Kortlægning og miljø- og sundhedsmæssig vurdering af fluorforbindelser i imprægnerede produkter og imprægneringsmidler

5 Forbrug af fluorstoffer i Danmark

5.1 Erfaringer

I alt blev 59 forskellige firmaer kontaktet.

Generelt har det været meget svært at få nogle brugbare oplysninger fra firmaerne. Firmaerne er delt i to store grupper:

  • En stor gruppe, som har intet eller næsten intet kendskab til fluorstoffer og derfor også deres anvendelser.
  • En mindre gruppe, som har stort kendskab til fluorforbindelser.

Undersøgelsen har vist, at den anden gruppe i de fleste tilfælde er uvillige til at deltage i undersøgelsen eller refererer til brancheforeningen for deres sektor.

Nogle af problemerne med kortlægningen af anvendelsen af fluorerede forbindelser er:

  • Importører og slutbrugere er måske ikke klar over, at produkterne indeholder fluorforbindelser, fordi det er fortrolige oplysninger, og indholdet er ikke nødvendigvis nævnt i sikkerhedsdatabladene.
  • Forsyningskæden kan være lang, hvilket betyder, at firmaer giver op, når de forsøger at få fat i oplysninger fra deres leverandører, da det ofte er leverandørens leverandør, som har de nødvendige oplysninger.
  • Ikke alle firmaer er villige til at fortælle om deres leverandørers identitet, og i de fleste tilfælde foretrak firmaerne selv at kontakte deres leverandører.
  • Producenterne ved ikke nødvendigvis, hvilken slags produkter deres egen produkter bruges til. De får ikke tilbagemelding fra deres kunder.
  • Kortkædede fluorforbindelser kan forekomme som forureninger eller urenheder i produkter, der indeholder fluorpolymere. For eksempel i produkter til imprægnering kan fluorforbindelser forekomme som urenheder på ppm-niveauer.

5.2 Resultater

Baseret på de ovenfor nævnte beskrivelser og beregninger er det totale estimerede forbrug af fluorstoffer i Danmark et sted mellem 14 og mere end 38 tons årligt (se Tabel 5.1, der sammenfatter vurderingerne i kapitel 4). Det er dog et usikkert estimat, fordi nogle af tallene er kalkuleret ved brug af kvalificeret gæt baseret på oplysninger fra industrien og litteratur. Mængderne, som blev fundet ved søgningen i Produktregistret, må for det meste betragtes som minimumværdier, da kun kemikalier, der er klassificerede som farlige i en koncentration på 0,1-1%, skal registreres i Produktregistret, dvs. der kan være en anvendelse af kemikalier, som ikke er klassificerede som farlige, med et indhold af fluorstoffer. Yderligere registreres anvendelsen af artikler/produkter med et indhold af fluorstoffer ikke i Produktregistret. I de tilfælde, hvor ingen andre data var tilgængelige blev data fra Produktregistert brugt som både minimum og maksimumtal.

Tabel 5.1: Samlet estimeret mængde af fluorstoffer brugt eller indeholdt i produkter i Danmark

Anvendelsesområde Min. estimeret mængde af fluorstoffer i produkter (kg) Max. estimeret mængde af fluorstoffer i produkter (kg)
Slipmidler 7200 >7200
Maling og lak 100 3500
Printerblæk 15 >15
Lim 2500 >2500
Overfladeaktive stoffer 1100 >1100
Rengøringsmidler 100 >100
Poler- og plejeprodukter 170 590
Bilpolermidler og voks 0,08 358
Gulvpolermidler 0,24 60
Tæpper 745 18000
Markiser, telte, parasoller Ikke vurderet Ikke vurderet
Imprægneret tøj 400 3500
Imprægneret fodtøj Ikke vurderet Ikke vurderet
Imprægneringsmidler 170 340
Imprægningsmidler kun til sko 12 24
Imprægneringsmidler kun til tøj 1,8 1,8
Galvanisk-tekniske produkter 760 >760
Brændhæmmere 400 >400
Pesticider 180 >180
Loddemidler 280 >280
I alt 14120 kg @ 14.tonnes >38465 @ 38 tonnes

En ting er anvendelsen af fluorstoffer, en anden ting er dog typen af de anvendte fluorstoffer, og muligheden for at stofferne kan nedbrydes til PFOS, PFOA eller andre PFCAer i miljøet, da disse stoffer er de mest kritiske i miljøet.

DuPont har offentliggjort en videnskabelig artikel, hvori de beregner indholdet af PFOA (Perfluoroctanoat) i udvalgte forbrugerartikler (Washburn et al., 2005). Dette indhold dækker urenheder af PFOA, men ikke forbindelser der bliver nedbrudt til PFCAer, som f.eks. muligheden for fluortelomeralkoholer nedbrydes til PFCA. Ved at bruge de opgivne data i DuPont-artiklen vedr. ovennævnte tal kan det ses, at urenhederne fra PFOA typisk er et sted mellem 0,1 og 1% af det totale indhold af fluorstoffer.

Det skal bemærkes, at ca. 7,5 tons af totalen på 16,5 tons, som er registreret i Produktregistret, vedrører stoffer, som har en kædelængde mindre end 8, og som ikke er på OECD-listen over PFAS, PFOS, PFOA og stoffer, som kan nedbrydes til PFCA.

Resten af kemikalierne kan dog have en mulighed for at blive nedbrudt til PFOA eller andre PFCAer i miljøet. Den nøjagtige mængde er ikke kendt, da det vil kræve detaljeret viden om de anvendte fluorstoffer, da kun specifikke typer af fluorstoffer kan nedbrydes til PFOS, PFOA eller andre PFCAer i miljøet.

Ved mødet med DuPont og brancheforeningen Plastics Europe kommenterede de listen over stoffer fra Produktregistret og oplyste, at det efter deres mening ikke var alle stofferne, som kunne nedbrydes til PFAS og kun i små mængder.

Denne undersøgelse af fluorstoffer, der bruges i forbrugerprodukter i Danmark, har desværre ikke givet nogen detaljeret information (som CAS-numre) om de specifikke stoffer, som er anvendt i produkterne. Til oplysning om de specifikke stoffer må vi stole på listen over stoffer, som er registreret i Produktregistret, og listen over stoffer, som kan findes ved at gå i detaljer med sikkerhedsdatabladene på de forskellige produkter, der indeholder fluorstoffer.

 



Version 1.0 Oktober 2008, © Miljøstyrelsen.