholding, hvor definitionen af forgrunden modificeres efter afstanden til den lokale (10x10 pix) baggrund og gennemsnittet for hele billedet.

Der foretages en opmåling af de identificerede dråber og en sortering i arealklasser. Dråbernes form anvendes ikke i klassificeringen, idet der er ønske om en fin differentiering af størrelsesfordelingen. Dette medfører til gengæld, at overlappende dråber ikke opdeles, hvilket kan give en øget usikkerhed på ark med mange og store dråber.

Arealklasserne angiver dråbestørrelser i pixels. En pixel er 0,00726 mm², hvilket betyder, at den mindste arealklasse svarer til dråber med en diameter på højst ca. 96 mikrometer. Arbejdet med at omregne pixels til partikelstørrelse er i gang og vil blive afrapporteret i den endelige rapport. For nuværende er data analyseret som areal af dråber samt antal dråber.

 



Version 1.0 September 2008, © Miljøstyrelsen.